Папа Франциск: Прийняти світло, щоби стати світлом для інших

24 березня 2020

Християни покликані бути «таїнством місяця». Що означають ці слова з перших віків християнства Папа Франциск пояснив під час недільної «віртуальної» зустрічі з вірними.

Папа Франциск: Прийняти світло, щоби стати світлом для інших

Не вистачить прийняти світло віри, але потрібно також ставати світлом для ближніх. На цьому наголосив Папа Франциск перед недільним проказуванням молитви «Ангел Господній». Також і 22 березня ця традиційна недільна зустріч Святішого Отця з вірними відбулася за посередництвом засобів комунікації та транслювалася з робочого кабінету в Апостольському палаці. Свою катехизу він зосередив на темі світла, коментуючи 9-ту главу Євангелії від Івана, в якій розповідається про оздоровлення сліпонародженого чоловіка та реакцію на це чудо з боку законовчителів.

Світло для світу

Як зазначив Наступник святого Петра, цей чудесний знак є підтвердженням того, що Ісус каже Сам про Себе: «Я — світло для світу», світло, яке розсіває нашу пітьму. Він здійснює це просвітлення «на двох рівнях: фізичному та духовному». Сліпець спочатку отримує зір очей, а згодом, приходить до віри в «Сина Людського».

Заохотивши перечитувати цей уривок, Папа підкреслив, що чуда, які чинить Ісус, «не є театральними жестами», їхнім завданням є «привести до віри через шлях внутрішнього перетворення». Законовчителі наполегливо не допускають можливості чуда, а тому ставлять чоловікові підступні запитання, але він розбиває ці напади «силою дійсності»: «Одну річ знаю: я був сліпий, а тепер бачу». Серед «байдужості та ворожості» оточення, він «проходить шляхом, який веде до поступового відкриття ідентичності Того, Який відкрив його очі, і до визнання віри в Нього». Спочатку називає його пророком, далі — тим, який походить від Бога, врешті, приймає Його як Месію.

Нова дійсність

Такого ж досвіду Святіший Отець побажав кожному з нас. Завдяки «світлу віри» колишній сліпець відкриває свою нову ідентичність. Він вже «нове створіння», здатне «в новому світлі» бачити своє життя та навколишній світ, бо «увійшов у спільність з Христом». Він вже не є марґіналізованим у суспільстві жебраком, вже більше не раб сліпоти та упереджень.

«Його шлях просвітлення є метафорою шляху визволення від гріха, ступити на який ми покликані. Гріх є немовби чорним покривалом на нашому обличчі, що заважає чітко бачити себе самих і світ, Господнє прощення усуває це покривало тіні й пітьми, наново даруючи нам нове світло. Нехай же Чотиридесятниця, яку переживаємо, стане слушним і цінним часом для того, щоби наблизитися до Господа, просячи Його милосердя, через різні форми, які нам пропонує Мати Церква», — побажав Папа.

Покликані стати світлом

За словами Святішого Отця, оздоровлений чоловік, спроможний тепер бачити «як очима тіла, так і очима душі», є образом кожного охрищеного, який бувши зануреним у благодать, «вирваний з пітьми», отримавши світло віри. «Але не вистачить прийняти світло, потрібно стати світлом. Кожен з нас покликаний прийняти божественне світло, аби виявляти його всім своїм життям», — наголосив Наступник святого Петра, нагадавши, що богослови перших віків християнства називали Церкву «таїнством місяця», оскільки її місією є нести світло, але не власне, але відображати отримане від Христа. Й ми також покликані бути «таїнством місяця», ділячись світлом, отриманим від «сонця, яким є Христос», як закликає святий Павло у Посланні до Ефесян: «Поводьтеся, як діти світла. Адже плід світла — в усякій доброті, праведності й правді».

«Зерно нового життя, вкладене в нас у Хрищенні, є немовби іскрою полум’я, що очищає, насамперед, нас, спалюючи зло, яке носимо в серці, й дозволяє нам сяяти та світитися Ісусовим світлом», — сказав Папа, побажавши, аби Пресвята Марія допомогла нам наслідувати цього оздоровленого сліпця з Євангелії.

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae