Храму УГКЦ у Рідківцях на Буковині — 130 років

19 червня 2024

13 червня владика Йосафат Мощич, єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ, здійснив душпастирський візит у с. Рідківці з нагоди храмового празника Вознесіння Господнього та 130-річчя храму.

Храму УГКЦ у Рідківцях на Буковині — 130 років

Урочистості храмового свята розпочалися зустріччю та привітанням парафіянами та гостями владики Йосафата, запрошуючи очолити Божественну Літургію. Про це розповідає пресслужба Чернівецької єпархії УГКЦ.

У проповіді владика наголосив на новій присутності Господа серед людей. «Господь возноситься і благословляє учнів. Перед тим він сорок днів перебував з ними, і вчив їх бути з ним у іншій присутності. Тепер буде присутній у Євхаристії, при ламанні хліба, як це було у Емаусі. Присутній у Божому Слові, Євангелії, і в Святому Дусі, якого ми очікуємо. І згодом число учнів, послідовників збільшується, це благословення поширюється і Слово Боже доноситься по всьому світу».

У своєму слові єпископ Чернівецький єпископською грамотою привітав парафіян зі 130-літтям парафіяльного храму, подякував настоятелю храму отцю Петру за невтомне служіння на порученій парафії та вручив відзнаку — золотий хрест з прикрасами.

Отець Петро в свою чергу подякував Господеві, парафіянам, священичій родині за роки служіння, запевнивши і надалі парафіяльною спільнотою плекати зерно правди, віри, надії та милосердя.

Після Архиєрейської Літургії відбулося освячення води та мирування.

Довідка

Вознесенська греко-католицька церква спроєктована автором безлічі галицьких храмів Василем Нагірним.

Львівська митрополія рішення про створення парафії у Раранчі (попередня назва села Рідківці) підписала 21 березня 1888 року. З того часу, завдячуючи латинському пароху, що дозволив користуватись своєю каплицею у Раранчі, прихожани почали відправу Службу Божу. Паралельно громада звернулася до Станиславівського єпископа Ю. Пелеша щоб направив їм священика. Обслуговувати парафію доручили отцеві з Чернівців Володимиру Каратніцькому. Юліан Пелеш утримував священників Раранче на власні кошти до тих пір, поки держава не виділила фонди для оплати пароха.


Греко-католицька парафія офіційно своє життя розпочала у 1889 році.

Визначною подією для парафії був день 16 травня 1900 року. Цього сонячного дня Раранче відвідав єпископ А. Шептицький у супроводі крилошанина К. Костецького. На під’їзді до села очікувала кінна чота, яка супроводила владику до центру самого Раранче. Тут же красувалася величава тріумфальна арка з подякою владиці за відвідини та стояло багато святково вбраного народу. Старшина села на чолі з начальником Красовським вітала владику хлібом і сіллю, а євреї привітали Торою. Поруч вітаючих - отці Андрій Федик (священик Раранче з 16 січня 1900 р. до 20 жовтня 1901 р.), І. Лабій, і о. М. Гелюх із Заболотова. Молодь села під керівництвом учителів вишикувавшись перед школою співали кантату «Без Бога ані до порога». Від арки до церкви А. Шептицький один кілометр йшов пішки. Перед церквою о. Федик вручив йому ключі від святині. Владика відправив у церкві молебень потім вийшов на поріг та виголосив одногодинну промову, яка назавжли запала в серця людей. Наприкінці візиту Андрей Шептицький провів катихизацію школярів і роздавав їм святі образки та медалики. Звідти вирушив до парафіяльного будинку, щоб переглянути церковну документацію. Не обминув своєю увагою і школу, де радісно вітали його учні та вчителі на чолі із директорам Іваном Ярошинським. Пообідавши у домі дідича Стефановича, владика не відпочивши як слід, вирушив пополудні о 17-ій годині з візитацією до Погорілівки.

За століття у греко-католицькій церкві Раранче жертовно відпрацювали десятки священиків, які доклали максимум зусиль для возвеличення парафії. На жаль радянська влада з 1946 р. ГКЦ у Раранчу, як і інші церкви краю заборонила. Відродилася святиня аж 1992 р. У церкві почав служити о. Петро Грещук, на жаль 2005 р. він передчасно помер. У знак поваги до священика вірні поховали його біля церкви. Справу УГКЦ від 2005 р. активно продовжує о. Петро Кравчук. У 2014 р. під час підготовки до 120-річного ювілею церкви у святилищі віднайшовся образ Тайної вечері пензля чернівецького художника Андрія Ковальського, що дуже символічно. Парафія з кожним роком активізується, зростає духовно і патріотично. З 2007 р. прихожани будують нову величну і простору церкву. У пам'ять письменниці Ольги Ярошинської у церкві установили та освятили таблицю на її честь.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae