«Сьогоднішня подія — Божий знак для усіх нас!» — Глава УГКЦ у Львові освятив пам’ятну таблицю патріарху Любомирові

17 березня 2024

Сьогодні переживаємо блаженну і глибоку хвилину, яка нас наповнює впевненістю та вірою, що всепереможна сила Божа діє в тілі українського народу й пульсує в жилах нашої Церкви… В одному з найменших храмів Львова ми освятили пам’ятну дошку на честь слуги Божого Любомира — нашого батька й учителя, великого українця, очільника нашої Церкви, період патріаршества якого історія назве «золотим часом» відродження Церкви на рідних землях. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час освячення та відкриття пам’ятної таблиці патріарху Любомирові у Львові 16 березня.

«Сьогоднішня подія — Божий знак для усіх нас!» — Глава УГКЦ у Львові освятив пам’ятну таблицю патріарху Любомирові

Пам’ятну дошку на честь слуги Божого Любомира відкрили на фасаді храму Святих безсрібників Косми і Дам’яна, що на вул. Лисенка, 45, де дитятко Любомир отримав дві перші Святі Тайни християнського втаємничення — Хрещення і Миропомазання. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Разом із Главою Церкви в молитовних урочистостях взяли участь архиєреї УГКЦ, духовенство, представники влади різних рівнів і чисельно зібрані львів’яни.

Перед урочистим відкриттям таблиці Предстоятель УГКЦ у співслужінні з владиками та духовенством звершив Чин освячення катехитичного класу при парафії. Опісля було відкрито й освячено меморіальну дошку.

Відтак у слові Блаженніший Святослав відзначив глибину й історичність цієї хвилини, пояснив, що означає бути хрещеним і миропомазаним, подякував усім, хто спричинився до створення таблиці, й закликав усіх просити кир Любомира молитися за Україну, наш народ і нашу Церкву.

«Їдучи до вас, я запитав Любомира, що він би хотів сказати своїм львів’янам? Яке його слово до всіх нас?» — поділився Предстоятель УГКЦ.

Дитятко Любомир від народження був не надто здоровим, тому батьки постаралися чимшвидше його охрестити у храмі, що належав до львівської лічниці.

«Сам факт, що він маленьким дитятком у цьому храмі отримав дві перших Святі Тайни християнського втаємничення — Хрещення і Миропомазання, вже є його словом до нас», — ствердив Патріарх і пояснив, що означає бути охрещеним та миропомазаним, тобто що відбулося з маленьким хлопцем у цьому святому храмі.

За його словами, апостол Павло нас навчає, що ми народжуємося від нового Адама, тобто у Хрещенні й Миропомазанні стаємо спорідненими зі самим Ісусом Христом, новим Адамом.

«Бути християнином — це не означає мати релігійне переконання. Це означає народитися від Бога. Бути християнином, народитися в Тайні святого Хрещення з води, отримавши Духа Святого в Тайні Миропомазання — це бути носієм небесного», — зазначив Глава УГКЦ.

«Як споглянемо на життя блаженнішого Любомира, — зауважив Предстоятель УГКЦ, — то побачимо, що все воно було носінням небесного. Він усе життя свідчив, що ми — діти Божі, що ми вільні, бо отримали дар свободи не від людини, а від самого Господа Бога. Ба більше, ми покликані жити у свободі, щоби свідчити, що носимо в собі животворного Святого Духа, який є Духом свободи».

«Це нам вказує, що слово про те, що Бог є нашим батьком — це не лише гарна метафора, а правда про мене і вас. Коли ми кажемо, що блаженніший Любомир — наш батько й учитель — це не лише красномовство. Це означає, що ми сьогодні, живучи тут, на землі, віддаючи життя за свободу, справді маємо шанс усі разом зустрітися у вічності, бо носимо Духа, над яким смерть не має влади», — переконаний Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав подякував представникам влади різних рівнів за те, що на рівні Львівщини вшановували свого великого сина. Патріарх також подякував митцям, жертводавцям, парохові храму й усім причетним до встановлення пам’ятної дошки.

«Ви зробили велике діло. Сподіваємося, що ця меморіальна дошка буде доброю насіниною, щоб ще колись у Львові постав пам’ятник блаженнішому Любомирові, як стоїть у Вінниці перед храмом Покрову Пресвятої Богородиці, який він освятив», — висловив сподівання Глава УГКЦ.

Предстоятель нагадав, що розпочато беатифікаційний процес слуги Божого Любомира, оскільки в Києві вірні спонтанно творять культ його особи.

На завершення Глава Церкви попросив усіх присутніх звертатися до патріарха Любомира із проханням молитися за Україну, Церкву і народ.

«Ми всі разом просимо блаженнішого Любомира молитися за Україну. Помолися за Україну, за славне княже місто Львів, за нашу Церкву, яка сьогодні є сумлінням українського народу і його духовною твердинею. Помолися за твоїх людей, які зранені, але нескорені, втомлені, але стійкі. Випроси нам стійкості до повної перемоги над російським загарбником, тої перемоги, яку ти почав ще на землі випрошувати в Бога. Нехай Господь благословить нашу Церкву, народ й Україну за молитвами слуги Божого, нашого батька Любомира», — додав духовний лідер українців.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae