Служіння іншим у період кризи. Роздуми владики Петра Стасюка

1 травня 2020

Ми читаємо у Марка (10, 43–45): «Не так буде між вами, але хто з вас великим бути хоче, нехай буде він вам за слугу. А хто з вас бути першим бажає, нехай буде всім за раба. Бо Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, але щоб послужити, і душу свою дати на викуп за багатьох».

Служіння іншим у період кризи. Роздуми владики Петра Стасюка

Ця проповідь розповідає нам про шокуючі дії двох апостолів у період життя Церкви, напередодні страждань Христа під час Страсного тижня та Страсної п’ятниці.

Христос та його апостоли переживають найскладніший час, а двоє апостолів непокояться про свої власні місця у Царстві Божому. Вони прагнуть бути серед найбільш важливих.

Коронавірус дає нам нагоду подумати над цими словами нашого Спасителя. Сьогоднішня ситуація дає нам нагоду як християнам подумати про допомогу іншим. Вже зараз ця криза показала багато прикладів, коли люди дбають в першу чергу про себе, наприклад, панічне скуповування товарів.


Під час молитви ми маємо просити, щоб Дух Святий навчив нас залишатися позитивними стосовно Його волі та того, як допомагати іншим.

Почніть з власних родин. Церква завжди говорить, що план Господа для світу ґрунтується на ідеї родини. Церква — це родина. Рай — це чудовий приклад родини з нашим отцем — Господом. Господь — це любов. Родинне життя це відображає.

Під час ізоляції ми виживаємо, бо вчимося бути кращою родиною.

Ми не маємо інших родин. Наша громада. Криза — це можливість дізнатися членів нашої громади та їх потреби. Як допомогти їм? Іншими словами, як стати кращою Церквою?

Ісус би звертав увагу на старших, хворих, нужденних. Навіть в ізоляції ми можемо дбати про інших. Потрібно знайти спосіб як це зробити.


Ізоляція може навчити нас, що нам насправді потрібні інші люди. Ми навчимося поважати один одного.

Як окремі люди, так і родини потребують допомоги під час кризи. Уряд вже продемонстрував, що їм потрібна допомога.

Людям потрібна різна допомога, щойно ми це усвідомимо, ми побачимо, що самі також можемо спричинитися до цього.

Вірус та усвідомлення смерті показують, що ми не можемо всього знати, ми не всесильні, що нам потрібна допомога Господа, щоб зрозуміти це. Ми маємо стати більш релігійними.

Ця криза може змінити наше уявлення про те, що ми є окрема група, можливо, навіть кращі за інших. Ні, ми усі є однією родиною та певним чином пов’язані.

Вірус може навчити нас, що діяти можна у різні способи, і вони можуть бути кращі, ніж ті, до яких ми звикли. Деякі речі є можливими, навіть якщо ще зовсім недавно ми думали протилежне.

Жодна з цих речей не може бути нам на користь, якщо ми підходитимемо до цього так само, як ті два апостоли, які сказали, що Христос має дати їм найкращі місця у Царстві Божому.

Христос мав рацію. «Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, але щоб послужити» (Марко 10, 45).

† Петро Стасюк,
єпарх Мельбурнський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae