«Ми всі покликані до святості», — владика Діонісій Ляхович

17 червня 2020

Ми є покликані до святості… Кожний з нас одержав таке покликання від самого Хрещення. Тобто жити в Христі. «Живу вже не я, а Христос живе у мені». Наслідувати Богородицю, яка є нашою мамою і першою християнкою. Маємо Пресвяту Трійцю, Богородицю, і міріяди святих як зразок.

«Ми всі покликані до святості», — владика Діонісій Ляхович

Ми всі покликані до святості… «Будьте досконалі, як Отець Небесний досконалий; Будьте милосердні, як Отець Небесний милосердний». Ця святість починається від найменших діл любові, а завершується найвищим свідченням своєї віри, коли готові віддати за віру і за ближніх своє життя. Це посвідчили наші новомученики: єпископи, священники, монахи, монахині і миряни. І не тільки ці! Є справді святі по сьогодні. Святий Апостол Павло часто звертався до своїх вірних, як до святих, кажучи між іншими текстами: «всі святі вас вітають» (2 Кор 13,12).

Ми всі покликані до святості

Ми є покликані до святості… Кожний з нас одержав таке покликання від самого Хрещення. Тобто жити в Христі. «Живу вже не я, а Христос живе у мені». Наслідувати Богородицю, яка є нашою мамою і першою християнкою. Маємо Пресвяту Трійцю, Богородицю, і міріяди святих як зразок.

Відсвяткувавши Зіслання Святого Духа та Декаду місійності…

Ми святкували минулої неділі «Зелені Свята», Зіслання Святого Духа. Це Дух святості і життя, який дає нам дари і харизми. Що ми даємо себе провадити Духом святим видно з плодів того ж Духа: любов, доброта, лагідність, радість, мир, довготерпіння, вірність.

Ми пройшли «Декаду місійності», яка завершилася словами Ісуса: «Ідіть і навчайте всі народи…». Проте сьогодні всі «народи» біля нас: латиноамериканці, африканці, азіати, араби, індіанці… Вистачить вийти на вулиці Риму. Ісус Христос сказав, що добрий пастир залишив 99 овець у безпечнім місці, та ішов шукати за загубленою овечкою. Сьогодні може вже навпаки: 99 загублених, а одна чи друга вірна овечка.

Перший поклик — бути місіонером у нашій громаді

Подивімося скільки нас, українців, практикуючих християн? В такій католицькій Галичині, згідно деяких статистик, менше 10 % відсотків ходить в неділю до Церкви? А може ще менше наших людей тут в Італії? Два роки тому статистика Італії показала, що понад 20 тисяч наших дітей зареєстрованих в італійських школах, а скільки дітей ходять до церкви чи належать до наших громад? Я сумніваюся чи ми досягаємо у нашому душпастирстві бодай одну тисячку. А де інших 19 тисяч? Отож перший поклик — це бути місіонером у нашій громаді

Наша місія велика! Велика місія єпископів, священників і дияконів, які прийняли печать Духа Святого — Божественну благодать, щоб проповідувати Євангелію, бути добрим пастирем і подавати «святе святим». Це наш святий обов’язок; і горе нам, коли б не проповідували Євангелії (Пор. 1 Кор 9, 16), не виконували нашого пастирського зобов’язання.

А як ми, миряни, можемо бути місіонерами? Каже ІІ Ватиканський собор: «Не має жодного члена (Церкви), який би не мав спільності у послаництві цілого Тіла, бо кожний запрошений освятити Христа у своєму серці та духом пророчим давати свідчення про Ісуса» (Presbyterorum Ordinis, 2). Всі християни запрошені голосити словом, а передусім свідченням християнського життя; стати місіонерами надії, радості, жертви, побожності, релігійності; бути «тихими будівничими» Церкви. І багато з наших мирян такими є, і це визнає італійська Церква!

Ми покликані ділитися нашою вірою, побожністю, піснею і працьовитістю

До того ж наша Церква живе в Італії, у діаспорі. То ж ми запрошені берегти нашу віри, і приналежність до нашої Церкви, адже «Церква дихає двома легенями». Боже Провидіння нас послало в Італію ділитись нашою вірою, побожністю, піснею і працьовитістю. Це наші найкращі характеристики, наша візитна картка. Як усі народи маємо також наші недоліки: важко нам жити в згоді, в єдності, і над тим треба працювати.

Енергію святості ми черпаємо на Божественній Літургії, у храмі. Отож, ходити до церкви — це не тільки обов’язок, а це найбільший привілей, де ми маємо нагоду представити Богові наші «біди і нужди», а також подякувати Богові за те все, що він нам дає. Маємо нагоду наповнити наше серце Божою благодаттю, щоб дати опір всім хитрощам лукавим з якими ми зустрічаємося в щоденному житті.

Отож, приймімо до серця те, що ми покликані до святості у любові: «Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий» (Мт. 5, 48); «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6, 36).

† Діонісій Ляхович,
апостольський делегат із повними правами екзарха в Італії

Рим,
храм свв. Сергія і Вакха,
13 червня 2020 року,
у Неділю Всіх святих

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae