Львівська архиєпархія продовжує щомісячну традицію молитовних вечорів для медиків та їх пацієнтів

6 вересня 2024

У перший понеділок місяця, 2 вересня 2024 року, в архикатедральному соборі Святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків за участі єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ владики Володимира Груци.

Львівська архиєпархія продовжує щомісячну традицію молитовних вечорів для медиків та їх пацієнтів

Вечір розпочався Божественною Літургією, під час якої була можливість приступити до Святого Таїнства Сповіді, як зазначає пресслужба Львівської архиєпархії УГКЦ.

Опісля до лікарів з духовним словом звернувся владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ. Перш за все, архиєрей відзначив, що людина є соціальною істотою, і на цьому постійно наголошують євангельські уривки. Інші люди можуть нам допомогти під час життєвої дороги, або й зашкодити.


«Пригадуємо з вчорашньої євангельської розповіді, що батько привів до Ісуса свого сина, який мав симптоматику епілепсії на межі лунатизму: його кидало у вогонь та воду. Але перед тим він приводив сина до апостолів. Вони не могли собі з тим порадити. Чому? Бо мали слабку віру. Вони, на перший погляд, бачили, як Ісус зцілює людей і хотіли так само це зробити, але їм цього не вийшло. Чому? Бо замало бачити як хтось щось робить, треба ще так жити. Якась внутрішня сила походила з Ісуса, що він міг це робити. Він жив вірою, а віра потребує джерела живлення. Тими джерелами є молитва і піст. Тому Ісусові це вдалося. Він мав дуже тісну єдність з Богом Отцем», — пояснив присутнім молільникам недільний євангельський уривок проповідник.

Натомість євангельський уривок, який Церква приписує для читання у понеділок, розповідає про конфронтацію Ісуса з релігійно-політичними провідниками народу: книжниками та фарисеями. За словами єпископа, зазвичай народ є слухняним до своїх провідників. Однак, залишається відкритим запитання: куди вони його провадять? «Ісус наголошує, що горе є тим, які людям щось накидають, але людей від Бога відкидають», — мовив він.


«Як це все з’єднати до купи?» — запитує владика Володимир і відповідає: «Пам’ятаймо, що зцілює Бог і тільки він, але руками лікарів, медиків та інших людей. Тому що люди є руками Бога в цьому світі. Це не означає, що не потрібно вчитися чи над собою працювати. Адже Бог дав розум людині. Але треба бути відкритим на Його дію та провід. Ми не раз не зауважуємо, яким вагомим є наше слово для життя людини. Ми є також Божими устами в цьому світі».

Наприкінці свого слова проповідник наголосив: «Ми є Божими руками та устами в цьому світі. Пам’ятаймо, що головним цілителем є Бог. Тому в Євангелії не так йдеться про оздоровлення, як про зцілення і спасіння. Йдеться про цілісну людину: тіло і душу, тобто комплексно. У випадку епілептика симптоми були очевидні, але для діагнозу було важливо встановити симптоми біснуватості. Хто прощає гріхи в сповіді? Бог, але через посередництво священника, бо Христос дав своїм апостолам ці повноваження, цю владу. Підсумовуючи це все сказано: людина в своїй істоті є соціальна. Інші люди можуть її зцілити, допомогти, а можуть нашкодити. Будьмо тими, хто допомагає і зцілює».


Далі лікарі мали час на роздуми в тиші під супровід Ісусової молитви. Завершився молитовний вечір Молебнем до святого Герарда та помазанням єлеєм.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae