Владика Богдан Дзюрах: Бог перебуває разом з нами у «нашому човні»

6 вересня 2024

Чи траплялися у вашому житті ситуації, коли здавалося, що Бог відвернувся і перебуває десь далеко? Яким чином правильно спримати такі ситуації, як діяти та не втратити віри — відповідає владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, у черговому духовному роздумі із серії «Слово на дорогу».

Владика Богдан Дзюрах: Бог перебуває разом з нами у «нашому човні»

«Одного разу заставив Ісус учнів сідати в човен і плисти поперед нього на той бік до Витсаїди, поки він не відпустить народу. Відпустивши їх, пішов на гору молитись» (Мр. 6, 45–46).

Нечасто стрічаємо в Євангеліях згадки про те, що Ісус «заставляє», змушує своїх апостолів щось робити. Щойно апостоли стали свідками чуда розмноження хлібів на пустині. Разом з тисячами людей, правдоподібно, і вони були повні ентузіазму та захоплення нечуваною силою їхнього Вчителя. Можливо, почали виношувати у своїх серцях плани про заможне і безтурботне життя, яке зможуть собі запевнити завдяки товариству Ісуса.

Без сумніву, Ісус знав, що криється в серцях апостолів. Тому наполягає, щоб вони сідали до човна і відчалили від берега, пустилися на глибокі води, самі без Нього, без Його видимої і відчутної присутності. Мабуть, апостоли були здивовані таким наказом Господа, а це здивування перейшло у справжню паніку, коли на озері піднявся супротивний вітер, а вони втомились веслувати, та ще й побачили, як Ісус крокує розбурханими хвилями і, неначе не помічаючи їх, хоче пройти повз човен.

Як часто ми почуваємося полишеними напризволяще посеред розбурханого моря нашого життя! Як часто нам здається, що Бог покинув нас, забув! Як часто нас навідують почуття страху, непевності, тривоги посеред проблем, криз і викликів, які, неначе хвилі накочуються на нас щоденно!

До нас Господь скеровує сьогодні Своє Слово, кажучи: «Будьте мужні, це я, не бійтесь!» (Мр. 6, 50). Він нам пригадує, що Він ніколи нас не покидає, що супроводжує нас «згори» Своєю всемогутньою молитвою, а водночас, як Бог, перебуває разом з нами у «нашому човні», розділяючи з нами нашу долю і оберігаючи нас від «затоплення» у хвилях страху, тривоги і зневіри.

Вчімось від Ісуса шукати опертя не в людських засобах, не у «човні», який може будь-якої миті розбитися, а виключно у Ньому — через молитву, через щораз то більшу довіру до Божого слова і до Його присутності у нашому житті. Тоді і ми досвідчимо, як над розбурханими хвилями нашого життя Божа присутність і Боже слово покажуть свою силу і «ущухне вітер», і настане велика тиша, настане мир.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae