«Давайте відкриємо у собі здатність чинити добро!» — Блаженніший Святослав у всесвітній День бідного

15 листопада 2020

Сьогодні, слухаючи слова про звільнення, справжню свободу і гідність синів Божих, просімо у молитві, щоб Бог допоміг нам зрозуміти слова великого митрополита Андрея Шептицького: «В хвилину твоєї смерті тобі залишиться лише те, що ти віддав убогому». До цього закликав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 23-тю неділю по Зісланні Святого Духа. Божественну Літургію із Главою Церкви співслужив владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа.

«Давайте відкриємо у собі здатність чинити добро!» — Блаженніший Святослав у всесвітній День бідного

Коментуючи уривок сьогоднішнього Євангелія, Глава Церкви зауважив, що в особі Ісуса Христа ми віднаходимо джерело гідності і свободи. Господь іде до людини, щоб повернути їй гідність і свободу.

Зло забирає у людини гідність і свободу

У євангельській розповіді ми чуємо про зустріч Христа і біснуватого. «Цей чоловік був позбавленим свободи і перебував під владою нечистого духа. Він був нагим. У стародавньому світі привселюдно зняти з людини одяг означало відібрати у неї до останньої крихітки її гідність. Ба більше, той чоловік не жив у хаті, а у гробах. Він був також небезпечним сам для себе. Городяни приковували його кайданами, які він трощив у пустелі. Такий жахливий опис показує, що зло — руйнівна сила, яка забирає у людини гідність і свободу. Кожен, хто чинить зло стає його невільником. Зло завжди принижує людину», — пояснив проповідник.


«Ісус у момент зустрічі з біснуватим начебто повертає йому втрачене. Таким чином виступає найбільшим доброчинцем для чоловіка, бо остаточно повертає йому гідність і свободу», — додав він.

Гідність особи виявляється тоді, коли ми чинимо добро

На переконання Блаженнішого Святослава, гідність особи виявляється саме тоді, коли ми чинимо добро. Людська свобода — це здатність людини чинити добро. Вона сотворена на образ свободи Божої і є виявом гідності.

У проповіді Отець і Глава УГКЦ пригадав, що сьогодні Церква у всьому світі відзначає День бідного. Блаженніший Святослав також зазначив, що в сучасному світі людина живе так, ніби не існує Бога, бідного, скривдженого чи потребуючого.

«Сучасна людина, маючи ум, поневолений ілюзорним світом телебачення чи соціальних мереж, думає, що горя і біди немає. Вона живе так, ніби не існує людської зневаги, бідності і болю. Відтак людина стає нечутливою до біди іншого», — сказав Предстоятель УГКЦ.

Бідність має багато облич

Бідність, як зауважив архиєрей, має багато облич. Окрім звичайної бідності, є ще культурна, духовна бідність і самотність.

«Зазвичай, коли чуємо про бідного, думаємо про людину, яка не має благ чи ресурсів для гідного життя. Однак це лише одне з облич бідності. Ми маємо сьогодні велику пошесть культурної бідності. Сотні тисяч мільйонів людей не мають доступу до освіти і навчання. Ті, які мають повні кишені, дуже часто своєю мовою, своїм способом відношення до ближнього і способом трактування тих, хто чогось ще не має, показують велику духовну бідність. Тож ми кажемо: бідний він чоловік — хоча і має багато», — сказав Блаженніший Святослав. І додав, що бідною є також і та людина, яка перебуває в полоні свого власного зла, пристрастей і гріха.


Самотність — це також сучасна бідність

«В сучасній постіндустріальній культурі шириться ще один вид бідності — самотність, — коли людина, навіть користуючись сучасними засобами комунікації між людьми, не вміє будувати глибоких і повноцінних людських стосунків», — зазначив Глава Церкви і закликав: «На заклик папи Франциска, погляньмо у вічі сучасній вбогої людини, тієї, яка сьогодні дуже часто є виключеною зі суспільства так званою „культурою відкинення“».

Безстрокова акція «Нагодуй голодного»

Блаженніший Святослав розповів, що сьогодні, у світовий День бідного, Українська Греко-Католицька Церква в Україні і в різних куточках світу започаткує безстрокову акцію «Нагодуй голодного».

«Ми так багато можемо думати про гідність, про свободу, але давайте зробимо один конкретний добрий вчинок! Давайте будемо подібними до доброчинця Бога, а, зближаючись до потребуючої особи, — подібними до Христа Спасителя, який сьогодні шукає людину, яка є в полоні зла, і яка є приниженою, позбавленою гідності і свободи через сучасний тягар бідності третього тисячоліття людської цивілізації», — закликав Предстоятель Церкви.

Відкрити у собі власну гідність та здатність чинити добро

За словами Глави Церкви, почувши про різні види бідності, ми маємо змогу відкрити у собі багато скарбів і дарів. Адже «серед нас немає нікого, хто є настільки потребуючим і вбогим, що не міг би допомогти іншому, — сказав Блаженніший Святослав, закликавши, — тому давайте відкриємо у собі власну гідність і здатність чинити добро!»

«Нехай цей день допоможе не тільки потребуючим, але й кожному з нас. Нехай цей день буде моментом, коли добро запанує у наших душах, і, наче той промінчик світла, усуне всяку темряву», — побажав на завершення духовний лідер українців.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae