Папа: Дари, отримані від Бога, повинні приносити плід

16 листопада 2020

Божі дари призначені на те, щоб ми орудували ними, приносячи добрі плоди. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у неділю опівдні з вірними, які зібралися на молитву до Богородиці, від Якої він заохотив вчитися простягати свою руку бідним.

Папа: Дари, отримані від Бога, повинні приносити плід

Як Христові учні, ми отримали різні дари, отримали віру, Євангеліє, Святі Таїнства, й повинні дбати, щоб вони приносили плоди, чинячи добро в цьому житті, зокрема, не відвертаючи свій погляд від бідних. Про це Папа Франциск нагадав вірним, які в неділю, 15 листопада 2020 року, прийшли на площу Святого Петра у Ватикані, щоби послухати його повчання, помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній» і отримати Апостольське благословення.

Розподіл і звіт

Святіший Отець коментував Ісусову притчу про таланти, що є частиною промови Ісуса, присвяченої останнім часам, яку Він виголосив перед Своїми страстями, смертю й воскресінням. У ній розповідається про те, як господар, перед тим, як пуститися в дорогу, довірив свої блага трьом слугам: одному п’ять талантів, другому — два, третьому — один, «відповідно до здібностей кожного». «Так Господь поводиться з нами всіма: Він добре нас знає, Йому відомо, що ми не є однаковими, Він не хоче привілеювати одних за рахунок інших, але доручає кожному капітал, що відповідає здібностям», — сказав Папа.

Під час відсутності пана перші двоє орудували отриманим так, що подвоїли отриману суму. Натомість, третій закопав талант, щоби вберегти від злодіїв, через що той не приніс плоду. Коли ж господар повернувся і вимагав звіту, то похвалив перших, нагородив і запросив до участі в своїй радості. Третій починає виправдовуватися: «Пане, знав я тебе, що ти жорстока людина: жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. Я, побоявшись, пішов і сховав твій талант у землю. Ось, бери своє!». Захищає «своє лінивство», звинувативши пана в жорстокості, через що був названий «лукавим і лінивим» і прогнаним.

Дари, щоб чинити добро

Як зазначив Святіший Отець, ця притча стосується всіх, але особливо, християн. Зокрема, сьогодні, у Всесвітній день бідного, Церква заохочує «простягнути руку бідному», пам’ятати про те, що існують ті, які потребують нашої допомоги. Бо всі ми отримали від Бога «майно», людські блага, а як Христові учні, ми отримали віру, Євангеліє, Святого Духа, таїнства…

«Ці дари слід використовувати на те, щоби чинити добро, творити добро в цьому житті, служачи Богові та ближнім», — наголосив він, додаючи, що саме сьогодні Церква заохочує вжити Божі дари, скерувавши свій погляд на бідних. «Їх багато. Також і в наших містах, у центрі наших міст», — мовив Папа, зазначаючи, що ми, іноді, думаємо, що «бути християнами означає не чинити зла». «Так, не чинити зла — добре. Але не чинити добро не є добрим. Ми повинні чинити добро», — сказав Наступник святого Петра, застерігаючи від «логіки байдужості», яка спонукає відвертати свій погляд.

«Вважай, брате й сестро, бідні перебувають у центрі Євангелія: Ісус навчав нас розмовляти з бідними, Ісус прийшов до бідних. Простягни свою руку бідному. Ти, отримавши багато речей, дозволиш, аби твій брат або сестра помирали з голоду?» — запитав Папа, підсумувавши: «Діва Марія отримала від Бога великий дар — Самого Ісуса, але не затримала Його для Себе, дала Його світові, Своєму народові. Вчімося від Неї простягати свою руку бідному».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae