УГКЦ в Австралії та Океанії переходить на григоріанський календар

22 березня 2023

Слідом за Українською Греко-Католицькою Церквою в Україні Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла також проводить календарну реформу. Згідно з декретом владики Миколи Бичка, з 1 вересня 2023 року УГКЦ в Австралії та Океанії повністю переходить на григоріанський календар, тобто всі свята — рухомі й нерухомі — святкуватиме за новим стилем.

УГКЦ в Австралії та Океанії переходить на григоріанський календар

«Беручи до уваги рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ від 1–2 лютого 2023 року щодо зміни Церковного календаря і їх оприлюднення Патріархом Святославом 6 лютого 2023 року, порадившись з Єпархіальною пресвітерською радою 16 березня 2023 року, цим заявляю, що для добра душ єпархія Святих Петра і Павла переходить на григоріанський календар для рухомих і нерухомих свят з 1 вересня 2023 року», — йдеться у декреті владики Миколи Бичка, як повідомляє пресслужба Мельбурнської єпархії.


«Перехід на григоріанський календар 1 вересня означає лише те, що маємо зрозуміти зміну у 13 днів для цілого календаря та циклу рухомих свят, тобто Пасхалія змінюється. Відповідно ми будемо святкувати свята разом із Католицькою Церквою», — коментує рішення про календарну реформу в Мельбурнській єпархії голова Літургійної комісії о. Андрій Микитюк.

Для кращого розуміння та пояснення всієї інформації про календарну реформу в Мельбурнській єпархії Літургійна комісія організовуватиме інформаційні сесії онлайн для вірних українською та англійською мовами. Отець Андрій Микитюк, синкел у справах мирян, та отець Симон Цькуй, протосинкел єпархії, пояснюватимуть детальніше всю інформацію та відповідатимуть на всі запитання щодо переходу на новий календар. Деталі про це будуть подані згодом.

Нагадуємо, після оприлюднення рішень Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо календарної реформи Блаженніший Святослав закликав не боятися змін. «Ми так хочемо, щоб наша Україна була інакшою. Ми кажемо, що вона має стати кращою, ніж була до війни. А це означає, що найперше повинні змінитися ми. Тому змінюймося! Зробімо цей крок у довірі до вашої Церкви-матері, зокрема коли йдеться про певні зміни в нашому літургійному церковному житті», — закликав він.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae