Глава УГКЦ на свято Івана Хрестителя запросив вірних молитися перед початком і в кінці будь-якого доброго діла

8 липня 2021

Господь Бог приходить до людини, входить в її світ розпачу, безсилля і безплідності для того, щоб звільнити людину, щоб надати їй енергії для життя, щоб оздоровити людську неміч. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на свято Різдва Івана Хрестителя.

Глава УГКЦ на свято Івана Хрестителя запросив вірних молитися перед початком і в кінці будь-якого доброго діла

Свято Різдва Івана Хрестителя є великим святом у Христовій Церкві, яке є Божим словом, посланням до людини третього тисячоліття. «Це свято, — каже Глава Церкви, — є дуже глибоким і добрим моментом, щоб ми глибше пізнали нашого Бога Ісуса Христа і відчули Його дієву, живу присутність у нашому особистому житті».

Сьогодні у святому Євангелії від Луки ми чуємо два ключові слова, які розкривають зміст сьогоднішнього свята. Цю фразу вимовив батько Івана Хрестителя, пророк Захарія: «Благословен Господь Бог Ізраїлю, що навідався і звільнив народ свій».

Перше слово є «навідався». Що означають оті дивні відвідини? «Часом ті відвідини для людини можуть видаватися чимось несподіваним, дуже дивним. Божі відвідини означають закінчення Старого Завіту. Ті Божі відвідини означають початок нової ери, нового часу. Означають той момент, від якого ми відраховуємо наше літочислення», — пояснив Блаженніший Святослав.

За його словами, ці Божі відвідини у сьогоденні мають дуже цікавий вимір і наслідок. Бо друге важливе слово, яке нам пророкує пророк Захарія, — «навідався і звільнив». «Євангеліє говорить нам про Бога, який не лишає людину сам на сам з її проблемами. Господь Бог прагне навідатися і звільнити кожного, хто тримає відкритим своє серце до його животворної сили», — зазначив Глава УГКЦ.

Ми так часто сьогодні відчуваємо своє безсилля в різних обставинах. «Часом людина думає, — заувжує Блаженніший Святослав, — що вона є всемогутньою з розвитком світової цивілізації, науки, техніки… Але посеред цього нового світу вона відчуває своє колосальне безсилля, яке приводить її до відчаю. Але Господь Бог стукає до нашого серця, до нашого життя. Він хоче нас відвідати, запліднити нашу безплідну побожність. Ми не можемо себе спасти своїм зусиллям. Всяка духовна істина полягає в тому, що людина живе, плодоносить у силі і благодаті Духа Святого».

Предстоятель переконує, що Бог відвідав і звільнив також наш народ. «Ми цього року будемо святкувати 30-ту річницю Незалежності України. Це втручання Бога в історію Східної Європи, України, яке привело до розпаду імперії зла і звільнення українського народу, є чимось, що належить до скарбів духовного і національного досвіду нашого народу», — сказав він.

Багато з нас, відзначив Глава Церкви, ще пам’ятають момент, коли наша Церква, буквально, вийшла з підпілля і відчула, що це Господь не забув про цю жменьку переслідуваної Церкви.

«У сьогоднішньому святі, — наголосив Блаженніший Святослав, — хочу запросити кожного з нас відновити одну важливу духовну практику — молитися перед початком і в кінці всякого доброго діла».

Духовний лідер пригадав розповідь одного із співв’язнів, який відбував тюремне покарання з патріархом Йосифом Сліпим. «Навіть там, на засланні, коли їх виганяли на рабську роботу, перед початком тієї роботи Блаженніший Йосиф завжди робив знак святого хреста і молився. Це сильно вражало всіх співв’язнів. І коли вони закінчували роботу, складали інструменти, так само робив знак святого хреста. Це був знак, символ того, що Бог відвідує свій народ, свою Церкву. Це був пророчий знак, що настане нова ера, новий час», — відзначив проповідник.

Нехай сьогоднішнє свято, побажав Глава Церкви, послужить нам моментом, коли ми будемо чутливі до тієї хвилини, у яку Господь Бог навідається і до нас. Бо так прикро, коли Він навідується, а ми цього не зауважуємо.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae