Владика Тарас Сеньків: 10 уроків Пресвятої родини для сучасних сімей

3 січня 2024

Проповідуючив у Неділю по Різдві, 31 грудня 2023 року, під час Архиєрейської Божественної Літургії в храмі Успіння Пресвятої Богородиці с. Пісочна (Львівська область) владика Тарас Сеньків, єпископ Стрийський, застановився над прикладом Пресвятої родини для теперішніх сімей. Пропонуємо Вашій увазі 10 уроків від Пресвятої родини для сучасних сімей.

Владика Тарас Сеньків: 10 уроків Пресвятої родини для сучасних сімей
  • Від самого народження Ісусові загрожували злі сили цього світу. Та Небесний Отець, який визначив час і місце приходу спасителя, приготував для нього простір, у якому Боже Дитя знайшло ніжні обійми людської доброти, безпеку та любов. Ним була свята Родина.

  • Родинний простір для Ісуса Бог почав готувати відтоді, коли вже заручену з Йосифом Діву Марію відвідав ангел під час Благовіщення. Господь, який особисто звернувся до Марії, так внутрішньо повязав Йосифа з таємницею Боговтілення. На слово ангела Йосиф прийняв Діву з Назарету, а з нею і таємницю, яка була в ній, і якою вона була сама.

  • Все його життя [Йосифа] було пронизане послухом Слову, і є свідоцтвом того, що повністю віддаючись Богові, людина стає справжнім учаснком здійснення Божого плану.

  • Святий Йосиф в дивовижний спосіб відкриває для себе, що бути батьком, перш за все, означає бути слугою для життя і зріння. Він не є власним татом Ісуса, Єдинородного Божого Сина, але відповідально прийняв на себе батьківські обов’язки. Заради Христа він приймає і зносить переслідування, вигнання та бідність, а разом з цим усі тривоги і переживання за майбутнє.


  • Євангеліє описує унікальну сім’ю, в якій Син Божий є дитиною. Настанови, які Йосиф отримує від ангела уві сні, спрямовані лише на благо дитини, тому на першому місці є відповідальність батька за її долю.

  • Сьогодні ідеалом християнської сім’ї прийнято вважати мирне, успішне життя, не травмоване раптовими подіями. Таке «мирне життя», на нашу думку, є ознакою Божого благословення. Родина з Назарету демонструє нам дещо інший «ідеал»: її життя було зовсім не простим та безпроблемним. Навпаки, проблеми були… ще й які. Бог не вносив «спокій» у життя цієї родини ні на початку, ні пізніше.

  • Не зважаючи на всі негаразди, Йосиф і Марія створювали простір для здійснення Божих планів не лише «словами», а головним чином чіткою позицією, коли послушно виконували Боже слово в конкретній життєвій ситуації. Вони ставлять Божу волю в центрі своєї сім’ї, дозволяють «ламати» свої власні плани. Це зовсім не просто. Адже коли виникають «проблеми», дуже кортить «реалізувати власне рішення», а Бога залишити осторонь. Тому Бог, задля їх безумовної вірності, робив для них дороги там, де доріг не було.

  • Родина з Назарету своєю цілковитою покорою Божому Провидінню вступає у наше сьогодення як дзеркало для наших родин у їх протистоянні викликам та кризам сучасності.


  • Пресвята родина складалася не з «трьох членів», але чотирьох: четвертим був сам Бог. І був він там не «гостем», але учасником, якому не було заперечено права сказати своє слово про конкретні проблеми та плани. І саме це усвідомлення близькості Бога дало святим Подругам сили подолати всі випробування.

  • У тих труднощах Бог показав їм [Йосифові та Марії] себе як «Бог з нами», як Бог, який не дає їм потонути «у веремії» проблем, але простягає руку допомоги. І цей Бог — «Еммануїл» для них такий самий, як і для нас: вчора, як і сьогодні, так і назавжди.
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae