Блаженніший Святослав у Страдчі: Господь Бог кличе кожного з нас до особистого зусилля в боротьбі за перемогу

26 червня 2023

У понеділок, 26 червня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди Всеукраїнської прощі до Страдчу. На паломництво, присвячене Дню мирянина і блаженним новомученикам УГКЦ о. Миколі Конраду й дяку Володимирові Приймі, зібралася велика кількість прочан. Особливо молитва лунала за українське військо та полеглих героїв.

Блаженніший Святослав у Страдчі: Господь Бог кличе кожного з нас до особистого зусилля в боротьбі за перемогу

Співслужили з Главою Церкви єпископи УГКЦ з усієї України і з-за кордону. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

У проповіді Блаженніший Святослав передовсім подякував Господу Богу і Збройним силам України за можливість зібратися на «українській горі блаженств» для спільної молитви, слухати слово Боже та приступати до Святих Таїн. Особливо склав подяку за присутність родинам загиблих героїв, захисників України: «Дорогі матері, жінки, діти, ми страждаємо разом із вами і плачемо вашими слізьми. Але дякуємо нашим героям, полеглим на полях боїв за Україну, за те, що маємо цей дар, — дар свободи для молитви».

Звертаючись до прочан, Предстоятель наголосив на тому, що сьогодні на Страдецькій горі спогадуємо блаженних мучеників о. Миколу Конрада та його співця — дяка Володимира.

Десять років тому, коли відбулася перша Всеукраїнська проща до Страдчу, блаженного мученика Володимира Прийму було проголошено покровителем мирян УГКЦ. За словами Блаженнішого Святослава, в умовах війни ми глибше починаємо розуміти зміст його і блаженного о. Миколи Конрада подвигу.

«Мученик — це переможець, це той, хто силою Божою перемагає свого мучителя і свідчить, що людська сила є нічим перед силою Божою. Мученик завжди є свідком воскресіння, свідком Царства Небесного, яке сьогодні присутнє між нами», — зазначив проповідник.

Предстоятель розповів, що сьогоднішнє слово Божественного Євангелія розповідає нам про те, як учні Івана Хрестителя пішли до Ісуса, питаючи, чи є він Месією, а повернулися із доброю вісткою про те, що Бог між нами, що Він діє. Його сила — той чудесний, дивний спосіб серед множества знаків, — виявляється сьогодні між нами.

У другій частині Євангелія Ісус починає говорити до присутніх людей, запитуючи: «На що ви прийшли дивитися?». За словами Блаженнішого Святослава, мабуть, багато було таких, які приходили дивитися на чуда Ісуса Христа як сторонні безучасні глядачі.

«Бог шукає не глядачів, а співпрацівників, — наголосив Глава Церкви. — І далі Господь каже нам, як людина може стати учасником цієї Божої сили. Він каже дивні слова, які були предметом роздумів, рефлексії, століть християнської думки. Він каже: „Царство Небесне силою береться. І той, хто уживає сили, той входить в нього“».

«Бог кличе кожного бути учасником Божої сили, але в неї вкласти свою. Господь кличе кожного християнина до участі в Божій дії, кличе ввійти за допомогою власного зусилля у той новий вид стосунків між Богом і людиною, які ми називаємо Царством Небесним», — наголосив Предстоятель.

Дуже часто сьогодні людина чекає, що Бог замість неї зробить усе, хоче бути безучасним глядачем того, хто б замість неї зробив її щасливою.

«Вірити в Бога — не означає мати якісь надзвичайні можливості Ним маніпулювати, змушувати Його за допомогою якоїсь довгої молитви, аскези вчинити мою волю, — зазначив Блаженніший Святослав. — Ні, християнська віра — це завдання, це покликання, це наказ до дії, це поклик бути учасником того подвигу, який можливий лише в Бозі і разом із Ним».

Сьогодні Боже слово про вияв надзвичайної Божої всемогутності та поклик людини до співдії життєдайний для українського народу, який бореться за своє право на існування, який відстоює свою свободу, який бореться за свою вільну й незалежну державу. Блаженніший Святослав розповів, що сьогодні особливо важливо не дати себе спокусити тому, що розділяє, і не стати лише глядачем, який дивиться на подвиг наших героїв. Це велика небезпека, зокрема для тих мешканців, які живуть на відносно мирних територіях.

«Господь Бог кличе кожного з нас до свого особистого зусилля в тій боротьбі за перемогу. Тому тут сьогодні запитаймо себе перед Божим обличчям, перед обличчям родин наших героїв: Що я зробив, що я роблю щодня для того, аби Україна перемогла? Там, де я є, там, де Господь Бог мене покликав, яке зусилля я чиню, щоб сила Божа виявилася в перемозі України?» — звернувся Глава Церкви до прочан.

На завершення Літургії Блаженніший Святослав подякував духовенству і мирянам, які численно зібралися на прощу — спільну молитву сили українського народу, а також наголосив, що в цей день молитва особливо лунала за тих, хто боронить нашу Україну і працює для того, щоб ми почувалися безпечно.

Під час прощі Глава УГКЦ мав нагоду поспілкувався з родинами загиблих українських героїв із Яворівщини. Сім’ї загиблих військових вручили Блаженнішому Святославові подарунок — скриню із хустинами, які є символами матерів і дружин воїнів, що віддали життя за Батьківщину, а також попросили продовжувати молитися за воїнів і загиблих героїв України.

Після Літургії Блаженніший Святослав освятив у Страдчі Духовно-психологічний реабілітаційний центр імені блаженнішого Любомира Гузара.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae