«Хрест Господній є остаточним аргументом нашої надії», — владика Тарас Сеньків

18 вересня 2023

«Хрест є силою нашої надії серед суперечностей та загроз земного життя. Воздвиження хреста є символом подолання страху з протилежностей, які він таїть у собі: смерті і життя, приниження і перемоги. Це нитки, з яких зіткане наше життя. І не тільки наше, але передусім Христове». Із такими словами втіхи і надії звернувся до вірних під час проповіді на свято Воздвиження чесного і животворящого Хреста Господнього, 14 вересня 2023 року, владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський.

«Хрест Господній є остаточним аргументом нашої надії», — владика Тарас Сеньків

Після всіх можливих історичних філософських концепцій спасіння, і перед усіма ще можливими доктринами та ідеологіями порятунку людства, приходить у світ Боже Слово — Ісус, і вказує людству свій унікальний шлях до мети його існування: від страждань та смерті через воскресіння до вічного життя з Богом і в Бозі. Спаситель сам є страждальцем, але його страждання не усунено чудесним чином, тим більше воно не є метою. Його страждання — це шлях через хрест до воскресіння, яке не применшує попередніх страждань у світі. І весь цей унікальний хресний шлях, яким Божий Син вірно пройшов задля відкуплення всіх людей, був маніфестацією безмежної Божественної любові, а тому не був ані примусовим, ні вдаваним. Його зміст і суть відкривається нам через особисте пізнання особи Ісуса. Христос є Правдою, з якої родиться непохитна віра, що дорога, якою він кличе нас його наслідувати, веде до вічного життя в Небі.

Недоречно в нашому житті ані пропагувати страждання як таке, ані намагатися зробити життя безтурботним шляхом по квітучому полі. Мудрість життя є не в зосередженні на радостях чи стражданнях, але на особі Христа. Тому найважливішим є усвідомити, яким чином та у який спосіб Ісус, котрий визнав та доказав, що є Спасителем людства, присутній у нашому житті. Тому що недостатньо визнати Ісуса Месією, потрібно дійсно прийняти Ісуса як Месію-Спасителя у своє життя.


Життя, дароване Спасителем людства

Сьогодні Церква відзначає свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього. Не просто воздвиження якогось довільного хреста і не всіх хрестів, а хреста Ісуса, бо на ньому найбільше виявилася любов Бога до людини. Про це нагадує євангелист Іван: «Так полюбив Бог світ, що Сина Свого Єдинородного дав».

Отець «видав за нас» свого Сина — Месію, котрий прийшов спасти світ. Цей Месія унікальний, він не лише той, хто прийшов від Бога, але той, хто нам даний. Проблема людей сьогодні та ж, що і в людей часів Ісуса. І тоді, і зараз є люди, які намагаються знайти свій шлях спасіння, як подолання влади смерті. Які хотіли і хочуть знайти в собі джерело життя власного виробництва, але не життя, дане Месією. Тому остаточне спасіння, яке від Бога і відкривало людині шлях до безсмертя, передбачало смерть Ісуса, смерть на хресті.

Хрест — знак безмежної любові Бога до кожного з нас

Але чому був потрібен хрест? На хресті був винесений остаточний вирок суду Божої справедливості над тяжкістю гріхів людства, того відвічного зла, яке тримало його у рабстві пекла. І цей вирок був підписаний Любов’ю. Хрест Ісуса виражає і те, і інше: всю негативну силу зла, і всю велич та всемогутність Божої милосердної любові. Хрест виглядає як декрет про поразку Ісуса, але насправді це клейнод його перемоги. На Голгофі ті, хто насміхався з нього, сказали йому: «Якщо ти Син Божий, зійди з хреста». Але правда була протилежною: саме тому, що він є Сином Божим, Ісус був на хресті до кінця вірним плану любові Отця. І саме тому Бог «підніс» Ісуса: воскресив його і дав йому царську владу над всесвітом.


Коли ми дивимося на хрест, до якого був прибитий Ісус, ми споглядаємо знак безмежної любові Бога до кожного з нас, неймовірної любові, яка є причиною нашого спасіння. З цього хреста випливає милосердя Отця, яке обіймає цілий світ. Через хрест Спаситель переміг лукавого, своєю смертю подолав його владу та скасував саму причину смерті. А переможно воскреснувши із мертвих, він запевнив нам надію на наше воскресіння. Це важливо: надія на вічне життя була повернута нам через хрест Христа. Хрест Господній є остаточним аргументом нашої надії.

Тому Христова Церква почитає святий хрест, і ним благословляє час та простір нашого туземного життя. Ми не підносимо всі хрести, але лише хрест Ісуса, доказ безмірної Божої любові, знак нашого спасіння і дороговказ до Воскресіння.

Хрест є силою нашої надії

Хрест є силою нашої надії серед суперечностей та загроз земного життя. Воздвиження хреста є символом подолання страху з протилежностей, які він таїть у собі: смерті і життя, приниження і перемоги. Це нитки, з яких зіткане наше життя. І не тільки наше, але передусім Христове. Бо недостатньо знати, хто такий Ісус, що він є Месія, Помазаний, Син Божий, Спаситель. До нього теж треба прийти та наслідувати. В наслідуванні Ісуса прийняття хреста є тією умовою, яка відкриває наше життя любові до Бога і людей, провадить до цілковитої приналежності Отцю.

Святий Павло звіщає Христа розп’ятого як Божу силу і Божу мудрість. Хрест, який люди зробили ганебним знаряддям смерті, розп’ятий Спаситель перемінює на джерело ласк, які втамовують спрагу нашого сучасного життя по вічності. Хрест був тим, на що ніхто не хотів дивитися, але Бог об’явив нам на ньому красу і велич своєї любові.

Ікона «Воздвиження чесного хреста» із Хрестовоздвиженської церкви с. КозлиничіІкона «Воздвиження чесного хреста» із Хрестовоздвиженської церкви с. Козлиничі

Черпаймо життєву духовну силу з Хреста Господнього

Тому хресту поклоняємося і його возносимо як знамено нашої віри, печать нашого відкуплення та дороговказ до небесної батьківщини. Хрест є знаком перемоги не тільки над дочасним земним злом, але і знаком перемоги над вічною смертю. Колись і на наших могилах засяє чесний і животворящий Хрест Господній, як знак запевнення нашого воскресіння, знамення нашого живого зв’язку з Богом, який животворить і після закінчення нашої земної мандрівки. Ось тому Хрест — вірним утвердження, ангелів слава і страх та погибель для демонів.

Сьогодні черпаймо життєву духовну силу з чесного і животворящого Хреста Господнього. Він є звільненням людства від прокляття, знак дійсної радості, бо своїм воздвиженням проганяє ворогів. Він — наш помічник, володарів потуга, праведних сила, священиків окраса і знамення визволення від злого. Хрест Господній, це жезл Владики Всесвіту, який нас провадить, зброя миру, якій з острахом служать ангели, і божественна слава Христа, що подає світові велику милість. Так, як він є у центрі храму, помістім оце Дерево життя, чесний і животворящий Хрест, у центр нашого життя. І тоді отримаємо ним перемогу над усяким злом, та ключ, яким зможемо відкрити для себе двері Царства Небесного і осягнути життя вічне. Амінь.

† Тарас Сеньків,
єпарх Стрийський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae