Владика Богдан Дзюрах: свідчити про Бога у «рідному домі»

22 серпня 2024

Чи дійсно свідчити про Бога покликані лише священники і богопосвячені особи? Якщо ж ні, то яким чином я повинен свідчити про Божу дію і присутність у моєму житті? Відповіді на ці запитання дає владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, коментуючи євангельський уривок про зцілення гадаринського біснуватого.

Владика Богдан Дзюрах: свідчити про Бога у «рідному домі»

«І коли Ісус сідав у човен, заходився його просити колишній біснуватий про змогу бути при ньому. Ісус же йому не дозволив, а сказав до нього: „Іди до свого дому, до своїх, і повідай їм, що Господь зробив для тебе і як змилосердивсь над тобою.“ Пішов він і взяв проповідувати у Десятимісті те, що зробив йому Ісус» (Мр. 5, 18–20).

Існує поширене (і хибне!) уявлення про те, що свідчити про Ісуса повинні тільки ті, хто має особливе покликання до цього: священники, богопосвячені особи, тощо. Можливо, тому оздоровлений біснуватий просив Ісуса бути при Ньому, залишитися у товаристві апостолів.

А інший аргумент, який може і нас стримувати від того, щоб давати свідчення віри перед нашим оточенням, може бути існуюча ворожість суспільства до Бога і до євангельських цінностей. Можливо, той чоловік, побачивши, як мешканці міста «дипломатично» відправили Ісуса геть зі своїх околиць, зрозумів, що і йому з його щойно отриманим досвідом живого Бога буде нелегко жити в товаристві краян, то ж просив Ісуса залишитися з Ним.

Втім, Ісус не годиться на це прохання і посилає оздоровленого назад, до його дому, неначе вказуючи, що усі ми, незалежно від професії, від статусу у Церкві чи стану нашого життя, покликані давати свідчення про Божу благодать і Божу дію у нашому житті саме там, де ми на даний час із волі Божої перебуваємо. А привілейованим і першим середовищем нашого свідчення має бути «рідний дім», наші найближчі: сім’я, родина, друзі.

Нехай Господь дарує нам відвагу до такого щоденного християнського свідчення — словами і життям!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae