Владика Венедикт Алексійчук: Прийняття правильних життєвих рішень залежить від нашого життя з Богом

11 серпня 2024

Де шукати істину у теперішньому світі? Яким чином ми можемо свідчити істину для тих, кого зустрічаємо на життєвому шляху? Як правильно приймати рішення у складних моментах життя? Як, зрештою, вберегти себе від поспішних та невдалих кроків стосовно самих себе, ближніх та навколишнього середовища? Владика Венедикт Алексійчук, єпископ Єпархії Святого Миколая Чудотворця із осідком у м. Чикаго (штат Іллінойс, США), пропонує вирішення цих запитань шукати у житті з Богом.

Владика Венедикт Алексійчук: Прийняття правильних життєвих рішень залежить від нашого життя з Богом

Людське прагнення Бога-Істини

Досліджуючи історію людства, бачимо, що воно ніколи не відчувало внутрішньої самодостатності, тому шукало правди поза собою. Тож кожен народ, маючи свою культуру й ментальність, творив ті чи інші релігії.

Однак дві тисячі років тому Христос явив нам правду — істину. Бог є істина. Бог — альфа і омега, початок і кінець. Саме Ісус Христос дає відповідь на пошук людиною істини. Адже кожна людина, свідомо чи несвідомо шукає Бога, який об’явився в Христі, оскільки Бог, створюючи людський дух, закладає в нього бажання пізнати свого Творця.

Будьмо вдячними Господеві та радіймо, що ми пізнали цю істину, що Бог нам її відкрив. Понад усе прагнім її прийняти, нею жити та ділитися нею з іншими!

***

Втамовувати спрагу інших своїми добрими вчинками

Людина створена на образ Божий, тому вона завжди прагне і шукає Бога, як свого Творця. Кожна душа, як каже Тертуліян, — за своєю природою християнська. Тому кожна людина свідомо чи несвідомо шукає Господа, шукає, як би Його прославити, як віддати честь. А в силу того, що людина буває не вихована у християнському середовищі, вона не завжди може свого Творця пізнати й відкрити для себе.

За добрими учинками, намірами, доброю волею, які зауважуємо в кожній особі, можемо побачити цю спраглість Бога, яку ніхто й ніщо не може задовольнити. А ми, християни, своїм життям і поставою мали б показувати людям, що цю відвічну спрагу кожної людини ми реалізували в нашому житті. Тоді люди розумітимуть, якщо ми пізнали істинного Бога, цією правдою живемо, то й вони це зможуть!

***


Бог завжди діє

Бог, який є Альфою і Омегою — початком і кінцем нашого буття, — завжди діяв в історії людства, діяв і діє в житті кожного з нас.

У Старому Завіті Господь по-різному промовляв до вибраного народу. У Новому Завіті Бог діяв через Ісуса Христа, Сина Божого, який народився як людина, прожив певний відлік часу, був розп’ятий, воскрес і вознісся. Тепер ми живемо в часі, коли Дух Святий особливо діє. Однак всюди Бог діяв і діє. Чи це Бог Отець, чи Син, чи Дух Святий.

Так і в нашому житті. Які б його етапи не відбувалися, щоби не діялось, але Бог завжди присутній. Щоб не ставалось: чи це були приємні ситуації, чи складні, чи ми були повні благодаті після сповіді та причастя, чи ми після падіння і гріха, але Бог завжди як діяв в історії, так і діє в житті кожного з нас.

***

Відкривати своє покликання на зразок Христа

Вдивляючись в особу Ісуса Христа, розуміємо, що Він, незважаючи на те, що є Другою Особою Божою, як Людина жив у часі, мав своє народження, розвивався, проповідував, пройшов Хресну дорогу, страждав, воскрес і вознісся. Так само й кожному з нас Бог дав різні етапи життя, обставини, послав нам тих чи інших ближніх. Стараймось цих людей і ці обставини цінувати, бачити за ними не випадковість. Бо через конкретну ситуацію Господь вказує нашу місію в цьому житті, показує, чого Він від нас очікує.

Ісус показав своїм життям, що навіть Він мав місію та беззастережно слухався волі Отця. Кожен з нас має окреслену Господом місію, її слід пізнавати й виконувати. Стараймося ж виконати її якнайкраще!

***


Божа благодать у нашому житті

Поглянувши на своє життя, кожен зауважить багато ситуацій та обставин, коли, здавалося б, ми не могли щось самі зробити, чи не могли знайти правильного рішення, чи не знали, як і що сказати, як вчинити. Але кожен може знайти у своєму житті багато моментів, коли він починав чинити правильно. З відстані часу бачимо, що допомагає нам учинити правильно в тій чи іншій життєвій ситуації, коли ми по-людському обмежені у своєму знанні чи досвіді. Це — Божа благодать.

Коли ми уповаємо на Господа, які б обставини в нашому житті не були, що б навколо нас не відбувалося, але все можемо в Ісусі Христі, який нас укріпляє. Всюди можемо діяти завдяки Божій ласці. Божа ласка може діяти через будь-кого, хто покладається на Спасителя!

***

Перебування у Божому світлі задля прийняття рішень

Кожен із нас, оглянувшись на своє минуле життя, може побачити, скільки недобрих рішень прийняв, а часто й таких, які призвели до падінь і гріхів. Це стається тому, що ми діємо під впливом якихось своїх переживань, тих чи інших пожадань і пристрастей. Якби ми перебували в Господі й прагнули пізнавати Його волю, то, без сумніву, бачили б заздалегідь, що може стати для нас згубним, — і втікали б від того.

Дуже важливо мати в собі бажання не ходити в темряві, а ходити у світлі. Світло — це Бог. Що ближче ми до Господа, то більше в Його світлі починаємо розуміти, які рішення приймати, які кроки робити, як будувати своє життя, як ставитися до ближніх, коли потрібно мовчати, а коли — говорити. У Бозі здобуваємо певність і твердість у прийнятті рішень, стаємо як по-справжньому відважними, так і по-справжньому покірними.

Перебування в Господньому світлі дарує нам певність для прийняття правильних рішень.

***


Бути з Господом — бути у мирі

Сучасний світ пропонує багато різних вказівок, курсів, книг і правил, як людина має поводитись у різноманітних ситуаціях, з різними людьми, реагувати на ті чи інші ситуації. Однак, кожна ситуація в нашому житті неповторна й наповнена подіями та відчуттями, яких ніколи не було і які ніколи не повторяться.

Ми нічого не можемо до кінця передбачити, а тим більше досконало підготуватися. Часто виникають такі обставини, коли не знаємо, як реагувати. Якщо ж ми живемо в Христі, з’єднані з Богом, то можемо приносити добрі плоди, куди б Творець нас не поставив.

Коли ми з Господом, то немає страху, які б обставини чи люди не були навколо нас, ми завжди зможемо приносити плоди. Саме перебування в Бозі дає нам певність перебування в мирі та спокої в будь-яких обставинах!

† Венедикт Алексійчук,
єпарх Чиказький

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae