Владика Петро Стасюк: У пошуках лідерів

25 червня 2020

Останнім часом Церква зазнала багато ударів, які змусили нас задуматися про те, як вона виглядатиме у найближчому і далекому майбутньому.

Владика Петро Стасюк: У пошуках лідерів

Скандали зловживань, зміна світової моральної культури, криза COVID-19 та інші речі… Багато хто з нас говорить про те, що Церква ніколи не буде такою ж. Питання в тому, якою вона буде в майбутньому. Звичайно, зміни потрібні і вони приходять.

Церква велика, і є дуже багато хороших справ, які вона робить. Деякі речі ніколи не повинні згасати, тобто Євхаристія, Літургія, освіта, догляд за соціальними потребами бідних тощо.

Коли ми говоримо «церква», ми маємо на увазі мене і вас, священників, сестер, Папу і всіх інших поміж нами. Іншими словами, всі ми. Нам усім доведеться творити зміни разом. Але не будемо забувати ту роль, яку Бог відіграє у всьому цьому. Криза в церкві — це не нове. Церкві 2000 років. Бог у своїй доброті закликає і облаштовує людей (святих), чоловіків і жінок, які ведуть і надихають нас у наші години необхідності. Це ставалося раніше і це повториться.

Я хотів би познайомити вас із трьома святими, які приходять на думку, які підступили в минулому: Атанасій, Франциск та Тереза ​​Авільська, щоб провести реформу та оновити церкву, коли церква потребувала змін протягом свого часу в історії.

Святий Атанасій (293–379) був богословом, який навчав справжньої віри про Ісуса та церкву. Церква в той час зазнавала хибного вчення. Поділ у церкві був настільки поганий, що призводив до насильства та інакомислення. Його було вислано у заслання 5 разів. Наша віра в Пресвяту Трійцю формувалася саме ним. Він визначив книги Нового Завіту. Іншими словами, він допоміг створити Біблію. Бог послав Атанасія до Церкви, щоб дати нам Писання та справжнє вчення. Церква є кращою церквою через його керівництво.


Святий Франциск Ассізький (1182–1226). Бог послав його до церкви в інший час потреби. Святий Франциск започаткував релігійний орден, метою якого було «слідувати вченню Господа нашого Ісуса Христа і йти його слідами». Святий Франциск вважав, що природа — це дзеркало Бога. Усі істоти були «братами» і «сестрами». Сама земля свята. Він спробував досягнути мирного порозуміння між християнами та мусульманами. Святий Франциск, миротворець, навіть сьогодні є зразком для наслідування в нашому сучасному світі.


Свята Тереза ​​Авільська (1582–1622). Вона була релігійним реформатором у декадентському суспільстві. Вона розпочала реформу із себе та свого монастиря. Її відданість Діві Марії була надзвичайною. Вона зрозуміла, що таке гріх і наскільки жахливий гріх, і вплив первородного гріха на людство. Свята навчала, що вона і всі ми самі не можемо протистояти гріху і перемогти його, якщо не віддамо себе повністю Богу. Гріх вторгся в її релігійну громаду та суспільство, в якому вона жила. Вона була духовним гігантом, покликаним Богом у годину необхідності для церков. Вона навчила нас нести особисту відповідальність за свої дії.


Сьогодні ми, звичайно, живемо в епоху, коли Бог не поважається. Так само, як у прикладі цих трьох духовних велетнів, Бог пошле нам нових пророків, які приведуть нас до нової церкви. Церкви, багатої вірою і єдністю з волею Божою.

† Петро Стасюк,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae