Візит кардинала Райнера Марії Велькі в Україну розпочався зі Львова

17 серпня 2024

Шестиденну подорож солідарності з Україною архиєпископ Кельна розпочав із відвідин Львівської архиєпархії.

Візит кардинала Райнера Марії Велькі в Україну розпочався зі Львова

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ із посиланням на пресслужбу Львівської архиєпархії.

Спільно з кардиналом Райнер Марією Велькі приїхав директор департаменту «Глобальна Церква» Надім Амманн і директор відділу комунікації архиєпархії Кельна Вольфрам Ебергардт.

Спершу делегація відвідала духовно-відпустовий центр Страдч. Опісля в соборі Святого Юра у Львові кардинал Велькі взяв участь у Великій вечірні з литією напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці, яку очолив архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк.

«Сьогоднішнім святом Церква протиставляє правду про людину омані й неправді людській. Неправда про людину виявляється в цій нелюдській, жорстокій війні, яка суперечить міжнародному праву, яку веде непередбачуваний деспот, що всіма силами пригнічує свободу і суверенітет вашого народу. Ця практикована неправда, ця брехня про людину знайшла вираження, зокрема у воєнних злочинах і звірствах цієї війни», — наголосив у проповіді під час вечірні архиєпископ Велькі.

Кельнський кардинал, цитуючи уривки Святого Письма про життя Діви Марії, Її поневіряння після народження Ісуса Христа, порівняв ці події з Україною. «Скільки страждань і скрути доводиться переживати вам, вашим родинам, усій вашій країні та Церкві внаслідок цієї несправедливої агресивної війни, яку всупереч міжнародному праву веде росія проти вашої батьківщини», — сказав німецький архиєпископ.


Згадуючи розп’яття Ісуса Христа, кардинал Райнер Марія Велькі зауважив, що «коли серце Ісуса було пробите, Марія також була вражена в саме серце». «Скільки з вас, можливо, відчували те ж саме до власної дитини, чоловіка або дружини, дорогого родича або друга, коли дізналися про смерть або важке поранення, спричинене цією смертоносною війною», — зазначив він.

«Як і Її Син, Богородиця єднається з усіма людьми в їхніх стражданнях, особливо з вами, тут, в Україні. Саме тому сьогодні, у день Її свята, ми можемо прийти до Неї з усіма нашими стражданнями і бідами, з усіма нашими страхами», — наголосив кардинал архиєпископ Кельна.

Пояснюючи мету свого візиту в Україну, кардинал зазначив, що хоче виявити особисту солідарність з українським народом, а також молитися за мир в Україні і бути фізично поруч упродовж цих днів.

«Коли в 2022 році почалася гостра фаза війни, я одразу мав намір їхати в Україну, бо наша архиєпархія Кельна дуже солідарна з вашою країною. Із друзями потрібно бути поруч не лише у приємний час, а й у час випробувань, тому це велика потреба ― прибути до вас, щоб разом молитися за мир в Україні, щоб подарувати вам знак солідарності, вияву любові та дружби, щоб ви розуміли, що ми носимо вас у своїх серцях», — розповів кардинал.

Звертаючись до українського народу, Кельнський архиєпископ побажав «не розчаровуватись і завжди надіятись, що Бог поможе вам. Зараз дуже важливо бути разом у молитві, спілкуванні й допомозі».

Також кардинал розказав, що німецький народ щодня стежить за подіями в Україні і прагне допомогти.

«Спілкуючись, бачу, що народ хоче бути з вами поруч у цей час. Буквально два тижні тому був із дітьми з України в нас. Це був час літніх канікул, які ми організували для діток українських сімей. Ми молилися разом, грали ігри і спілкувалися. Це було дуже гарно», — поділився кардинал Райнер Марія Велькі.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae