Владика Богдан Дзюрах: «Учімося від святих бути вірними Богові й людині, а відтак будемо вірними нашій Батьківщині»

9 лютого 2024

7 лютого владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, завітав до громади українців в Ауґсбурзі, які цього дня святкували парафіяльне свято Блаженного священномученика Петра Вергуна.

Владика Богдан Дзюрах: «Учімося від святих бути вірними Богові й людині, а відтак будемо вірними нашій Батьківщині»

Про це повідомляє пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії.

Розпочавши проповідь із життєвого шляху першого апостольського візитатора для українців у Німеччині, владика Богдан відзначив у його постаті ревність і праведність у священничому служінні. «Він не тільки піклувався про своїх вірних, а й давав гарний приклад ревності іншим священникам», — наголосив архиєрей.

Також єпископ провів паралель між моментом смерті блаженного священномученика та розп’яттям Ісуса — обоє були полишені на смерть, досвідчуючи біль і самотність. «Не важливо де, коли і як будемо помирати — важливо з ким і з яким серцем», — сказав проповідник.


Беручи до уваги слова Ісуса із притчі про таланти (Мт. 25, 14–30), архиєрей застановився над двома чеснотами: добротою і вірністю, які за словами єпископа, сповідували у своєму житті праведники і святі.

«Дивіться на життя наших святих і вчіться від них живої віри, яка виявляється в доброті та вірності. Вчіться доброти, яку людина черпає з віри, бо знає, що Господь із нею. Подивіться на святих і сповніться надією», — закликав владика Богдан.

Говорячи про чесноту вірності, проповідник зазначив, що після гріхопадіння, покаяння людини повертає її до вірності Богові. «Гляньте в очі Ісусові! Там ви не побачите осуду, гніву чи зневаги, а проте співчуття, милосердя і вірну любов. У тій вірності Ісуса до нас черпаймо силу, щоби відновити нашу вірність Богові, а також людині», — сказав апостольський екзарх, закликаючи людей до вірності Богові, який завжди залишається вірним людині.

«Вчімося від святих бути вірними Богові й людині, а відтак будемо вірними нашій Батьківщині», — сказав на завершення проповіді владика Богдан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae