Звернення Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я з нагоди Дня хворого

25 травня 2024

У неділю Розслабленого в Українській Греко-Католицькій Церкві традиційно відзначається День хворого. З цієї нагоди Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я опублікувала напередодні власне звернення.

Звернення Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я з нагоди Дня хворого

ЗВЕРНЕННЯ

Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я

з нагоди Дня хворого

В Українській Греко-Католицькій Церкві в Україні саме в неділю Розслабленого відзначається День хворого, який є одним із засобів, щоб церковну та громадянську спільноти спрямувати до глибшого розуміння проблем, пов’язаних із здоров’ям і людськими стражданнями, та активнішого залучення до їх подолання.

Євангельське оповідання змальовує картину страждання та прагнення здоров’я всередині людського суспільства, конкуренцію та змагання, брак людського співчуття та взаємної допомоги.

Ісус Христос посеред багатьох немічних, кривих, сліпих чи глухих обирає одного, який протягом десятиліть очікував на оздоровлення, і повертає його до повноцінного життя. Та залишається ще багато інших хворих, адже Ісус не прийшов людям негайно повертати здоров’я і виконувати всі їхні прохання, а насамперед свідчити істину і дарувати Спасіння.

Хоча багато людей потерпають від хворіб, ми, однак, покликані звернути особливу увагу на тих хворих, які терплять біль та не можуть самостійно забезпечувати власне життя і потребують допомоги.

У неділю Розслабленого згадаймо у молитві, а при можливості, зробімо крок і відвідаймо наших поранених дівчат і юнаків, жінок і мужчин, які перебувають у госпіталях чи реабілітаційних центрах, які повернулися вже додому і живуть у своїх родинах.

Відвідаймо і помолімося за родини полеглих, пропалих без вісті. Їм необхідна наша підтримка і повсякчасна пам’ять.

Нехай наша молитва і пам’ять охопить усіх хворих, які перебувають у лікарнях, чи по домівках у немочі лежать, потребують допомоги і постійної опіки.

Нехай Господь підтримає їх усіх, а також тих, які їм допомагають і їх доглядають — усіх домашніх, лікарів і молодший медичний персонал.

Сьогодні нехай наша пам’ять і молитва буде з тими, які готуються до переходу до життя вічного, тим які вдома чи в окопах, у лікарнях чи хоспісах, а також за всіх медиків, які супроводжують помираючих і знають, що їхні пацієнти не стануть здоровими; і за військових медиків, які у польових умовах стають останніми, хто відпускає вмираючих на зустріч із Господом Богом.

Молімося теж за медичних капеланів і всіх священників, які відвідують хворих і дарують їм через молитву, слово і святі Тайни Примирення, Євхаристії та Оливопомазання внутрішній мир, впевненість та силу, щоб терпеливо приймати хворобу та проходити процес лікування і реабілітації, а також в Божій благодаті приймати блаженну кончину.

Відзначення Дня хворого має важливе екуменічне значення, бо хвороби і терпіння здатні об’єднати людей в єдиному пориві любові та допомоги усім ближнім.

Нам необхідно завжди пам’ятати, що хвороби і неміч допомагає зрозуміти власні обмеження, нагадує, що ми не цілковито незалежні. Усвідомлення того, що кожна людина може стати немічною, заохочує шанувати права інших, цікавитися їхніми потребами і служити тим, хто потребує допомоги.

Свята Церква — це добрий самарянин для тих, хто страждає. Нехай всі люди доброї волі спільними зусиллями поширюють у сфері охорони життя та здоров’я такі цінності, як справедливість, солідарність та жертвенна любов, щоб утверджувати в українському суспільстві рівність, шанувати людське життя від зачаття до природної смерті, а також наповнити наш народ та наших військових благодаттю сили, щоб здолати ворога та принести тривалий і справедливий мир в Україні.

Христос воскрес!

Прохання на Сугубій єктенії:

• Ще молимось, щоб Господь зглянувся на наш народ, просвітивши владних, подавши одужання пораненим і хворим, окриливши підупалих на дусі, розрадивши вбитих горем і відчаєм безнадії, укріпивши зранених і вражених безсиллям, випроставши заломлених силою ворожої ненависті, розбитих страшною вістю про жахливу смерть рідних і знайомих, і благословенням силоамської купелі сльози нашої печалі перемінилися на сльози очищення і радості, скоро вислухай і милостиво помилуй!

• Ще молимось, щоб в Господь Бог у спасительному промислі підвів український народ зі стану розслабленості у вірі та через животворящі води Своєї благодаті перевів до переможного діяння для утвердження всілякого добра: молимось Тобі Господи, скоро вислухай і милостиво помилуй!

Молитва за хворого

Лікарю і цілителю душ і тіл наших, Джерело життя нашого, Христе Ісусе, Господи і Спасителю наш! Поглянь милосердним оком Твоїм на усіх хворих, прихилися до наших слізних благань, пальцем милосердя Твого доторкнися до немічного тіла хворих, погаси вогонь їх тіла, зменш терпіння, поверни здоров’я, підійми з постелі немочі. Продовж дні життя, щоб на землі ще послужили Тобі і ходили стежками Заповітів Твоїх, та удостоїлися Твого Небесного Царства, і разом зі святими славили Тебе, Бога милостивого, з Отцем і Святим Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae