Владика Петро Стасюк: Фундаменталізм — одна із найбільших проблем християнства

23 грудня 2020

Однією із найбільших проблем християнства є фундаменталізм. Коментуючи сьогоднішнє Євангеліє святий Августин сказав, що фарисеї переслідували Христа, бо вони трактували Боже Слово у буквальному сенсі, а не в духовному, як воно було написане. Про це мовив владика Петро Стасюк, роздумуючи над уривком про зцілення жінки у суботу та над викликом фундаменталізму.

Владика Петро Стасюк: Фундаменталізм — одна із найбільших проблем християнства

Євангеліє (Лк 13,10-17):

В той час навчав Ісус в одній з синагог у суботу. І ось була жінка, що мала духа недуги вісімнадцять літ, була скорчена, і не могла ніяк випростуватися. Побачивши її Ісус, покликав і сказав: Жінко, ти звільнена від недуги твоєї. І поклав на неї руки; і зараз випростувалася і славила Бога. Озвався ж старшина збору, нагадуючи, що в суботу зцілив її Ісус, і сказав до народу: Є шість днів, в які годиться працювати, у ці, отже, приходьте зцілятися, а не в день суботній. Відповів же йому Господь і мовив: Лицеміре, чи ж не відв’язує кожен з вас в суботу свого вола чи осла від ясел і не веде напувати? А цю дочку Авраамову, що її зв’язав сатана ось уже вісімнадцяте літо, чи не годилося, щоб визволилася вона від узів цих у день суботній? І як Він це говорив, стидалися усі противники Його, а всі люди радувалися всім славним, що діялося через Нього.

Ісус вилікував жінку в неділю. Вони говорили, що у неділю можна допомагати тваринам, але не людям.

Фундаменталізм — це найнебезпечніший релігійний підхід, який ми зустрічаємо у світі. Він провокує насильство, переслідування людей та навіть стає причиною міжнаціональних воєн. Деякі люди навіть використовують ім’я Господа, щоб виправдати своє зневажливе ставлення до інших.

Брак серйозного ставлення до віри

Святий Кирило Олександрійський зазначав, що Господь дозволяє демонам заволодіти тими, хто живе в гріху та нехтує релігійним життям. Він додає, що Господь сіє життя в усіх нас, проте, брак серйозного ставлення до віри не дозволяє жити у любові та свободі з Богом.

Так само як жінка у сьогоднішньому Євангеліє, багато з нас не може випрямитися та зігнуті аж до землі, бо не хочуть шукати допомоги зверху і вважають, що ми маємо все, що нам потрібно.


Для чого нам неділя?

Господь дав нам святий день, неділю, щоб ми могли відновити та звільнити себе. Неділя може бути днем каяття. Ми маємо поважати неділю, як священний день. Багато духовної праці можна робити в неділю.

В цей день ми можемо шукати звільнення від болю, збентеження та духовних недуг. Це можна робити, вивчаючи Слово Боже та постать Ісуса Христа. Неділі — це час для Бога, не для нас. Це день не для того щоб думати наскільки ми щасливі, а для того, щоб подумати, наскільки добрим є до нас Бог. Так само, як ця жінка, ми маємо випростатися та налагодити свої стосунки з Богом через усіх добрих людей, які Бог дає нам у наших родинах та громадах. Недільні обіди з родиною завжди є особливими. Відвідуючи родину чи друзів, ми даємо проростати в нас зернам життя.


Ми є врятованими розп'ятим Месією

Бог використовує нашу незламність, щоб зробити нас сильнішими, та вилікувати світ, в якому ми живемо. Потрібно пам’ятати, що ми маємо розп’ятого Месію, який любить нас через свою жертву.

Ми читаємо це Євангеліє щороку перед Різдвом, щоб згадати, що Ісус захотів прийти до нас у бентежний світ, щоб врятувати нас від диявола, якого ми бачимо довкола. Своїм пришестям Ісус безпосередньо бореться з дияволом та показує нам, що ми є врятованими, якщо звернемося до нього, як ми це бачимо у Слові Божому.

Саме в цьому полягає роль церкви, парафії, кожної родини та людини. Ми знаходимо потрібні нам сили, коли розуміємо, що ми самі нічого не можемо, але можливо все, якщо ми будемо це робити з Богом.

Ми молимося щоб наші серця були такими ж як серце Ісуса, завжди готове допомогти бідним та нужденним. Наша віра не дасть нашим серцям зачерствіти, ми читаємо Слово Боже, яке не каже нам керувати іншими, а покладатися на милість Бога.

† Петро Стасюк,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae