Владика Василь Івасюк: «Вознесіння — це повернення додому»

28 травня 2020

Життя людини має два напрямки: йти вгору до Божого Світла — вузька дорога — або йти вниз — широка дорога — у темряву кромішну до диявола. Коли у душі людини наступає період грішного життя, тоді вона занурюється у темряву все глибше і глибше. Почати підніматися чи возноситися вгору допоможе тайна Божої благодаті.

Владика Василь Івасюк: «Вознесіння — це повернення додому»

«Ось я з вами по всі дні
аж до кінця віку»

(Мт. 28, 20)

Вступ. Життя людини має два напрямки: йти вгору до Божого Світла — вузька дорога — або йти вниз — широка дорога — у темряву кромішну до диявола. Коли у душі людини наступає період грішного життя, тоді вона занурюється у темряву все глибше і глибше. Почати підніматися чи возноситися вгору допоможе тайна Божої благодаті.

І). Подія Вознесіння Господнього. У світлі Євангелії від Луки читаємо: «А як наблизився час, коли Ісус мав бути піднесений, він постановив пуститися в дорогу до Єрусалиму» (Лк. 9, 51). Підіймаючись до міста, Ісус бачить небо, шлях до якого проходить через розп’яття. Подібно людина своїм християнським життям може увійти у Божу славу щоденною слухняністю Його волі, а коли це вимагає жертви, тоді перемінити особисті плани. Вознесіння Ісуса на небо відбувається з Оливної гори там, де перед арештом Він молився і кровавий піт стікав по Його обличчі. Молитва дає нам ласку вірно виконувати Божі задуми. Святий Лука так описує подію Вознесіння: «знявши руки свої, благословив їх. А як Він благословляв їх, віддалився від них і почав возноситись на небо. Вони ж, поклонившися йому, повернулися з радістю великою в Єрусалим, і перебували ввесь час у храмі, славлячи та хвалячи Бога» (Лк. 24, 50–53).

ІІ). Життя людей — це час приготуватися до особистого вознесіння. Ісус Христос чекає людей праворуч Бога Отця у небі. І тут запитаймо себе: «Що робимо і як використовуємо дорогоцінний час, щоб осягнути мету — вічне життя?». Господь скріпляє тілесно і духовно, захищає від небезпек і прикладом власного життя вказує дорогу до неба.

Ісус Христос повернувся на небо в атмосфері слави і радості. Земне життя Ісуса не було легке і просте, не проходило в атмосфері достатку і слави. Вже з дитячих років Він зазнавав переслідувань, жив у простоті й убогості, разом з батьками працював, щоб забезпечити прожиток. У всьому своєму житті Христос старався досконало виконати свою земну місію, сповнити волю свого Отця і дбати про Його славу. І хоч частина людей не прийняли Ісуса як Месію, засудили на смерть і вбили, та Він славно воскрес із мертвих і вознісся на небо.

Іншими словами, вознесіння — це повернення додому. Дійсно приємно повертатися додому, а особливо туди, де тебе чекають ще приємніше. У кожної людини це ще буде, а померлі вже пережили цей момент. Увійшовши до неба, там більше немає болю, печалі, зітхання, але життя безконечне. На землі життя людей має більше труднощів, аніж успіхів, більше хвилин смутку, аніж радості. Тому, щоб у спокої залишити цей земний світ та радісно увійти маємо бути вірними Богові та сповняти Його волю. Хоча кожний крок дається важко, але увійшовши в небо скажемо: «Господи, ми вже повернулися».

Ирландия, Национальный Парк, Коннемара, Пешие Прогулки

ІІІ). Христос — взірцевий адвокат. Папа Франциск в одній зі своїх промов назвав Ісуса Христа адвокатом. Дійсно, Спаситель володів відмінними знаннями Святого Письма, законами життя і тому успішно проповідував та чудесно оздоровляв. Коли фарисеї послали слуг арештувати Його, то вони цього виконати не змогли, пояснюючи: «Ніколи чоловік не говорив так, як цей чоловік говорить» (Ів. 7, 46).

Прикладом може бути один епізод захисту жінки спійманої на гріхові перелюбства. Вороги Ісуса, спіймавши грішницю, кажуть: «Учителю, жінку оцю спіймано саме на перелюбнім вчинку. Каменувати отаких приписав нам Мойсей у законі. Що ж ти на те?» (Ів. 8, 4–5). Христос опинився перед складним рішенням: оправдати поведінку жінки — порушити закон Мойсея, а звинуватити її — це винести смертний вирок через каменування. Свідків цього гріховного поступку було більше, аніж дві особи. Ісус вибирає спосіб мовчанки, але нахилившись до землі, почав рукою писати гріхи кожного присутнього. Спаситель добре знав, що сам захист цієї жінки є небезпечним. Кожне необережне слово може повернутися і проти неї і проти Нього самого. Часу підготуватися до захисту у Нього не було. Опісля коротких роздумів, Ісус сказав взірець адвокатської промови на захист звинуваченої. Він не став сперечатися зі своїми опонентами і ставити під сумнів правильність висунутих звинувачень чи піддавати сумнівам юридичну силу діючого на той час закону. Оскільки євреї домагалися рішення, то Христос запропонував геніальну розв’язку: «Хто з вас без гріха, — нехай перший кидає у неї камінь!» (Ів. 8, 7). «Почувши таке, почали вони виходити один по одному, почавши з щонайстарших аж до останніх. І залишилися тільки Ісус та жінка, що стояла посередині» (Ів. 8, 9). Ось так це питання Великого Заступника й Адвоката до фарисеїв залишилося без відповіді. Всі обвинувачі змушені були відмовитися від своїх звинувачень і мовчки покинули місце судилища. Неймовірно повчальний приклад для сучасних адвокатів, прокурорів і суддів, котрі часто, поспішно і неправильно вирішують людські долі. Признавши свою гріховність, вони відсторонились би від ведення будь-яких кримінальних справ. Сумно, але недоторканість суддів та їхня вседозволеність нічого не вартує перед Богом і це є моральний індикатор нашого часу.

Святая Библия, Христианство, Молитва, Церковь, Вера

ІV). Духовне значення свята Вознесіння Господнього. Люди створені на образ і подобу Божу, обдаровані безсмертною душею, покликані до життя у Царстві Небесному. Несподівано людина з’їла заборонений плід і народи почали йти в сторону темної безодні, думаючи, що там спасіння. Такий напрям людей визначила неправдива реклама у мультфільмах та фільмах, духовно засліпивши народ. Показати справжній напрям може тільки Ісус Христос, Котрий прийшов на землю допомогти народам Землі повернутися з темряви гріха до справжнього Світла.

Вознесіння Господнє пригадує основне покликання кожного — стати учасниками вічного життя і тому ця радісна подія проходить на Оливній горі. Іншими словами, осягнути мету нашого життя — треба постійно підніматися вгору важкою кам’янистою дорогою, долаючи безліч труднощів, перемагаючи чимало гріхів і спокус. Незважаючи на всі перешкоди, поряд з нами завжди крокує Ісус Христос: «Ось я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28, 20).


Висновки. «Ось я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28, 20). Закінчити своє життя треба так, як апостол Павло, котрий написав про себе: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг — віру зберіг. Тепер же приготований мені вінок справедливості, що його дасть мені того дня Господь, справедливий Суддя; та не лише мені, але всім тим, що з любов’ю чекали на його появу» (ІІ Тм. 4, 7–8).

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, через Коломийську ікону «Це Мати твоя» випроси ласки вознестися над проблемами в Україні, а ваші помисли нехай стануть чистішими, а душа світлішою.

Господи, нехай приклад Ісуса освітлює ваш шлях, робить його істинно праведним, прагнучи бути кращими через заступництво блаженного Миколая Чарнецького.

Благословення Господнє на вас! Амінь.

† Василь Івасюк,
єпарх Коломийський

28 травня 2020 року Божого
у день празника Вознесіння Господнього
м. Коломия

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae