«Своїм словом, навіть своїм тілом, прославляйте Господа Бога!» — Глава УГКЦ у відеокатехизі

10 серпня 2020

Катехизм нашої Церкви говорить про декілька рівнів, сходинок у дорозі до досконалої молитви. Серед них молитва тілесна, яка охоплює слова, жести і фізичну поставу тіла, а також молитва нашого розуму, молитва серця і молитва споглядальна. З огляду на те, що людина — це істота, яка складається з душі та тіла, то найперше ми повинні навчитися молитися нашим тілом. На цьому наголосив Глава УГКЦ у новому випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе».

«Своїм словом, навіть своїм тілом, прославляйте Господа Бога!» — Глава УГКЦ у відеокатехизі

«Коли ми говоримо про тілесну молитву, то зазвичай маємо на увазі молитву словесну, а також наші молитовні жести чи поставу тіла», — зазначив Блаженніший Святослав і пояснив, що до словесної молитви належить як молитва псалмами, так і молитва текстами із молитовників.

Глава Церкви пояснив, у чому полягає важливість одного і другого виду словесної молитви. «Псалмоспівами Господь Бог начебто перетворює Боже слово на слово людини. А коли ми молимося псалмами, то начебто починаємо розмовляти з Богом божественною мовою, починаємо молитися Божим словом», — сказав Предстоятель. А молитвами з молитовників, за його словами, є важливо молитися тому, що укладені святими людьми молитви можна назвати певним камертоном, який налаштовує на відповідну хвилю наше з вами серце. «Тому дуже добре і правильно молитися тими молитвами, які пропонує нам Христова Церква», — запевнив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також пригадав, що, крім слова, існує ще молитва жестів, літургійної постави чи інших тілесних вимірів. Наприклад, коли молимося молитвою покаяння, то в тілесний спосіб її висловлюємо жестом стояння на колінах або доземними поклонами.

Наприкінці відеокатехизи Архиєрей також відповів на запитання про те, як потрібно брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється наживо. «Навіть, коли ми не можемо бути у храмі через якісь поважні перешкоди, то повинні своєю поставою тіла, своїми жестами, а навіть словами і співом молитися вдома так, ніби перебуваємо у храмі. Наприклад, зазвичай у храмі молимося стоячи, чинячи на собі знак святого хреста. У храмі співаємо разом слова молитви, яка лунає в імені цілої спільноти», — зазначив Глава Церкви.

«Своїм словом, навіть своїм тілом, прославляйте Господа Бога!» — закликав Блаженніший Святослав на завершення катехизи.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змістові та способу молитви. Дивитись нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в ютубі або сторінці «Живого ТБ» у Фейсбуці щосуботи о 21:00.

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae