«У Новому році принесімо Божу присутність і любов у цей світ», — владика Тарас Сеньків

18 січня 2023

«Проживім цей Новий рік у сопричасті з іменем «Ісус», з ним самим, з Богом посеред нас. Відкриймо йому своє життя якомога більше. Спробуймо зробити все, щоб бути багатими у Бозі, тоді наше життя буде щедрим на плоди, які виростають з сили Божої любові, з Божого Духа, який діє в нас». Із такими словами звернувся до духовенства та вірних єпарх Стрийський владика Тарас Сеньків у день свята Обрізання Господа нашого Ісуса Христа та святого Василія Великого, 14 січня 2023 року, під час Архиєрейської Божественної Літургії атеу кадральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию.

«У Новому році принесімо Божу присутність і любов у цей світ», — владика Тарас Сеньків

«Коли минуло вісім днів і мало бути обрізане дитя, то дали йому ім’я Ісус, як назвав його ангел перед зачаттям в утробі». Сьогодні ми святкуємо Найменування Христа Спасителя, пам’ять святого Василія Великого та розпочинаємо Новий 2023 рік за юліанським календарем.

Кожен земний рік, його будні, життя в праці і турботах — це поле, на якому ми маємо творити своє спасіння перед Богом. І тому починаємо цей рік «в ім’я Бога», щоб прожити його з Божою допомогою щасливо! Ми можемо бути сумними, коли усвідомлюємо, що частина нашого земного життя знову безповоротно минула. Однак час біжить до Бога та його вічності, а не до минулого та зникнення. А тому: в ім’я Бога!

Ім’я «Ісус» — досвід стосунків людей із живим Богом

На початку Нового року взиваємо ім’я Бога, в якому є наша допомога — ім’я Ісуса. Це ім’я закорінене в іншому імені — Яхве — «ТОЙ, ЩО Є» — яке було власним іменем Бога народу Старого Завіту. Незбагненний Бог, про якого людина знає лише через його далеку і темну недосяжність, має ім’я тому, що він сам дав пізнавати себе в історії власними діями та в об’явленнях. Робив це, щоб люди могли пізнати, яким він насправді є та як відноситься до них. Весь досвід, який люди отримали з живим Богом через його ставлення до них є підсумований в «імені» їх Бога. Лише власне ім’я, а не просто абстрактне поняття, містить повне, неподільне і непохідне ціле з того, що можна пережити з живою Особою через взаємність з нею.


Ім’я сина Йосифа і Марії було вперше публічно виголошено восьмого дня після народження, коли хлоп’я було обрізане, і цим причислене до спільноти вибраного народу. Тоді батько давав йому ім’я Ісус, що означає «Бог спасає». Воно було сповіщене Ангелом ще до зачаття Ісуса, та вказує на батьківство Бога. Саме Бог Отець дає ім’я своєму Синові, який є «первородним усього створіння». Ім’я Ісуса виражає як його особистість, так і місію, бо ім’я самого Бога присутнє в Особі його Сина, який став людиною задля відкуплення людства від його гріхів.

Наша допомога в імені Господа!

Ім’я «Ісус» говорить, яким Бог «Яхве» є у відношенні до нас: близьким, люблячим, солідарним та вірним до кінця. Через Ісуса ми знаємо, ким для нас є Бог. Він є «Еммануїл» — Бог з нами — Бог серед нас — Бог для нас — Бог близький до нас. Інакше його неможливо пізнати. Ісус є Словом милосердя Отця, в якому сам Бог уділяється світові. Ісус є нашим Богом. Якщо відкинути це ім’я, то Бог загубився б для нас у темній незбагненній та далечині «основ світу».

Ім’я «Ісус» є остаточне ім’я, дане дитині, яка є Богом та вічною молодістю світу, і одночасно є людиною, а отже, вічним образом Бога. Тому віримо що: «Наша допомога в імені Господа!» Коли з ім’ям Ісуса починаємо цей рік, то і його найтемніша година стане годиною року Господнього та його спасіння.


Що ми принесемо у світ?

Багато людей переживають, що принесе цей рік. Напевно, що принесе добре і неприємне, але нам не допоможе, якщо будемо заздалегідь знати, скільки та чого буде. Важливішим питанням є, що ми принесемо у цей рік, у своє власне життя, у життя світу. Люди надіються на успіхи у реалізації своїх планів. Але сутність віруючої людини не є залежна від того, що вона виробляє. Було б прикро, якби ми були лише «людьми продуктивності», які оцінюють себе та інших по успішності. Лише той, хто справді вірить у Бога, є наповнений Богом, який робить його зусилля справді ефективними і цінними. Тоді, що б ми не робили, стаємо здатними приносити у світ справді Боже, а тому добре й вічне.

Подібно як Богородиця, яка повністю відкрила своє життя Богові. Не супер-продуктивністю, а безмежною довірою. Слугиня, яка не мала нічого, і навіть, з людського погляду, не робила нічого, щоб привести Месію у світ: просто стала його Матір’ю. Так Бог наголосив на безумовності та суверенності свого дару.


Нести Божу присутність у світ

Звичайно, цей дар неповторний. Месія був даний нам раз і назавжди. Та все ж кожен із нас реально може нести Божу повноту, Божу присутність і силу, Божу любов у світ, у якому він живе, у життя, яке він співтворить. І тому ми можемо стати плідними не завдяки нашій неймовірній продуктивності, але плідним через Бога, який живе і діє в нас. Цей світ є багатий на керівників чи чудових професіоналів. Але є дуже бідним на Божих людей. Збагатити його — є нашим покликання, і його ніхто не може сповнити замість нас.

Проживім цей Новий рік у сопричасті з іменем «Ісус», з ним самим, з Богом посеред нас. Відкриймо йому своє життя якомога більше. Спробуймо зробити все, щоб бути багатими у Бозі, тоді наше життя буде щедрим на плоди, які виростають з сили Божої любові, з Божого Духа, який діє в нас. Святий Христовий свідок Василій Великий своїм життєвим свідченням запевняє, що це можливо. Так ми, безсумнівно, принесемо більше користі собі та світові, ніж якби винаходили інші рецепти успіху для усунення зла з світу. Бо ім’я «Ісус» є для нас теж знаком перемоги над московським агресором та джерелом миру і щастя для всіх. Амінь.

† Тарас Сеньків,
єпарх Стрийський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae