«Залежність виникає там, де є духовна криза», — владика Володимир Груца у 5-у Неділю після зіслання Святого Духа

10 липня 2023

«Якщо людина втрачає контроль над собою, то втрачає свобідну волю, яка є Божим даром. Як наслідок вона втрачає здатність любити, а це глибока духовна хвороба». Про це роздумував під час своєї проповіді у п’яту неділю після Зіслання Святого Духа, 9 липня 2023 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ владика Володимир Груца.

«Залежність виникає там, де є духовна криза», — владика Володимир Груца у 5-у Неділю після зіслання Святого Духа

Євангельське слово сьогоднішньої неділі провадить нас разом з Ісусом у Гадаринський край. Це був поганський край, де люди жили своїми цінностями, мали власну уяву про світ, але їм бракувало зв’язку з особовим Богом.

Двоє біснуватих

Назустріч Ісусові виходять двоє біснуватих. Так виглядає, що вони перші вийшли зустріти Ісуса. Це відразу створює відповідне враження про місцеве населення. Можна собі подумати: оце рівень «гостинності»! Тих двоє людей не жили вдома, а в гробах. Гріб — це нечисте місце для євреїв.

Біснуваті були дуже люті, тому ніхто не міг перейти цією дорогою, де вони йшли, але один перейде: Ісус з Назарету. Це зустріч правди і обману, добра і зла. Тут нема компромісу, якоїсь третьої альтернативи. Біси приречені на загибель, бо зло не має місця там, де є Бог. Вони не хочуть покидати цього краю, тому входять у свиней, які є символом нечистоти, тобто вважалися нечистими звірами. І тоді свині потонули. Це є праобраз гріха, постать грішної людини.


Гріх нищить людину

Завданням зла, гріха є нищити. Найбільше терпить від цього людина, тому що людина має розум, свобідну волю і дає згоду на це зло: приходить спокуса, якась гріховна думка, потім слово, діло…

Людина не завжди визнає свою гріховність, а може старатися за будь-яку ціну виправити своє становище, при цьому може вдатися до невідповідних середників. Може піти до знахарів, ворожок, тим самим підтримує їхній бізнес, а ще гірше — відкриває своє серце на зло. Якщо в серці людини є Бог, освячуюча ласка, то ніхто нічого поганого не може їй вдіяти. У Гадаринському краї, на перший погляд, сталося диво, бо всі люди вийшли назустріч Ісусові. Але відразу відчутна проблема, бо ціле місто просить відійти Ісуса, не може чи не хоче прийняти його науки, а ще більше присутності.

Тут є така деталь, на яку ми, можливо, не звертали ніколи увагу. Не виключено, що цим людям було шкода свиней. Це б означало, що це населення ставило свиней вище від життя двох співгромадян. Люди цього краю могли займалися бізнесом, вирощуванням свиней. Тому втрата матеріальних середників могла спричинити бунт. Але Ісус шанував вибір цього народу, терпеливо очікуючи його навернення. Для нас християн завжди існує небезпека повернення до стану поганства.

Зло призводить до залежності

Сьогоднішній євангельський уривок є чимось більшим від архівної згадки. Чи є біснуваті в нашому суспільстві? Які прояви злої сили?
Людина є надалі спокушувана, виставлена на пробу. Тобто спокуси будуть старатися нас звести з доброї дороги.

Подивімося, чим заповнений сьогодні медіапростір, скільки там є негативу. Це для того, щоб показати людині, що її життя не має жодної вартості. А хтось при цьому ще заробляє, творить комерцію. Наскільки поширена торгівля людським тілом, яка перетворює скарб людського тіла в товар. А Бог дав людині дар любити і бути любленою. Великою загрозою для людини і суспільства є різні узалежнення: наркоманія, комп’ютерні узалеження, гральні автомати, а особливо алкоголізм. Тоді чимало людей не може дійти додому чи втратили його. Тут не йдеться про наслідки війни.

Якщо людина втрачає контроль над собою, то втрачає свобідну волю, яка є Божим даром. Як наслідок вона втрачає здатність любити, а це глибока духовна хвороба. На щастя, маємо реабілітаційні центри. Але важливо усвідомити, що сама терапія чи громадські організації не врятують. Бо залежність виникає там, де є духовна криза. Тут може допомогти лише Бог, який помер і воскрес за людину. А людина повинна дозволити Богові діяти. Жодний психотерапевт не може цього, що може сила сповіді. Тоді маємо силу жити далі. Яке місце в боротьбі між добром і злом я займаю на щодень? Бо нема третьої можливості. Як лише щось інше стає в житті на перше місце замість Бога, то стається хаос. Тоді за будь-яку ціну спішімо знову до Бога.


Кличучи до священничого служіння, Ісус пропонує особливу дружбу

Церква має скарб Святих Таїнств, які звершуються за посередництвом священників. Сьогодні ми наповнені вдячністю за нашого співбрата Юрія, який в момент священичого рукоположення обіцяє вірно служити Богові в Його Церкві. Кандидат до священства у визнанні віри наголошує, що єдиною є свята, апостольська і католицька Церква. Католицизм означає суть Церкви, яка скерована до всіх людей, тому є вселенською. Вона має видиму єрархію, прагне огорнути своєю любов’ю всіх людей. Ісус Христос, кличучи до священичого служіння, тим самим пропонує свою особливу дружбу.

Вкінці Євангелія чуємо, що Ісус переплив на човні на інший берег, у своє місто. Тобто додому. Він є присутній і у Львові, в цьому храмі.

Ісус Христос прагне своїм домом зробити моє серце. Тоді там не буде місця на зло. Бажаю Юрію, вам та собі бути близькими приятелями Бога!

† Володимир Груца,
єпископ-помічник Львівської архиєпархії

9 липня 2023 року,
у П’яту неділю після Зіслання Святого Духа,
священиче рукоположення Юрія Адама,
храм Святого Василія Великого,
м. Львів-Рясне 1

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae