Відбувся злет Спілки української молоді у США

29 травня 2024

Цьогорічний злет Спілки української молоді в Америці в оселі СУМ в Еленвілі (штат Нью-Йорк, США), який відбувся під гаслом «… Згине зло і правда переможе», зібрав понад 650 учасників.

Відбувся злет Спілки української молоді у США

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Ukrainian Youth Association — CYM Global.

«Гарний настрій, позитивні враження, чесні змагання, дзвінки пісні, дружні зустрічі — всього цього було доволі на цій крайовій зустрічі, яка об’єднала сумівців з різних куточків Сполучених Штатів Америки», — йдеться в дописі.

Учасників злету Юнацтва СУМ Америки під час недільної Божественної Літургії благословив Генеральний капелан СУМ владика Степан Сус.

Єпископ у своїй проповіді ще раз пригадав усім присутнім, що «бути сумівською чи сумівцем — це бути готовим світитись для інших, показувати приклад великої любові до Бога та України».

Зауважується, що цього року Спілка української молоді в Америці відзначає 75 років із часу заснування, а також постійно вшановує памʼять Українських Героїв — захисників та захисниць, що поклали своє життя за Україну. Серед новітніх Героїв України є також ті, хто належав до СУМ.

На завершення Святої Літургії владика Степан Сус разом із довголітнім сумівцем, єпископом Стемфордської єпархії УГКЦ владикою Павлом Хомницьким відслужили панахиду за відомим сумівем отцем Романом Мірчуком та усіма полеглими Героями України.

Нагадаємо, що 28 січня 2020 року у Львові Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та голова Світової управи Спілки української молоді (СУМ) Андрій Бігун підписали Меморандум про співпрацю Української Греко-Католицької Церкви та СУМу. Під час підписання цього знакового документу також було вручено владиці Степанові Сусу Декрет про іменування Генеральним капеланом СУМ. Це було здійснено "задля продовження розвитку капеланського служіння в цій організації та сприяння патріотичному вихованню молоді на засадах християнської моралі", як повідомлено у Декреті.

Довідка

Спілка Української Молоді (СУМ) — громадська організація, яка об’єднує українську молодь на добровільних засадах та виховує свідомих, чесних і працьовитих громадян, відданих українців-державників, що виробляють світогляд на національно-християнських традиціях та ідеалах, виплеканих українською нацією протягом століть.

Спілка заснована Миколою Павлушковим 1925 року. До її лав належали Юрій Бобир, Г. Слободяник, П. Нечипайло, Борис та Василь Матушевські, Володимр Юркевич, Данило Кикоть, Олена Буртан та ін. Відновила свою діяльність після Другої світової війни на еміграції.

Після Другої світової війни у Німеччині, Австрії, Франції, та Італії опинилися тисячі українців-біженців, які відмовились за радянського режиму повертатись на Батьківщину. За статистичними даними в січні 1946 у частині Німеччини, яка була окупована Союзними військами, перебувало 102 000 українців. Серед них 44.1 % — молодь у віці від 10 до 29 років.

За ініціативою групи старших активістів, що в більшості походили зі східної України, 6 липня 1946 року в Мюнхені відбулася зустріч організаторів СУМ, які хотіли відновити Сумівські ідеали, в діаспорі. В результаті активної роботи до кінця липня було вже створено 7 відділів організації, які нараховували близько 200 активних членів. З метою створення статуту організації, а також вироблення усіх організаційних законів та формування центральних органів було створено Центральне Бюро організації. В 1947 році відбувся Перший Конгрес Спілки української молоді, який затвердив Статут та Програму СУМ, проект прапора і емблеми, затвердив керівні принципи для подальшого розвитку організації. З цього часу почали швидко формуватися місцеві осередки і культурницькі групи. Робота СУМ скоро дістала визнання в українських і неукраїнських громадах, з плином часу роль СУМ ставала все важливішою в суспільстві.

Частини СУМ поширилися на багатьох континентах світу: в Європі, Південній та Північній Америці, Австралії, а згодом повернулися і до свого місця заснування в Україну. Сьогодні СУМ — це багатотисячне членство, яке діє не лише в Україні, але й в українській діаспорі Австралії, Аргентини, Бельгії, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини і США. 75 років від часу заснування та 50 років після відновлення СУМ в діаспорі, організація працює для того, щоб молоді українці з різних країн могли спілкуватися між собою, допомагати одне одному в духовній, розумовій, соціальній, культурній, освітній і фізичній сферах, а також виростали в дусі патріотичного гасла Павлушкова та його однодумців — «Бог і Україна».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae