«Візьмімо свої хрести і вміймо їх віддати Христові», — владика Димитрій Григорак

30 березня 2022

27 березня 2022 року, у Хрестопоклінну неділю, владика Димитрій Григорак, єпарх Бучацький, очолив Божественну Літургія у катедральному соборі Святих верховних апостолів Петра і Павла у м. Чорткові.

«Візьмімо свої хрести і вміймо їх віддати Христові», — владика Димитрій Григорак

Звертаючись до вірних у соборі, владика Димитрій Григорак підкреслив, що після смерті Ісуса на хресті хрест став знаменом перемоги. Саме тому у Хрестопоклінну неділю ми звертаємо свою увагу на це давнє знаряддя смерті. «На хресті звершилася найбільша битва в історії людства між Боголюдиною і злим духом. Через гріх злий дух хоче знищити людський рід, що ми і зараз спостерігаємо в світі. Ісус бере на себе всі гріхи людства і умертвляє їх через смерть. Момент смерті Богочоловіка — це є момент нашого визволення», — зазначив єпископ, підкреслюючи животворність Хреста Господнього. Про це повідомляє пресслужба Бучацької єпархії УГКЦ.

За словами проповідника, сьогоднішні випробування у нашій країні також спонукають нас поглянути на хрест як Джерело життя. «Якщо ми хочемо, ми теж з Божою допомогою можемо перемогти, завдяки молитві, Сповіді, Євхаристії. Тому хрест є животворящий. Злі духи бояться хреста. Коли священник виганяє злого з людини і прикладає хрест, то злий кричить, його пече, бо він не прийняв Божої любові», — мовив архиєрей.


«Нести свій хрест — це взяти на себе ті обставини, які є: служіння ближнім, сприйняття тих, кого важко сприйняти. Часто ми питаємо в теперішній час: „А де є Бог? Чому Бог це допустив, що зараз діється?“. Бог може всіх ворогів спинити. Христос помер на хресті і за тих, які з нього насміхалися. Наш ворог жорстокий, безпринципний. Бог шанує навіть його волю, а нам дає силу, мужність, безстрашність і ми, завдяки Божій силі, спиняємо ворога і починаємо навіть вже виганяти. Всі дивуються, бо стається не так, як думали аналітики, професіонали. Бог діє і дає нам силу перемогти», — роздумував єпископ.

Далі проповідник звернув увагу на смертоносність цієї війни. «Цей час є трагічний: гинуть найкращі сини і дочки України, гинуть жінки, діти… Це є час боротьби, це є наш час, час України, час зоряний, час Героїв. Це час, в якому Бог міняє нас і цілий світ. Болить наше серце, душа, плачуть очі і мусять плакати, але це є сльози любові, а не розпачу», — продовжив своє слово владика Димитрій.

Ведучи далі, єпископ мовив, що хоч ми і відчуваємо ненависть до ворогів, маємо право мати немочі, бо ми є люди, але як християни маємо вставати. «Старозавітні пророки теж мали немочі та все говорили Богові, були щирі у своїй молитві. Тому і ми віддаваймо Богові свій біль, свої немочі і він їх перетворить в силу. Коли ми свої терпіння приймаємо і віддаємо Богові, тоді ці терпіння мають величезну силу. Бог втручається в цю боротьбу і ми перемагаємо», — підкреслив архиєрей.

«Не зневірюймося, не панікуймо. Якщо Бог почав спиняти це зло, то і доведе все до логічного завершення. Візьмімо свої хрести і вміймо їх віддати Христові. Несення хреста — це лише проміжна точка в історії спасіння, а завершення прийде у воскресінні. Вірмо і теж очікуймо та готуймося до воскресіння», — завершив єпарх Бучацький УГКЦ владика Димитрій Григорак.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae