«Піст починай із прощення»: звернення владики Василя Івасюка до духовенства на початок Великого посту

25 березня 2021

11 березня 2021 року у катедральному соборі Преображення Господнього м. Коломиї владика Василій Івасюк, єпарх Коломийський, звершив Чин всепрощення за участі численого духовенства єпархії. Під час цього Чину єпископ звернувся до усіх присутніх із напутнім словом на Великий піст.

«Піст починай із прощення»: звернення владики Василя Івасюка до духовенства на початок Великого посту

Вступ. Священник — другий Христос і носій Його благодаті. Гідність прийнятого нами священства залежить не від строгості, а від вміння прощати, просити прощення та вміло навчати і проповідувати Слово Боже.

І). «Проповідуй слово, наполягай вчасно і невчасно, картай, погрожуй, напоумлюй із усією терпеливістю та наукою» (ІІ Тим.4, 2). Обов’язок проповідувати священникам дав сам Ісус Христос. Спитаєте де проповідувати? У храмах, вдома, у суспільних місцях, на гостинах і де тільки можливо рятуйте людей благодаттю Слова Божого. Проповідуйте людям щирою молитвою, священничою поведінкою і не давайте згіршення нікому. Слідкуйте за своїми словами, жартами і поведінкою, бо за вами уважно спостерігають люди, даючи вам відповідну оцінку.

Проповідь — це духовна їжа. Хтось сказав: «Проповідь має тривати від п’ять до семи хвилин». І тут виникає запитання: «Хіба кожна мама годує свою дитину п’ять хвилин і не більше?». Напевно, дає їй стільки їжі, щоб вона не кричала, бо говорити ще добре не вміє. Так і кожний душпастир є добрим батьком і зобов’язаний напоїти і накормити людей Словом Божим і Пресвятою Євхаристією так, щоби християни добре підготували себе до пасхального воскресіння. І тут апостол Павло навчає і попереджає: «… кожного разу, як їсте хліб цей і п’єте цю чашу, звіщаєте смерть Господню, аж доки він не прийде. Тому, хто буде їсти хліб або пити чашу Господню недостойно, буде винний за тіло і кров Господню» (І Кор. 11, 26–27).


«через багато страждань нам треба ввійти в Царство Боже» (Ді. 14, 22). Іншими словами, здобудьмо перемогу над своїм язиком, а саме: не судімо ближнього і не робім різні підлості, не очорнюймо і не обманюймо, не говорімо неправди і не доносім фальшиво один на одного, а навпаки, допоможім брату своєму встати з бруду гріховного, рятуймо один одного. Дуже просто образити людину та знищити її. Ті, хто поширює брехню й робить комусь підлість, несуть відповідальність перед Богом та людьми. Краще готуймося до проповіді і читаймо Святе Письмо та книги святих Отців.

Не звеличуймося ні над ким, не принижуймо і не лихословмо, не думаймо про себе високо. Молімося просто і від щирого серця. Почали піст з проханням — «Господи, благослови!» В процесі посту: «Господи, допоможи!» Закінчили Великий піст — «Дякую Богові у Пресвятій Трійці за все!»

Піст починаймо з прощення. Дорогі отці! Бог очікує від вас мудрості, а від сердець ваших — милосердя. Він приходить зламати замкнутість життя вашого і змінити строгі погляди на милосердя. Хоча люди часто вважають милосердя слабкістю. Бог хоче усунути все з-перед очей ваших, що закриває красу світла і радість від Євангелія. Євангеліє запрошує нас побачити, як можна змінити світ. Папа Франциск навчає: «Якщо ти не віддаси того, що в тобі найкраще, то світ не стане іншим. Ось це і є виклик сьогодення».


Приклад. Притча — Бог, який забуває гріхи. Одній праведній жінці явився Бог. Вона розповіла про цей випадок священнику, який турбуючись про її духовність, сказав їй так:

«Якщо Бог явиться ще і наступного разу, попросіть Його розповісти вам про мої гріхи, які лише Йому Одному відомі. Це буде достатнім доказом того, що саме Бог, а не хтось інший являється вам».

Жінка прийшла через місяць і священник запитав, чи являвся їй Бог знову. Вона ствердно кивнула.

«Ви поставили Йому запитання?» — запитав священник.

«Так, поставила», — відповіла жінка.

«І що Він сказав?» — запитав священник.

«Бог сказав: „Скажіть своєму священнику, що я забув його гріхи“», — мовила жінка.

«Дійсно, це був Бог», — мовив священник.

Бог прощає раз і назавжди. На жаль, ми часто стаємо суддями. Господь спитає священника-суддю за кожну довірену йому душу і за кожний непослух єпископові. Пам’ятайте! Там, де немає справедливості, там і немає благодаті. Якщо священник став краплею миру в спільнотах людей, тоді це радість для суспільства. Священники маєте покровителів Коломийської єпархії ікону Пресвятої Богородиці «Це Мати твоя» та ікону Миколая Чарнецького. Прийміть їх у своїх храмах та не відкидайте ікон, бо ви їх прийняли через деканів. Це ваша віра!

Висновки. Дорогі в Христі! Пам’ятаймо про свою участь на Страшному суді і приготований пекельний вогонь. Тому перепросімо своїх рідних, близьких, друзів і парафіян. Відпустіть зі серця непрощення, які маєте. Пробачте своїх ворогів! І ввійдіть у піст з чистим сумлінням, вільним від отрути непрощення. «Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Мт. 6, 14). Священник має вміти просити прощення і прощати. І це якраз ми будемо нині робити від щирого серця у катедральному храмі.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», допоможи нам позбутися гріховного тягаря, що налипає на душу, як бруд на тіло й одяг людини, яка падає.

Господи, благослови очистити свою душу від усякого гріха і гідно зустріти твоє величне Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

† Василь Івасюк,
єпарх Коломийський

11 березня 2021 року Божого,
м. Коломия

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae