Владика Василь Івасюк: Ми сильні силою любові

15 квітня 2022

«Україна стоїть перед загрозою знищення і геноциду свого народу, прохаючи про спасіння Бога й вплив світової спільноти, бо за волю й незалежність оплачується велика ціна — смерті тисячі українських синів та дочок. Люди цілого світу піднімаються на її захист, бо починають розуміти важливу місію українців у світовій спільноті». Про це мовив владика Василь Івасюк, єпарх Коломийський, під час проповіді у П’яту неділю Великого посту, 10 квітня 2022 року.

Владика Василь Івасюк: Ми сильні силою любові

Війна спонукує нас до питання: «Для чого Господь допустив війну?» Щоби ми молилися, єдналися і довіряли Богові та йшли за Ним. Ісус сказав: «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе і візьме хрест свій, та йде за Мною. Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене, той збереже її» (Мт. 16, 24).

Приклад покаяння Марії Єгипетської

Прикладом такого самозречення для нас сьогодні є преподобна Марія Єгипетська, пам’ять якої згадує наша свята Церква. Будучи великою грішницею, вона помандрувала з Олександрії до Єрусалима з натовпом паломників не заради поклоніння святині, а заради можливості чинити гріхи. Однак і це все Господь передбачив та обернув на користь їй самій і на користь усім, хто повчається через її життя. Бо, коли з натовпом вона прийшла до храму, то сила Божа не впустила її до святині. І тоді вона усвідомила власні гріхи та каялася.

І коли вона каялася перед Господом, вона просила заступництва Пречистої Діви Марії та пообіцяла змінити своє життя і решту його провести у подвигах, живучи в пустелі. Бог прийняв її покаяння, допоміг їй у боротьбі зі спокусами. І вона з великої грішниці стала святою, гідною подиву навіть серед святих.

Замислитися над власними гріхами заради навернення

Цей приклад нехай і нам подасть розуміння нинішніх випробувань як нагадування про наші власні гріхи. Господь допустив обставини, які спонукають майже усіх любити Батьківщину і стати на Її захист. У цьому маємо побачити нагадування цінувати Божий дар — землю України і можливості жити на ній. Господь не продавав нам землю по стільки доларів за сотих і не продавав нам ліси, гори, нафту, газ і т. д. Він все це нам подарував і дав у безплатне користування, вважаючи нас добрими і справедливими користувачами. Він не казав спалювати трави і ліси та провадити війни. Люди переступили Божий закон, переписали його на свій лад, а Господь стоїть і чекає нашого покаяння та навернення. Приклад навернення і покаяння преподобної Марії Єгипетської вимагає замислитися над особистими провинами перед Богом, які не допускають нам вільно увійти в святиню.

Чи вислуховує Бог наші молитви?

Дехто каже, що люди багато моляться, але результатів жодних немає. Особливо впродовж останніх сорока днів скільки молитов злинуло по наших Церквах, наших домівках, з наших уст у небеса, прохаючи про мир. Та нам здається, що наша молитва не почута. Задумаймося!

За усіма законами військової справи нас уже мало б не бути, як країни. Багатьох важливих людей в Україні просто не мало б бути фізично. Але ми є і будемо! Ми зберегли Київ і багато важливих міст. Наші військові демонструють справжні чудеса звитяги. Місцями у нас є виразні успіхи на фронті. Навколо нас об’єднався увесь світ. Це є великий результат. Маємо навпаки проявити мужність і не боятися. Ворог любить як ми боїмося, як ховаємось, коли нас ніби немає. Остаточно це і є його остаточна ціль, щоб нас не було. Війні теж буде кінець. Бог накреслить цю межу, а не світові лідери. Згадайте початок війни — в Україну ніхто не вірив. Але ми молилися, єдналися, трудилися. А найголовніше у нас вірив Бог і ми самі.

Ми сильні через любов

Духовна сила є нездоланною і дуже реальною. Ми щоденно наближаємо нашу перемогу. Вона станеться можливо так, як ніхто не сподівається. Пригадайте різні складні обставини у вашому житті, коли ви вважали, що ніби кінець усьому, коли у вас ніхто не вірив, коли усі полишили вас, але тільки Бог завжди був вірний.

Будучи сильними, маємо теж ще підбадьорювати інших. Зараз не маємо права скиглити, шукати винних, сваритися через політиків і сіяти зневіру. Це все краде у нас силу. А вона є такою нам потрібною.

Ми сильні не прокльонами і матюками, але силою любові. Любов — це енергія життя. Ми сильні, коли любимо, коли знаємо, де є джерело любові. Коли п’ємо з цього джерела. Любити — це не означає не помічати зла. Ні! Божа любов — це свідомий вибір не перетворитися нам на диких тварин, вірити до кінця у Божу силу. Сіяти благословення там, де є прокляття. Ось чим ми є сильні. Нехай Божа мудрість і кріпость не відступить від нас при будь-яких обставинах!

Нехай нам помагає Пресвята Богородиця!

Богородиця поспішає завжди захистити кожного покривдженого і кожного воїна. Ви ідете визволяти свій народ від знущань чужинців на нашій українській землі. Ворог є дуже сильний і його не можна недооцінювати, але наші воїни захищають правду і свій дім на своїй рідній землі. З нами Бог, а для Нього немає нічого неможливого (пор. Лк. 1, 37).

Нехай Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, прославлена в Коломийській іконі «Це Мати твоя», візьми наших воїнів, волонтерів і всіх людей доброї волі під Свій спасаючий омофор.

Господи, зглянься на прохання народу України та врятуй нашу Батьківщину Своїм милосердям. З Богом і Його Пречистою Матір’ю переможемо!

† Василь Івасюк,
єпарх Коломийський

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae