Владика Миколай Бичок: Що означає бути розсудливим?

18 грудня 2021

Роздумуючи над притчею про безумного багача, яка читається у XXVI Неділю по Зісланні Святого Духа, владика Миколай Бичок, єпарх Мельбурнський, звертає увагу на чесноту розсудливості. Саме вона допомагає ефективно та плідно розпоряджатися нашими матеріальними речами.

Владика Миколай Бичок: Що означає бути розсудливим?

Одного разу журналісти запитали світлої пам’яті патріарха Любомира Гузара: «Щоб Ви порадили багатим людям?» Блаженніший Любомир із притаманною йому усмішкою відповів: «Я би їм порадив частіше ходити на похорони». На перший погляд цікава думка, але коли заглибитись, то можемо зрозуміти, що тут є велика істина. Саме на похороні людина може побачити всю правду про себе: що вона може залишити тут на землі, а що може забрати зі собою.

Сьогоднішня притча розповідає про багатого чоловіка, якому настільки урожай так зародив, що для нього це стало «викликом», бо його комори були замалі. Цей багатий урожай міг би забезпечити безбідне існування у майбутньому. Проте, так виглядає, що проблема цього чоловіка не було багатство. Господь називає його «безумним» на його дії та рішення. Оскільки маючи багатство, цей чоловік має «фальшиве відчуття безпеки» і егоїстичне бачення.

Ісус через цю притчу закликає нас до розсудливості та мудрого підходу до життя і до тих дарів, які Господь посилає, бо одного дня «душу заберуть від нас».

Сьогоднішня Євангелія цікаво поєднується зі святом Святого Миколая. Приклад цього святого є зовсім протилежним до того який ми бачимо у Ісусовій притчі. Життя святого Миколая було «розсудливим», бо будучи багатим він вмів розсудливо та мудро підходити до дарів якими володів. Про його життя свідчать його вчинки, а про вчинки — його віра.

Ця притча і приклад святого Миколая ставить перед нами одне важливе запитання: Чи наша віра в Бога відзеркалюється в конкретних вчинках нашого життя?

† Миколай Бичок,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae