Папа: час, який присвячуємо Богові — це час, який визволяє

17 жовтня 2023

Роздумуючи під час недільної зустрічі з прочанами над Ісусовою притчею про гостей, які проігнорувати царське запрошення на бенкет, Папа Франциск наголосив, що Бог шанує нашу свободу та не примушує любити Його, однак перебування з Ним надає справжнього сенсу нашому життю.

Папа: час, який присвячуємо Богові — це час, який визволяє

У той час, як ми часто змагаємося за те, щоби мати свій вільний час, Ісус запрошує нас знаходити час, який звільняє. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю 15 жовтня 2023 року, Ісусову притчу про царя, який приготував весільний бенкет для свого сина та запросив численних гостей. Про це пише українська редакція «VaticanNews».

Щедре запрошення

Промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані до римлян, паломників і туристів, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець зазначив, що цар, про якого йдеться в євангельському уривку, є могутньою людиною, але «насамперед — великодушним батьком», який запрошує інших розділити свою радість. Його доброта проглядається вже в тому, що він «нікого не примушує, а запрошує всіх», навіть якщо це залишає простір для відмови. «Зауважмо: він готує бенкет, безкорисливо пропонуючи привід для зустрічі, для свята. Це те, що Бог готує для нас: бенкет, щоб ми були в сопричасті з Ним і між собою. І ми, всі ми, таким чином, є Божими гостями. Але весільний бенкет вимагає часу і залучення з нашого боку: він вимагає нашого „так“, піти за Господнім запрошенням», — мовив Наступник святого Петра, підкреслюючи, що Небесний Отець кличе нас, щоб ми були з Ним, залишаючи за нами можливість прийняти або відкинути запрошення.

«Він пропонує нам не підлеглість, а стосунки батьківства і синівства, які обов’язково обумовлені нашою вільною згодою», — додав Папа, цитуючи слова святого Августина про те, що Бог створив нас без нас, але спасти нас без нас не може. І не тому, що не має такої змоги, бо Він — всемогутній, а тому що, бувши Любов’ю, «до самого кінця шанує нашу свободу».

Час, який визволяє

У притчі Ісус каже, що коли все було готове, цар послав своїх слуг, щоби покликати запрошених на весілля, але вони не захотіли прийти. За словами Єпископа Риму, в цьому й полягає трагедія історії: «ні», сказане Богові. Чому ж вони відмовили? Не тому, що це запрошення не було приємним, а тому, що переймалися власними справами. Що тоді робить цар? Не здається, але далі кличе, розширюючи своє запрошення, знайшовши позитивну відповідь серед убогих.


«Браття й сестри, як же часто ми не прислухаємося до Божого запрошення, бо заклопотані власними справами! Ми часто боремося за те, щоб мати власний вільний час, але сьогодні Ісус запрошує нас знайти час, який нас звільняє: час, який ми можемо присвятити Богові, Який облегшує нас і зцілює серця, Який примножує в нас мир, довіру і радість, Який спасає нас від зла, самотності і втрати сенсу. Воно того варте, бо добре бути з Господом, звільнити місце для Нього», — сказав Святіший Отець, зауваживши, що робимо це, беручи участь у Святій Месі, слухаючи Боже слово, в молитві та ділах милосердя, адже Господь присутній у кожному потребуючому. Хоча, багато людей вважають це «тратою часу»…

Тож заохотивши слухачів замислитися над тим, як ми відповідаємо на Боже запрошення, скільки місця маємо для Нього протягом наших днів, Папа побажав: «Нехай же Пресвята Марія, Яка своїм „так“ вивільнила місце для Бога, допоможе нам не бути глухими на Його запрошення».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae