У Гарнізонному храмі м. Львова представлять ікони з Бахмута, які врятували наші захисники

3 червня 2023

5 червня в Гарнізонному храмі Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла УГКЦ, о 12:30, відбудеться відкриття виставки ікон із міста Бахмут, де багато місяців тривають активні бойові дії.

У Гарнізонному храмі м. Львова представлять ікони з Бахмута, які врятували наші захисники

У понеділок, 5 червня, у Гарнізонному храмі відбудеться відкриття виставки ікон із Бахмута. Їх знайшли та врятували бійці групи Сил спеціальних операцій «Шквал» з м. Бахмут, що в Донецькій області. Про це Tvoemisto.tv розповів настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ отець Тарас Михальчук.

«Це є ініціатива самих військовослужбовців, які виконували бойові завдання в одному з приватних будинків у м. Бахмут. Вони помітили, що там є ікони, які вони і вирішили врятувати, знаючи, що у Львові є Гарнізонний храм. Згодом передали їх сюди, а ми вже вирішили зробити виставку, аби показати, що ми, як українці, є високодуховною нацією і беремо такі цінності та реліквії», – каже настоятель.

Також додає, що вік ікон зовсім різний, а встановити точну дату складно, бо колекція домашня. Проте точно впевнений, що одна з них, як мінімум, вже має багато десятків років.


Як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv заступник декана Філософсько-богословського факультету УКУ Тарас Тимо, ікони, які передали із Бахмута, створені у 19 або на початку 20 століття.

«Вони не дуже древні та унікальні, проте не менш цінні, оскільки їм понад 100 років. Думаю, що вони мають більше історично-ужиткову цінність, як свідчення народної побожності, і символічну, бо врятовані з чиєїсь оселі в Бахмуті, ніж суто мистецьку чи історичну», – пояснив він.

За словами Тараса Тимо, на іконах зображені традиційні сюжети: Христос Вседержитель і Богородиця Знамення та Богородиця Одигітрія, що вказує рукою на дитя. Поруч із тим є сюжет західної іконографії, що не є традиційним, проте характерний для свого часу. Йдеться про ікону, де зображений Ісусик зі знаком влади серед троянд.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae