Глава УГКЦ дав завдання для вірних на наступних десять днів

10 червня 2021

Прошу вас, давайте, по-справжньому глибоко переживемо тих десять днів очікування зіслання Духа Святого. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового у празник Вознесіння Господнього.

Глава УГКЦ дав завдання для вірних на наступних десять днів

Проповідник відзначив, що сьогодні ми святкуємо одне з найбільших дванадцяти свят літургійного року — свято Вознесіння Господнього.

Як ми чуємо з читань Святого Письма, сорок днів після свого Воскресіння Ісус Христос ще перебував разом зі своїми учнями. Їм об’являвся, робив їх свідками свого триденного Воскресіння. А на сороковий день вознісся у славі на небеса.

Також сьогодні розпочинається особливий період очікування приходу Святого Духа. «Того Духа, силою якого здійснюватиметься проповідь, місія, спасительна дія Бога через Його апостолів. Ми можемо сказати, що саме з приходом Святого Духа учні Христові перетворяться на Його апостолів, бо апостол означає післанець. Той, кого наділили окремим завданням, місією і послали у світ, щоби він мав усі необхідні засоби її здійснити», — розповів Блаженніший Святослав.

За словами проповідника, вірні в цих десяти днях будуть відчувати, навіть у особистих молитвах, оцей час очікування.

Як ми маємо пережити тих десять днів очікування Святого Духа? «Відповідь на це питання дає нам наша Мати-Церква, назвавши тих десять днів декадою місійності Української Греко-Католицької Церкви. Ті десять днів ми повинні молитися і співдіяти за те, щоб слово Христової істини, Його Євангеліє, Його навчання, ширилося між людьми в наших часах. У тому історичному періоді, коли Господь саме нас покликає бути свідками його Євангелія, Його носіями і проповідниками в сучасному саме нам світі. Тих десять днів декади місійності кожен з нас має сповнити особливе завдання і особливий обов’язок», — вважає Предстоятель.

Найперше, каже він, — молитися за тих, які ще не вірять у Бога. Молитися за тих, які ще не мають розкритих горизонтів свого людського життя і не бачать остаточної мети, шукають змісту свого життя тут на землі.

Друге завдання, яке всі ми маємо сповнити у тих десяти днях, — ми маємо нашою молитвою підтримувати всіх тих, які сьогодні звершують місійну працю Церкви. Ми повинні молитися за священників, монахів, монахинь і мирян, які проповідують Боже слово тим і там, де сьогодні Христової Церкви ще не існує або люди не знають Бога.

«Ми повинні молитися за ті новонароджені громади, парафії нашої Церкви. І для того, щоб ми були свідомі, що така місія Церкви конче потрібна, нам сьогодні не потрібно виїжджати на місійну працю десь до Африки чи Південної Америки. Нам вартує часом постукати у двері свого сусіда. Ми можемо побачити поруч нас людей, які шукають Бога і потребують того, хто їм благовістує слово Євангелія», — наголосив Глава Церкви.

Крім того, у цих днях ми повинні своїми пожертвами підтримати місійну працю нашої Церкви.

«Тому цієї неділі в усіх наших парафіях відбудеться збірка на місійний фонд нашої Церкви. Кошти, які ми будемо збирати в цілому світі ми хочемо скерувати для того, щоб проповідь Христового Євангелія могла досягнути всіх тих, хто на неї чекає», — сказав Предстоятель.

Він поділився, що отримує листи з цілого світу, у яких люди просять прислати їм священника, але Церква не має достатнього ресурсу для цього. Тож Глава Церкви просить підтримку вірних.

За його словами, цього року кожен день декади місійності нас будуть вести за руку віруючі християнські родини. Саме християнські родини будуть свідчити потребу і велич християнського ділення нашою вірою у воскреслого Спасителя.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae