«Я дякую вам за молодечий запал і щиру радість»: послання владики Богдана Дзюраха до молоді на Квітну неділю 2023 року

11 квітня 2023

«Звертаюся до Вас із цим Посланням, в якому прагну перш за все запевнити Вас про мою молитву та привітати Вас із нинішнім святом Врочистого входу в Єрусалим Господа нашого Ісуса Христа. Цей день в Католицькій Церкві ще донедавна був присвячений саме молоді. І хоча його відзначення тепер перенесено на іншу дату (свято Царя Христа), звертаюся до Вас сьогодні, щоб поділитися з Вами кількома думками на канві нинішнього святкового дня». Такими словами розпочинає своє послання до молоді апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах.

«Я дякую вам за молодечий запал і щиру радість»: послання владики Богдана Дзюраха до молоді на Квітну неділю 2023 року

ПОСЛАННЯ

апостольського екзарха у Німеччині та Скандинавії владики Богдана Дзюраха

до молоді на Квітну неділю 2023 року

Звертаюся до Вас із цим Посланням, в якому прагну перш за все запевнити Вас про мою молитву та привітати Вас із нинішнім святом Врочистого входу в Єрусалим Господа нашого Ісуса Христа. Цей день в Католицькій Церкві ще донедавна був присвячений саме молоді. І хоча його відзначення тепер перенесено на іншу дату (свято Царя Христа), звертаюся до Вас сьогодні, щоб поділитися з Вами кількома думками на канві нинішнього святкового дня.

Молодь, яка горнеться до Христа

Серед мешканців Єрусалиму, які з ентузіазмом і радістю виходили на зустріч Христові Спасителю, без сумніву, не бракувало молодих людей. Бо саме мóлоді притаманне глибоке відчуття чесності, справедливості, добра. Молодість — це час великих планів, мрій та ідеалів. А хто, як не Христос може сповнити людські сокровенні мрії, підносячи людину до найвищих орбіт краси, добра, правди і любові? То ж молодь, йдучи за покликом душі, горнулася і горнеться до Христа, вигукуючи з радістю: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» (Йо. 12, 13).

Молодь, яка преображує світ

Втім, молодість це не лише час піднесених мрій і гарних планів на майбутнє. Молоді люди зі своїм запалом та зі своєю вразливістю на справедливість, гідність і добро вже тепер вносять величезний вклад у преображення народу і держави. Згадаймо, що саме молоді люди на схилку Радянської імперії в столиці України мирним протестом-голодовкою домагалися проголошення Незалежності нашої Держави і їхня рішучість принесли свої плоди. Минуло 20 років і нова українська молодь знову першою вийшла на Майдан, щоб захистити свою гідність і своє майбутнє. Серед загиблих на Майдані було чимало ваших ровесників, адже наймолодшому героєві Небесної сотні було заледве 17 років!

Сьогодні, коли триває повномасштабна війна Росії проти України, десятки тисяч молодих людей пліч-о-пліч зі старшим поколінням стоять на варті нашої свободи, виборюючи і захищаючи, нераз ціною власного життя, право вільно жити у власній Богом даній Батьківщині. Перед їхньою жертвою схиляємо сьогодні голову і молимося за силу духа і перемогу для живих і вічний упокій для всіх загиблих.

Молодь, яка сповнена духа християнської любові

Подвиг цих наших Героїв нехай надихне і нас сьогодні наслідувати їхню любов і самопосвяту у служінні рідному народові. До цього нас зобов’язує не тільки почуття відповідальності за долю України, яку сьогодні ворог розпинає на очах у всього світу. До цього спонукає нас дух християнської любові, Святий Дух, Який живе у наших душах від моменту Хрещення. Саме тоді, священник, простягаючи до нас запалену свічку як символ живої віри, скерував до нас такі слова християнського напуття: «Прийми оцю горіючу свічку і старайся в усьому житті твоєму просвічуватися світлом віри і добрих діл, щоб, коли прийде Господь, ти міг/могла світло вийти назустріч Йому зі всіма святими і царювати з Ним у безконечні віки» (Чин Хрещення). Так, це світло живої віри і добрих діл, якщо ми збережем його у нашому житті, колись запровадить нас до вічного життя. Але воно вже зараз здатне просвітити темряву зла, страху і безнадії, згідно з євангельськими запевненням: «І світло світить у темряві, і темрява його не подолала» (Йо. 1, 5).

Я дякую вам, дорогі молоді друзі, за те, що ви вносите у життя наших громад світло живої віри, молодечий запал і щиру радість. Закликаю вас творити молитовні групи і спільноти, щоб щораз більше разом пізнавати Христа, зростати у святій Христовій вірі, перебувати у Його любові та свідчити про цю любов своїми добрими ділами. А нагод до цього в нинішньому світі так багато! Я щиро вітаю новоприбулих молодих людей із рідної землі та закликаю наші громади відкритим серцем їх прийняти, а вас, дорогі друзі, запрошую інтегруватися в життя громади та ставати її активними членами.

Світовий день Молоді

Важливим моментом маніфестації та віднови нашої віри стане цьогорічний Світовий день Молоді, який відбуватиметься в Португалії 1–6 серпня у місті Лісабон. Я буду радий молитися там з Вами, роздумувати над Божим Словом і просто спілкуватися, бо, кажучи словами апостола Павла, «прагну вас бачити, щоб поділитися з вами яким-небудь духовним даром, щоб вас зміцнити, тобто підбадьоритись разом, між вами, спільною вірою, вашою і моєю» (пор. Рим. 1, 11–12).

Я дуже заохочую молодь Екзархату взяти участь у цьому великому святі віри ще й тому, що з України, у зв’язку з триваючою російською агресією проти нашого народу, багато молоді не зможе прибути на зустріч зі Святійшим Отцем Франциском. То ж ми, окрім особистого свідчення віри, будемо в Лісабоні ще й послами українського народу, який в тяжкій борні захищає свою гідність і свою свободу.

Оскільки кошти поїздки на Світовий день молоді є досить високими, я дуже прошу парафіяльні спільноти долучитися до підтримки молодих людей з парафії та, за потреби, провести окрему збірку на цю ціль. Було б особливо важливо, щоб надати можливість поїхати на Світовий день молоді юнакам і дівчатам, які впродовж минулого року прибули до нас з України, шукаючи захисту і порятунку від війни.

Більше інформації і щодо самої поїздки, і щодо підготовчих зустрічей до Світового дня молоді, які будуть організовані при наших парафіях для молоді і усіх парафіян, отримаєте від Голови Комісії молодіжного і академічного душпастирства нашого Екзархату. Я ж молюся за вас усіх і дякую отцям-душпастирям за супровід нашої молоді.

Благословення

Дорогі у Христі! Розпочинаємо Великий Страсний Тиждень. Будемо молитовно крок за кроком ступати дорогою спасіння, якою нас провадить за собою на Голгофу наш Господь. Нехай участь в Його Страстях зробить нас гідними чистим і щирим серцем мати участь і у Його славному Воскресінні!

Бажаю Вам мирного Великого тижня і радісних Великодніх Свят та призиваю на Вас і на увесь наш народ і його захисників благодать, силу і благословення Всемогучого Бога Отця і Сина і Святого Духа!

† Богдан Дзюрах,

апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae