Владика Давид Мотюк: Мармурова підлога і зростання на образ і подобу Божу

13 липня 2024

У третій катехитичній науці із серії «Молитва з іконами — вікна в небо. Роздуми про зростання в нашій дружбі з Христом» владика Давид Мотюк, єпископ Едмонтонської єпархії у Канаді та Голова Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, роздумує над зростанням на образ і подобу Божу у житті християнина, пригадуючи про урок, який отримав під час молитви, вдивляючись у мармурову підлогу.

Владика Давид Мотюк: Мармурова підлога і зростання на образ і подобу Божу

Молитва з іконами

Вікна в небо

Роздуми владики Давида Мотюка про зростання в нашій дружбі з Христом

Березень 2024 року

Мармурова підлога і зростання на образ і подобу Божу

Молитва з іконами. Вікна в небо. Зростаємо в дружбі з Христом.

Ми продовжуємо нашу подорож Великим постом, прямуючи до Великодня та Воскресіння Господнього.

Сорок днів Великого посту знову дають нам можливість зростати у святості.

У книзі Буття ми читаємо про глибокі стосунки між людиною і Богом: «Створімо людину на наш образ, на нашу подобу» (Буття 1, 26). Людина створена на образ Божий, точніше, на образ Христа, воплоченого Сина Божого. Ми прагнемо бути схожими на Христа. Кожна людина прагне зростати у подобі Божій, тобто зростати у святості, яку грецькі християни називають богоуподібненням або теозисом. Коли ми зростаємо у святості, Бог ніби через благодать домальовує в нас божественну подобу поверх божественного образу. І коли ми зростаємо у святості, ми стаємо більш схожими на Христа, більш люблячими, більш турботливими, більш прощаючими і так далі.

Гаразд. Зростати у святості легше сказати, ніж зробити. Не завжди легко бути схожим на Христа, йти Його дорогами. І, звичайно, не завжди легко розпізнати Христа в моїх друзях, в моїй родині, в моєму ближньому і в навколишньому світі.

Але з Богом все можливо. Мені знадобилася мармурова підлога і ранній ранок, щоб засвоїти цей важливий урок.

Я визнаю це. Я не є людиною, яка прокидається рано вранці, хоча з роками я навчився до цього пристосовуватися.

Одного ранку, коли я був ректором Української католицької семінарії Святого Духа, я зайняв своє звичне місце в каплиці і почав молитися перед щоденним служінням Божественної Літургії. Як я не намагався того ранку зосередитися на іконі Христа, що була прямо переді мною, моя голова хиталася вгору і вниз. І тоді мене осяяло.

Навіть схиливши голову, я все ще бачив ту саму ікону Христа, цього разу відображену в блискучій мармуровій підлозі. Христос був скрізь!

І це ще не все.

Особливість мармурової підлоги полягає в тому, що ви повинні розташуватися саме так, щоб бачити відображення зображення перед собою. Трохи вліво або трохи вправо — і зображення зникає. Ви розумієте, про що я говорю. Уявіть собі дзеркало. Воно має той самий ефект.

Тож якщо вони кажуть, що дивовижна Божа присутність скрізь, вони мають рацію. Проблема не в Бозі. Це більше стосується нас самих.

Бог живе в кожній людині, в кожній речі, в кожній події. Якщо вам важко побачити Бога в комусь або чомусь, то просто відійдіть трохи вліво або трохи вправо, поки Його присутність не відобразиться перед вами більш чітко.

Повірте мені. Бог завжди присутній. Мені знадобилася мармурова підлога, щоб усвідомити це.

(P. S. — Іноді для того, щоб побачити Бога в об’єкті, який перед нами, потрібно більше, ніж просто відсунутися трохи вліво або трохи вправо. Іноді доводиться навіть опускатися навпочіпки, або навіть ставати на голову, щоб побачити Його. Не панікуйте. Це варте зусиль. А якщо перехожі будуть на вас кумедно дивитися, просто скажіть: «Нічого страшного, я просто шукаю Бога!»).

У цей Великий піст скористайтеся можливістю зростати у святості, ставати більш схожими на Христа, більш люблячими, більш турботливими, більш прощаючими і так далі.

Молитва з іконами. Вікна в небо. Зростання в дружбі з Христом.

† Давид Мотюк,
єпарх Едмонтонський



Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae