Кардинал Тарксон: послання Папи на Великий Піст — уроки школи чеснот

21 лютого 2021

Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові представив цьогорічне послання Папи на Великий Піст.

Кардинал Тарксон: послання Папи на Великий Піст — уроки школи чеснот

«Отож, ми вирушаємо в Єрусалим (Мт. 20, 18). Великий Піст — час для відновлення віри, надії та любові», — такою є тема Послання Папи Франциска на цьогорічний Великий Піст, представлення якого відбулося у Ватикані в п’ятницю, 12 лютого 2021 року. Вона почерпнута зі слів Ісуса, Який під час подорожі разом з апостолами до Святого Міста передвіщав їм про Свої страсті, смерть і воскресіння.

Паломництво до Божого дому

Виступаючи під час презентації, кардинал Петер Тарксон, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, зазначив, що цією назвою «вирушаємо до Єрусалиму» послання вказує на важливий культовий та соціальний аспект в житті Божого люду, описаний в Біблії, яким є паломництво до Божого дому. Саме там, «на горі Сіон», Бог обрав місце для перебування Його імені, там відбувається поклоніння, там Він навчає народ Своїх доріг.

«Цього разу, однак, коли Ісус прийде до Єрусалиму разом зі Своїми учнями, метою буде інша гора — Голгота, що стане місцем, на якому Бог об’явить Свою любов до людства та виллє на людство Духа Свого Сина: Духа первородного з поміж багатьох братів, Духа Божих дітей, тобто, нашого спільного братерства», — зазначив доповідач.

Важливі уроки

За словами кардинала Тарксона, з цієї нагоди Ісус із хреста, немовби з нового храму на іншій горі, залишить учням ряд уроків. Йдеться про урок слухняної віри, урок убогості, що полягає в самозреченні з метою служіння, урок любові Отця до Сина й до світу, Ісуса — до Отця та до Своїх послідовників, урок молитви, якою Ісус розпочав свою агонію, просив прощення для розпиначів і віддався в руки Отця, урок надії у воскресінні, яке Ісус обіцяє також розкаяному розбійникові.

Як зазначив Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, цьогорічним посланням на Великий Піст Папа підсумовує уроки страстей, смерті та воскресіння Ісуса в поєднанні із богословськими чеснотами вірою, надією та любов’ю та трьома великопосними практиками, якими є зречення-піст, молитва та милосердя-радість. «Своїм великопосним посланням Папа Франциск вказує нам на ті самі чесноти та вправи, яких Ісус навчив Своїх учнів, як допомогу в мандрівці Чотиридесятниці до свята Ісусового воскресіння», — сказав він.

Огляд послання

Святіший Отець, заохочуючи піклуватися про тих, які перебувають в ситуації страждання, покинення чи туги через пандемію Covid-19, наголошує на тому, що любов не може бути безплідною. За його словами, молитва, піст і милостиня спрямовані до братерства. З цього випливає запрошення прожити цю великопосну мандрівку, пам’ятаючи про те, що Христова Істина не є плодом інтелектуальних конструкцій, застережних для обраних умів, але є посланням, яке ми приймаємо та можемо зрозуміти завдяки «розумові серця».

Папа нагадує, що піст, як досвід зречення, слід переживати в простоті, відкриваючи наше становище створеності. Слід ставати убогими разом з убогими, нагромаджуючи багатство любові та звільняючи життя від того, що його обтяжує, включаючи перенасиченість інформацією, звільняючи місце для Бога.

У роздумах про надію, Святіший Отець зауважує, що в наш час тривоги й стурбованості говорити про неї «може здаватися провокацією». Однак, період Великого Посту призначений саме на надію, на те, «щоб знову повернути погляд до терпеливості Бога, Який не перестає піклуватися про Своє створіння, в той час як ми часто його зневажали».

Папа також запрошує наново відкривати цінність прощення. «Боже прощення, теж і через наші слова і наші жести, дає змогу пережити Пасху братерства», — підкреслює він. Врешті, за його словами, «любов радіє, бачачи зростання іншого» та «страждає, коли інший перебуває в тривозі». В цьому контексті, християнська милосердна любов завдяки своєму «універсальному динамізмові», може збудувати новий світ. Адже навіть оте небагато, якщо ним ділитися з любов’ю, «ніколи не закінчується».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae