Папа: ми покликані наслідувати Божу любов, шанобливу і делікатну

26 грудня 2023

Про покликання Христових учнів ставати захисною тінню для інших, проявляючи турботу в ненав’язливий і делікатний спосіб, роздумував Папа Франциск у своєму повчанні з нагоди четвертої неділі Адвенту.

Папа: ми покликані наслідувати Божу любов, шанобливу і делікатну

«Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього тебе отінить», — сказав ангел, пояснюючи Пречистій Діві під час Благовіщення те, як Вона стане Матір’ю Ісуса. Про яку ж «тінь» ідеться? Замислитися над цим Папа Франциск запросив слухачів, які опівдні, 24 грудня 2023 року, прибули на площу Святого Петра у Ватикані, або ж сполучилися з нею за допомогою засобів суспільної комунікації, щоби послухати Його повчання, проказати молитву «Ангел Господній» і отримати його благословення. Про це пише українська редакція «VaticanNews».

Захисна тінь

Роздумуючи над євангельським уривком, призначеним на четверту неділю Адвенту, Святіший Отець нагадав, що на тих землях, де жила Марія, пропливаюча хмарина, дерево, що справляється з посухою чи гостинний намет справді приносять полегшення і захист від пекучого сонця. Таким чином, тінь — це дар, який приносить полегшення, тому слова ангела вказують на спосіб діяння Бога, Який «діє немов делікатна любов, яка обіймає, зароджує і береже, не чинячи насильства, не ранячи свободу». Папа нагадав, що цей образ захисної тіні часто зустрічається в Біблії, вистачить згадати про хмару, що супроводжувала вибраний народ у пустелі. Тінь вказує на «ввічливість Бога», Який немовби каже Марії та нам: «Я тут для тебе, пропоную себе як твій захист і твоє полегшення».

Стати тінню Всевишнього для ближніх

«Браття й сестри, так поводиться плідна Божа любов. І це те, що певною мірою можемо відчувати також і ми між собою, наприклад, коли між друзями, нареченими, подружжям, батьками і дітьми ми проявляємо делікатність і пошану, піклуючись про інших з доброзичливістю», — сказав Наступник святого Петра, додаючи, що саме так нас любить Бог і закликає чинити так само, приймаючи, захищаючи та шануючи інших. «Думати про всіх, подумати про тих, хто відсунутий на узбіччя, хто в ці дні далеко від радості Різдва», — підсумував Папа, запрошуючи це надвечір’я Різдва запитувати себе, чи ми готові піддатися тому, щоб Святий Дух «отінив нас», залишаючи в своєму серці місце для Бога, і для кого ми самі можемо стати відновною тінню. «Нехай же Марія допоможе нам бути відкритими й гостинними для присутності Бога, Який приходить з ніжністю спасати нас», — побажав Святіший Отець.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae