«Ви були втратили все, але не втратили найважливішого скарбу — вашої віри в Бога», — Глава УГКЦ до української громади в Румунії

15 вересня 2024

Наша громада, наша Церква на Мармарощині добре розуміє, що найважливіше й найцінніше в житті кожної людини. Наш вікаріат українців греко-католиків на Мармарощині пройшов дуже важку історію. Він був створений 1931 року як частина новоорганізованої Мармароської єпархії і проіснував недовгих 20 років. У 1948 році зазнав страшних та жорстоких репресій комуністичної влади. Ви були втратили все, але не втратили найважливішого скарбу — вашої віри в Бога. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до української громади Румунії у храмі Пресвятої Тройці (с. Кречунешт, Румунія) 15 вересня 2024 року.

«Ви були втратили все, але не втратили найважливішого скарбу — вашої віри в Бога», — Глава УГКЦ до української громади в Румунії

Із Главою Церкви Архиєрейську Божественну Літургію співслужив голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус і священники вікаріату. Про це пише Департамент інформації УГКЦ.

«На наших очах пишеться нова сторінка історії української Церкви й українського народу. Чи не вперше в історії Господь Бог дозволив мені, як насліднику давніх київських митрополитів ще неподіленого християнства першого тисячоліття, зі святих київських гір приїхати до вас сюди, щоби відвідати українців-греко-католиків славної Мармарощини. Якісь нові дивні Божі діла об’являються на наших очах», — ствердив Предстоятель УГКЦ.

«Дякую Господу Богові, що можу бути сьогодні тут, що можу вас побачити, з вами помолитися, разом із вами обмінятися дарами, які нам дав Господь Бог. Тому ми нині так тішимося і ця радість нас огортає. На ваших очах бачу сльози цієї радості. Справді сьогодні емоції годі стримати», — сказав Патріарх.


У проповіді Глава УГКЦ, пояснюючи Євангельський уривок від Матея 19, 16–26 про багатого юнака, наголошує, що кожній людині вже сьогодні Господь подає вічне життя.

Проповідник запевняє, що саме в цьому діалозі юнака і Христа Господь об’являє себе як джерело життя і найвище багатство кожної людини, за яке вартує віддати все, щоб одержати життя вічне.

«Юнак не розуміє, що те життя вічне само прийшло до нього. Треба тільки повірити і прийняти його, у тому багатстві жити та зростати, ним ділитися. Ось, що означає йти за Христом і бути Його учнем», — сказав він.

«Все, що ми вміємо, можемо — це глибина посудини, у яку Господь Бог вкладає скарб… Але що в тій посудині? Якщо немає скарбу, яким є сам Христос, немає життя вічного, то все, що людина має, порожнє», — переконаний Глава УГКЦ.

«Намагання жити, але не вмирати — це основна потреба молодої людини. Життя, яке відчуваємо в собі, розвивати і збільшувати. Тому юнак просить у Христа життя вічного», — додав Глава Церкви.


Отець і Глава УГКЦ зазначив, що українська громада, Церква на Мармарощині добре розуміє, що найважливіше й найцінніше в житті кожної людини, у житті громади. «Ви втратили все, але не втратили найважливішого скарбу — вашої віри в Бога. Найважливішого скарбу українського народу, який вам передали ваші батьки, попередники», — сказав він.

«Маєте Христа — найбільший скарб людини, у якому є життя вічне. Ви маєте його вже! Той живий Христос є між вами. Тільки цей скарб потрібно пильнувати і не загубити за всіма іншими клопотами і потребами нашого земного життя», — наголосив архиєрей і застеріг людей перед небезпекою: якщо не передати дітям віри в Бога, то їхній дім залишиться порожнім, а діти швидко все розтратять і пропадуть як для Церкви, так і для народу. А найважливіше — можуть втратити скарб на небі — життя вічне.

Наприкінець Глава УГКЦ подякував українській громаді та їхнім душпастирям, а також усім українцям, які плекають скарб батьків.

«Радісно довідався, скільки існує українських шкіл у Румунії чи навіть класів із навчанням українською мовою! Мені так приємно було бачити дівчаток, які із хлібом та сіллю мене вітали. У їхніх очах променіє скарб віри і культури їхніх батьків», — поділився Патріарх.

«Сьогодні в Румунії відкривається нова сторінка нашої громади. Сьогодні так багато українців приїжджає до вас. Чуємо, що навіть у Бухаресті є нова українська громада, яка прислала мені листа із проханням про священника. Жорстокі обставини війни творять нові нагоди й нові можливості. Ми на них повинні разом вправно відповісти. Дякую всім вам, які приймаєте своїх братів і сестер з України. Дякую румунській владі, нашим громадським і культурним осередкам. Дякуємо Господу Богові, бо те, що „неможливе у людей, є можливим у Бога“», — додав духовний лідер українців.

Фото: Сорін Санта
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae