Глава УГКЦ: «Віра в Бога — один з видів християнського імунітету проти депресії»

27 серпня 2020

Коли людина відчуває себе справді нелюбленою, забутою, покинутою, більше того, коли вона почувається безпорадною і немічною перед викликами, бідами, труднощами, які зустрічає в своєму житті, то така людина може бути схильною до депресії. На тлі таких почуттів, таких переживань, емоцій така хвороба може розвинутися.

Глава УГКЦ: «Віра в Бога — один з видів християнського імунітету проти депресії»

Так пояснив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, відповідаючи на запитання про те, чому християни впадають в депресію.

Глава Церкви відзначив, що депресія — означає певний психічний розлад. «Це є хвороба, яка сьогодні, на жаль, дуже сильно бичує сучасну людину. Хвороба, яка має певні методи лікування, які потрібно в певних обставинах справді використовувати, тому що депресія може вести до дуже сумних наслідків. Навіть до самогубства», — пояснив він.

Коли ми запитаємо себе, продовжив він, про причини виникнення тих чи інших депресивних станів, то сучасна медична наука називає їх кілька. Але одна з них — певне усвідомлення себе, своїх сил, свого місця, себе самого. І коли людина відчуває себе нелюбленою, коли вона почувається безпорадною і немічною перед викликами і труднощами, то на тлі таких почуттів, таких переживань, емоцій така хвороба може розвинутися.

Проте, на переконання Глави Церкви, християнська віра дає нам усвідомлення того, що Бог нас ніколи не покидає. Навіть коли ми тяжко проти нього грішимо.

«Людина, яка усвідомлює, що Бог мене любить такою, якою я є, що Божа любов є сильніша за мою здатність грішити чи робити зло. Коли я усвідомлюю, що та Божа любов мене завжди супроводжує і буде зі мною, думаю, такого типу основи християнської віри дадуть мені можливість уникнути багатьох причин, які остаточно можуть вилитися в різні тривожні чи депресивні стани», — вважає Блаженніший Святослав.

«Тому я би сказав, що віра в Бога, відчуття Божої любові, Його присутності біля мене — це є один з видів християнського імунітету проти таких психічних станів. Хоча коли вже наступила депресія, то роздумувати про її причину є запізно, а потрібно лікувати цю недугу і усувати причину», — підсумував Глава Церкви.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae