Блаженніший Святослав у Неділю торжества православ’я: «Найціннішою іконою Бога є жива людина»

21 березня 2021

Ми почитаємо святі ікони нашого Спасителя, Богородиці, святих Божих угодників саме для того, щоб побачити, яким чином потрібно відбудувати свою власну подобу в образі Божому, який покоїться у глибині наших душ. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Неділю торжества православ’я.

Блаженніший Святослав у Неділю торжества православ’я: «Найціннішою іконою Бога є жива людина»

Коментуючи сьогоднішній уривок Євангелія, Предстоятель звернув увагу на те, що в першу неділю Великого посту Боже слово нам благовістує Бога, який спішить відбудувати людину для того, щоб відновити її з руїни гріха, а відтак, щоб зробити її справжньою. Тому, за його словами, сам текст Євангелія побудований, як передача великого ентузіазму від зустрічі. Зокрема йдеться про те, що Христос сам іде, щоб віднайти людину. Відтак під час зустрічі Христа з Натанаїлом Він ще здалеку каже: «Ось справжній ізраїльтянин, в якому немає лукавства».

Значення слова «лукавий»

На його переконання, сучасна людина слово «лукавство» часто інтерпретує в моральному сенсі: нелукавий — це той, хто не хитрує; той, хто нічого не приховує; той, хто говорить правду; той хто не намагається іншого обманути. Проте у словах Ісуса, зазначає проповідник, справжній ізраїльтянин, який немає лукавства, означає щось глибше. Відсутність лукавства — це справжність людини у її відношенню до Бога. Відсутність лукавства для істинного ізраїльтянина означає, що Божий закон і Боже слово, яке будить сумління Натанаїла, він без фальші втілює у своєму особистому житті.

Справжність Натанаїла

Пояснюючи контекст нинішнього євангельського уривку, Блаженніший Святослав звернув особливу увагу на справжність, істинність і нелукавість Натанаїла, зокрема в час його сидіння під смоковницею, тобто в час перебування у приватному просторі, двері до якого закриті для чужого ока, окрім Божого.

«Тому, коли Христос визнає справжність Натанаїла в його духовному і релігійному житті під його смоковницею, Натанаїл розуміє, що перед ним стоїть Бог. Він тоді ісповідує віру у воплоченного Бога і каже: „Учителю, Ти — Син Божий, Ти — Цар Ізраїля“. Ти той Месія, на якого я чекав там, під своєю смоковницею. Ти — той Месія, до якого нас готували Закон і старозавітні пророки», — додав він.

Кожна людина — жива ікона Бога

У другій частинні проповіді Глава Церкви зазначив, що сьогодні Христова Церква святкує Неділю торжества православ’я. «Торжество православ’я — це торжество істини, торжество правди, торжество повноти відбудованої Богом людини, торжество того, в кому немає лукавства», — пояснив Отець і Глава УГКЦ.

Цікаво, зазначає Блаженніший Святослав, що в нашій візантійській традиції відбудування істинної людини вбачалося, як відновлення людини як образу і подоби Бога.

За його словами, через гріхопадіння людина втратила подобу Бога, але в глибині її душі залишився Божий образ. «Відбудування людини наша візантійська традиція передає нам, як відновлення живої ікони, якою є кожна людина. Саме через те, що Бог став людиною, людина стала справжньою в Христі. Вповні справжня людина була об’явлена в Божественній особі Ісуса Христа. Тому богословська думка бачить, наскільки таїнственним і великим було об’явлення істинної людини в Божественній особі Ісуса Христа. Тому ми малюємо святі ікони, які нам дають можливість побачити воплоченного Бога, побачити взірець, з яким ми себе постійно повинні співставляти», — переконаний Глава Церкви.

Великий піст як реставрація ікони

Наш великопосний шлях, вважає Блаженніший Святослав, має бути подібним до процесу реставрації ікони, коли нашими молитвами, ділами милосердя, умертвленнями, аскетичними практиками ми даємо можливість Богові крок за кроком відмалювати і відновити в усій красі свою подобу в Його образі, яким є ми. Найціннішою іконою Бога є жива людина. Тому Бог став людиною, воплотився в свій образ для того, щоб ця людина була віднайдена і відбудована Ним самим, Його стражданнями, Його смертю, Його кров’ю, воскресінням і могла засяяти у всій своїй красі.

Бути чесним

У проповіді Блаженніший також зацитував Євгена Сверстюка, який переніс складні часи та тяжко мусів терпіти за свою безкопромістність по відношенню до безбожної влади, котрий свого часу говорив: «Для людини існує єдина безпрограшна позиція — бути чесним».

«Важливо, щоби у свій час Христос споглянув на кожного з нас і сказав: ось справжній християнин, в якому немає лукавства. Це було б найбільшою нагородою за всі великопосні практики, які ми хочемо здійснити в час посту», — переконаний Отець і Глава Української греко-католицької Церкви.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae