«Україна цією війною бере на себе гріхи світу»: українці помолилися за жертв Голодомору 1932-1933-х років та війни у катедральному соборі Мілану

21 листопада 2022

З нагоди 90-тих роковин злочину проти людства, який вчинив комуністичний радянський режим — Голодомору 1932-1933-х років, з ініціативи Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії в співпраці з Міланською архидієцезією відбулося паломництво та молитва за мир у катедральному соборі Мілану (Duomo).

«Україна цією війною бере на себе гріхи світу»: українці помолилися за жертв Голодомору 1932-1933-х років та війни у катедральному соборі Мілану

Вранці, 20 листопада, близько дві тисячі українських паломників та священнослужителі з усіх куточків Італії зібралися на молитву в міланській базиліці Санто Стефано Маджоре, що була заснована ще у п’ятому столітті. На початку Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський екзарх в Італії, до присутніх звернувся о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, протосинкел Апостольського екзархату. Про це інформує Руслана Ткаченко для Відділу комунікації Апостольського екзархату в Італії.

«Свята Божественна Літургія — це радісне богослужіння, що нагадує нам про перемогу життя над смертю. Під час цієї тріумфальної молитви Христової Церкви, ми неодноразово згадуємо також й про страждання та смерть нашого Спасителя. Ця жертва Ісуса на хресті стає для нас надією, приводом для радості, бо саме через цю смерть та через воскресіння, що після неї настає, Господь відкриває нам двері до щасливого і вічного життя», — звернувся він до паломників.

Слід навчитися справедливо ділитися хлібом

Промовець пригадав причину і мотив спільної молитви в міланському храмі: «Ми зібралися сьогодні, аби пригадати події 1932-1933-х років, які спричинили жертв Голодомору, що був спрямований задля того, аби вирвати із сердець українців бажання будувати самостійну, незалежну, вільну Українську Державу. Як забути про те, що від штучного голоду щохвилини в Україні вмирало сімнадцять людей й одна тисяча чотириста — щогодини, а, отже, понад тридцять тисяч українців гинуло щодня?! Однак, ця згадка невинно вбитих людей стає молитвою за їх душі і бажанням виявити християнську позицію щодо цінності людського життя. Це й свідчення того, що хліб повинен бути доступним для всіх: „Християнам та людям інших віросповідань слід навчитися хлібом справедливим ділитися!“»


Дотикатися Бога у наших проблемах

У слові проповіді владика Діонісій звернувся до вірних з проханням піднести серця до Господа, перед Ним відкрити своє серце, дати Господеві доторкнутися себе і самим доторкнутися до Нього. Пояснюючи значення євангельського слова на двадцять четверту неділю по Зісланні Святого Духа, він пригадав, що існують «два дотики, що важливі в нашому житті». «Ісус бере за руку дівчину, а жінка дотикається до Ісуса. Діткнутись когось і дати себе кимось доторкнутись. Такий є Ісус Христос. Доторкається там, де є страждання і дає можливість тим, що страждають, до нього доторкнутись. Дотик означає віру, близькість; це дорога пізнання, зцілення, чуда. „Дочко, віра твоя спасла тебе, йди в мирі!“» — сказав проповідник.

«Тому запрошую, що ми дотикались Бога у наших проблемах, і дали можливість, щоб Бог доторкнувся до нас, через своє Слово. Особливо тепер, коли ми психологічно, а навіть фізично поранені війною в Україні. Війна в Україні, а в Італії має бути шпиталь, де ми лікуємо рани, де ми ділимося нашим хлібом — гуманітарною допомогою чи висилаємо ліки. Україна цією війною бере на себе гріхи світу, як той Агнець Божий, вона терпить заради спасіння світу. Україну б’ють, розпинають, хочуть знищити її пам’ять, чинячи справжній геноцид, але тим самим не поширюється війна по цілому світі, і небезпека спалення всього живого ядерним вогнем», — емоційно закликав владика Діонісій.


Єпископ єпархії Лоді: «Мир всім!»

Присутні мали змогу вітати після Літургії великого друга України, єпископа Мауріціо Мальвестіті з римо-католицької єпархії Лоді (регіон Ломбардія, Італія). А він натомість звернувся зі своїм словом українською: «Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і навіки віків. Амінь. Я навчився від вас цих слів благословення Богові, який є Святим, є Сильним і Безсмертним, щоб прославити Святу Трійцю, з якої мир сходить для наших сердець, для Церков». Єпископ закликав українців не впадати у відчай: «Ми поруч із вами, як і увесь світ та Папа Франциск. Мир всім!». Після цього о. Теодосій від імені всього Апостольського Екзархату подякував дону Альберто Віталі, директору відділу «Мігрантес» Міланської Архидієцезії, який зробив все можливе, аби українці з усіх частин Італії, змогли об’єднатися в молитві за жертв Голодомору.

Даніела ді Карло: «Ми потрібні одне одному»

Після закінчення Божественної Літургії і Панахиди за жертв Голодоморів, процесійною ходою паломники вирушили до міланського катедрального собору, де українське духовенство вітало архиєпископа Маріо Дельпіні, митрополита Міланської архидієцезії.

На початку молитви за мир Даніела ді Карло, Президентка Ради християнських церков Мілана, титулярна пасторка Вальденської церкви міста, процитувала «Мрію» Мартіна Лютера Кінга, виголошену ним у 1963-му році, визначаючи сенс відповідальності християн і звертаючись безпосередньо до українських вірних. «Ми хочемо й далі мріяти, щоб, завдяки вірі в Ісуса Христа, настав мир. Християнські Церкви Мілана мріють, щоб незабаром свобода і мир запанували у вашій країні. Ми з вами і з усіма регіонами на землі, які переживають війни. Ми не хочемо здаватися, тому що ми, брати і сестри, потрібні одне одному. Ми також молимося за тих, хто несе політичну відповідальність, щоб Бог міг просвітити їхні розуми, аби християни та інші релігії стали будівничими миру, сестринства та братерства. Рада Християнських Церков виступає проти будь-яких форм насильства та зловживань основними правами та свободами, щоб мир, проголошений Христом, дійсно міг настати».


Владика Діонісій Ляхович: «Божа воля полягає в тому, щоб ми мали мир»

Відтак в головному соборі Мілану розпочалася молитва Молебню до Пресвятої Богородиці за мир, який виконував хор українською мовою. Наприкінці владика Діонісій звернувся до паломників зі словами, основаними на молитві «Отче наш»: «Нехай святиться твоє ім’я, насправді, в серцях і розумі людей, у нас, у наших родинах і громадах, у всьому світі; нехай прийде Твоє Царство любові, гідності та світла, миру та справжньої справедливості. Нехай буде воля Божа, нехай це стане історією, життям віруючих; щоб Бог був усім у всьому, Божа воля полягає в тому, щоб ми мали мир».

Він наголосив, що Голодомор триває й сьогодні: «Це велика трагедія, яку тепер переживає Україна через несправедливу, шалену, святотатську агресію. Злий може заволодіти людьми, тому що він здатний тільки ненавидіти, а не будувати, тільки руйнувати, а не дарувати, бити населення ракетами і бомбами. Тож молімося з великою силою: „Отче наш, визволи нас від лукавого і нагадай нам заповідь любові один до одного. Отче наш, якщо хтось хоче мене вбити, я не буду чинити опір, але якщо хтось хоче вбити мою Батьківщину, я маю обов’язок захистити її від несправедливої агресії. Ми покликані бути будівничими миру навіть ціною свого життя“».

Архиєпископ Маріо Дельпіні: «Війна — це час, коли монстри, приховані в душах, вивільняються»

Наприкінці архиєпископ Маріо Дельпіні також звернувся до українських вірних та інших християн, що в таку болісну хвилину хотіли взяти участь в молитві за мир. «Народе України, зранений, стільки разів у своїй історії постраждалий, принижений народ, жертва знущань, братній народе, молимось, щоб ти знав, що ми поруч з тобою…», — звернувся він. У молитві, за його словами, ми повинні визнавати, що безсилі, але й сповідувати нашу віру: «Якщо ми безсилі, то Бог виявить Свою спасительну силу в Ісусовій Пасці; якщо ми заблукали, Бог поведе нас своїм Словом і Пресвята Богородиця покаже нам дорогу; якщо ми поранені, Христос є лікарем і зцілить нас. У молитві закликаємо дар Духа Святого, щоб навернути розум і серця тих, хто веде війну. Війна — це божевілля, це результат хворих розумів, і той, хто веде війну, стає божевільним і чинить незбагненну жорстокість».

«Війна — це час, коли монстри, приховані в душах, вивільняються», — продовжив він, тому, за його словами, люди, які роблять добрі речі у своєму звичайному житті, під час війни перебувають під владою люті, демона, який робить їх здатними до демонічних справ.

На завершення всі присутні співали молитву «Під Твою милість прибігаємо».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae