Владика Степан Меньок: Другий дар Святого Духа — розум

16 серпня 2024

Розум як другий дар Святого Духа — саме над цієї темою продовжив свої вже традиційні духовні роздуми владика Степан Меньок, екзарх Донецький. Що значить бути розумними перед Богом? Яким чином Святий Дух наділяє нас чеснотою розуму? І чи не може наш людський розум стати на заваді осягнення святості та вічного життя?

Владика Степан Меньок: Другий дар Святого Духа — розум

Попередньо ми розважали над таким питанням, як мудрість, — першим даром Святого Духа. Мудрість вказує нам мету нашого життя — зустріч з Богом. Все інше, тобто все наше життя, повинно підчинятися цьому плану, і тоді вступає в дію другий дар Святого Духа — розум.

Дія Святого духа є різна. Тут ми також повинні просити в Нього, щоб вказав, що я маю робити, яку дорогу в житті вибрати. Це повинно турбувати людей молодих, які не знають, якою дорогою йти. Навіть тоді, коли ми вже є на якійсь життєвій дорозі і рухаємося нею, то і тоді час від часу повинні ставити таке питання: «Що хочеш від мене, Боже?»


Авва Ізидор зі Скиту ось що говорить про цю справу. «Мудрість святих є в розпізнаванні Божої волі. Підноситься людина понад усе, через послух правді, бо є образом і подобою Божою». І продовжує далі: «Найгіршим є те, коли людина йде за бажаннями свого серця, тобто за намовою власних думок, а не за законом Божим. Кінець для неї буде нещасливим, бо не пізнала таємниці і не знайшла дороги святих, щоб йти згідно неї. Зараз є година праці для Господа, бо спасіння приходить в часі різних утисків, бо написано: „Терпеливістю вашою спасете душі ваші“ (Лк. 21, 19)».

Ця година і для нас, в цей нелегкий час є часом утиску. «Ви добре йшли шляхом християнським. Хто ж завадив вам коритися правді?» (Гал. 5, 7) «Але я кажу вам, хай Дух керує вашою поведінкою. Тоді ви не задовольнятимете бажання своєї гріховної природи. Бо все, чого вона бажає, — проти Духа. Все ж, чого Дух бажає, — проти гріховної натури. Це дві протилежні речі; отже, ви не можете робити те, що вам насправді хочеться» (Гал. 5, 16–17).

Другий отець Ізидор з Пелузії гарно підкреслює: «Життя без слова більше дає, аніж слово без життя». Як гарно сказано! «Бо перше навіть коли мовчить, приносить користь, а друге — коли навіть кричить, приносить втрату. Але коли перше і друге йдуть разом, творять досконалий образ повноти філософії».


Як бачимо, дороги духовні є різні для різних типів людей, але всіх нас об’єднує одне: «Воля Божа — освячення ваше» (1 Сол. 4, 3). Якою є Божа воля щодо нас? У чому полягає суть чесноти послуху, покори? Цей же отець духовний Ізидор дає дуже просте визначення чесноти — РОЗУМНА ПРОСТОТА. Послух — це підчинення своєї волі Богові і заповідям Його. Послух також проявляється тоді, коли ми з якогось обов’язку служіння повинні слухати наших начальників і наставників.

«Оце посилаю Я вас, як овець між вовки. Будьте ж мудрі, як змії, і невинні, як голубки» (Мат. 10, 16). Голуб — найсмирніша пташка, яка символізує мир, а також Святого Духа, що з’явився над Ісусом під час хрещення в Йордані. У ній ніби присутні невинність і простота. Простоту також приписують дітям. Він також говорить: «Шануй чесноту, а не служи славі. Бо ця є скарбом безсмертним, а ця швидко погасне». І про покору: «Дуже великою є гідність покори і дуже великий упадок гордині. Раджу вам схопити цю першу, щоб не впасти в цю другу». Він також вчить: «… багато людей тужать за чеснотами, але з лінивства не йдуть на цю дорогу, що веде до неї. Інші взагалі не знають, що щось таке існує, як чеснота. Потрібно тих перших намовляти, щоби скинули з себе лінивство, а других повчати, що направду у духовному житті існує таке поняття як чеснота».

У всіх цих діяннях нашого духу обов’язково бере участь Святий Дух. Він може нам добре допомагати, коли немає спротиву, тобто коли є такі чесноти, як послух і покора.

Прийди, Духу Святий… Veni Sancte Spiritus…

† Степан Меньок,
екзарх Донецький

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae