Кардинал Таґле про Всесвітній місійний день: пізнання Христа веде до місії

21 жовтня 2021

Під час презентації Всесвітнього місійного дня, що відзначатиметься наступної неділі, Префект Конгрегації євангелізації народів наголосив, що «чим більше ми поділяємо з іншими дар Христа, тим більше зростає наша віра; а якщо ми зберігаємо нашу віру для нас самих, то вона слабне».

Кардинал Таґле про Всесвітній місійний день: пізнання Христа веде до місії

У четвер, 21 жовтня 2021 року, у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація Всесвітнього місійного дня, що цього року відзначатиметься у неділю, 24 жовтня, на тему «Не можемо бо не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4, 20). «Коли досвідчимо силу Божої любові, коли розпізнаємо Його Отчу присутність в нашому особистому та спільнотному житті, ми не можемо не звіщати і не ділитися тим, що ми бачили і чули», — наголосив Папа Франциск у своєму посланні з нагоди цього дня, що було оприлюднене 29 січня 2021 року.

Спогадувати місіонерів

Відкриваючи презентацію, Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні зазначив, що відзначення Всесвітнього місійного дня є нагодою для того, аби говорити про місію, спогадуючи також місіонерів усіх часів: як минулого, так і теперішнього, які, маючи у серці надмір «того, що бачили і чули» в зустрічі з Христом, вирушають на периферії, в інші міста і країни, аби звістити іншим Добру Новину.

Далі виступили Префект Конгрегації євангелізації народів кардинал Луїс Антоніо Таґле, Заступник секретаря цієї конгрегації та Президент Папських місійних організацій архиєпископ Джанп’єро Даль Тозо і Генеральна Настоятелька Згромадження Сестер Францисканок Служебниць Діви Марії сестра Алессандра Дальпоццо.

Віра зростає, якщо ділимося нею з іншими

Кардинал Антоніо Таґле поділився своїми роздумами над темою Всесвітнього місійного дня «Не можемо бо не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4,20). Він пояснив контекст, у якому прозвучав цей вислів святих Петра й Івана з Діянь Апостолів: перед тим вони «в ім’я Ісуса Христа Назарянина» оздоровили у єрисалимському храмі чоловіка, що був кривий від народження (Ді 3,6) і проповідували там Христа. Через це священики, наставник храму й садукеї ув’язнили святих апостолів і повели їх до синедріону, де запитали їх: «Якою силою або яким ім’ям ви це зробили?», на що вони дали ту саму відповідь: «Іменем Христа» (пор. Ді 4, 7–10). Почувши наказ не говорити про Христа і навчати Його іменем, апостоли відповіли: «Чи воно справедливо перед Богом вас більше слухати, ніж Бога, — розсудіть! Не можемо бо ми не говорити про те, що самі бачили та чули» (Ді 4, 19–20). Посилаючись на вже згадані слова Святішого Отця, кардинал Таґле підкреслив, що таємниця завзяття і радості, яку апостоли проявляють у проповідуванні, полягає у їхньому досвіді сили Божої любові в Ісусі Христі. У Христі вони побачили, що світ може функціонувати по-новому, в Ньому вони побачили нове майбутнє, на яке сподівалися. «Отже, захоплююче і глибоке пізнання Христа веде до місії», — наголосив ієрарх, додаючи, що місійне прагнення відображає також і вдячність Тому, Хто вчинив чуда в нашому житті та в житті бідних.

Префект Конгрегації євангелізації народів підкреслив також, що «чим більше ми поділяємо з іншими дар Христа, тим більше зростає наша віра; якщо ми зберігаємо нашу віру для себе самих, то вона слабне». Саме тому, за його словами, пізнання Христа спонукало місіонерів виходити із себе самих, долати власні страхи і досягнути всі народи. Отже, Всесвітній місійний день, як зауважив кардинал, нагадує нам, що духовність і зустріч з Христом завжди є місійними, а «місія духовно ґрунтується на досвіді пізнання Христа».

Місійні ювілеї 2022 року

Архиєпископ Джанп’єро Даль Тозо зазначив у своїй промові, що наступного року відзначатимуться деякі важливі річниці, пов’язані з місійною діяльністю Церкви: 400-річчя Конгрегації євангелізації народів та 200-річний ювілей Папської місійної організації поширення віри, яку заснувала француженка Полін Жаріко, беатифікація якої відбудеться 22 травня 2022 року.

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae