Владика Богдан Дзюрах у Фрайбурзі: «Правду і любов можна зневажити та очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти»

8 травня 2024

У єдності з нашою Церквою в Україні вітаємо воскреслого Спасителя. Рівно ж єднаємося в молитві, думках і в любові з рідною землею та з українським народом. Сьогодні ми разом прославляємо Христа воскреслого — переможця пекла, ненависті, гріха та смерті. Сьогодні в серці кожного українця звучить переможна пісня «Христос воскрес із мертвих…». Такими словами владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, звернувся на початку своєї проповіді на Великдень, 5 травня, до українців у Карлсруе та у Фрайбурзі, куди архиєрей завітав із пастирським візитом.

Владика Богдан Дзюрах у Фрайбурзі: «Правду і любов можна зневажити та очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти»

Звертаючись до зібраних на Літургії людей, єпископ висловився про потребу миру, якого прагне кожен українець, проводячи паралель із переляканими апостолами, до яких воскреслий Христос завітав зі словами: «Мир вам!». Про це повідомила пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії.

«Ми дуже хочемо чути те Боже слово: „Мир вам!“ Христа розіп’яли, але не перемогли, бо правду і любов можна зневажити і очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти», — сказав проповідник.

Звертаючи увагу вірних на слова з недільного Апостола та Євангелія, владика Богдан показав важливість віри на шляху до спасіння людини. «Ми приходимо на зустріч воскреслому і чуємо Боже Слово, яке вказує нам дорогу, якою маємо іти. Апостол Павло каже до сторожі, яка питала його, що їм робити, щоб спастися: „Віруй у Господа Ісуса і спасешся ти і твій дім“, а наприкінці сьогоднішнього Євангелія чуємо, як сліпонароджений каже: „Вірую“. Кожен із нас сьогодні каже: „Вірую“. Я сьогодні, стоячи перед дверима храму, мав нагоду з вами поспілкуватися. І один із вас сказав: „Ми маємо віру“. Я вам дякую за це. Але і всі ви сьогодні сказали ті самі слова, бо ви є тут, ви кажете своїм життям, своєю молитвою тут, у храмі: „Вірую“. Дякую вам за це свідоцтво віри, бо вона є запорукою нашої перемоги. Нехай у цей пасхальний день відновиться наша віра у воскреслого Спасителя, віра у те, що після Страсної п’ятниці завжди прийде Великдень, світло Божої перемоги», — наголосив апостольський екзарх.


Далі єпископ мовив про присутність Божого світла у людині та про його силу. «Те світло прожене темряву агресора з нашої землі, виведе на свободу наших полонених, злікує рани душ і тіл нашого народу, те світло поведе нас у Боже благословенне майбуття. Те світло Боже сяє у серцях наших захисників, які ідуть у бій, дивлячись в очі смерті. Але після воскресіння Христа смерть є переможена. На короткий час вона може діткнути наше тіло, але наші безсмертні душі смерть не може подолати. Те світло Боже світить у серцях наших волонтерів, людей доброї волі, які нас підтримують і нам допомагають. Те світло Боже світить у казематах наших полонених, воно світить у серці кожного з вас, хто тут присутній», — мовив владика Богдан.

Продовжуючи своє слово, архиєрей не оминув увагою участь тутешніх українців у підтримці свого народу. «Я зворушений тим, що побачив, що ви робите для підтримки українського народу, що ви збираєтесь на молитву і підносите руки до неба, щоб випросити мир і благословення для визволення нашого народу. І своїми ділами милосердної любові теж наближаєте перемогу. Через вас світить світло Божої надії і вашої любові», — звернувся до присутніх проповідник.

«Нехай Він огорне кожного з вас, нехай зігріє вас теплом Божої любові, нехай утвердить вас у пасхальній вірі в те, що буде перемога воскреслого Спасителя у нашому народі. А своїм серцем, вустами і ділами кажіть на весь світ: „Вірую, Господи, що Ти єдиний Бог, Спаситель світу і нашого народу. Вірую, Ісусе, що Ти воістину воскрес із мертвих“, — сказав на завершення своєї проповіді владика Богдан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae