Владика Богдан Дзюрах: Який приклад дає євангельський сотник сучасним християнам?

26 липня 2024

У четверту неділю по Зісланні Святого Духа за григоріанським календарем, 16 червня 2024 року, владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

Владика Богдан Дзюрах: Який приклад дає євангельський сотник сучасним християнам?

«Ми зібралися, як Христова Церква, щоб вчитися бути учнями Ісуса, а це означає — жити вірою, яка є чинна любов’ю. І нинішнє Євангеліє вчить нас як має виглядати наша віра, в центрі якої є Божа любов», — такими словами єпископ розпочав свою проповідь до присутніх у храмі людей, як інформує пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.

Любов зауважує потребу іншої людини

Розмірковуючи над недільним текстом Євангелія (Мт. 8, 5–13.), апостольський екзарх через поставу сотника, який намагався врятувати свого слугу, показав силу правдивої віри людини в Бога, застерігаючи людей перед егоїзмом, який часто властивий людині, коли вона бажає, щоб Господь виконав саме її бажання, а не розпізнає Божу волю і не готова прийняти її.

«Сьогодні сотник є прикладом живої віри, бо він керується людським співчуттям, коли просить Ісуса за здоров’я свого слуги. Можливо, слуга навіть не знав, що його пан шукає способу, щоб йому допомогти. Але любов зауважує потребу іншої людини і намагається вийти назустріч цій потребі та робить це тихо», — сказав проповідник.

Віра передбачає довіру

Відтак архієрей зауважив, що сотник у своєму діалозі з Ісусом показав не лише своє відношення до ближнього, але й відношення до Бога. «Він довіряє Ісусові, оповідаючи Йому про стан свого слуги, не сказавши, що потрібно зробити. Сотник іде до Ісуса з глибокою вірою, що Господь є добрий, що все те, що він чув про Ісуса, свідчить про Його любов до людей, особливо до хворих, знедолених, страждаючих. І він довіряє Його слову», — мовив владика Богдан.

Спочатку — переміна серця

Аналізуючи оздоровлення хворого слуги, єпископ виділив фактор, який сприяв зміні стану того чоловіка, а саме розмова сотника з Богом, яка розпочалась завдяки серцю, яке було сповнене людяності, попри те, що цей військовий начальник був поганином.

«Сотник, будучи поганином, ставить Ісуса в центрі уваги. Коли Христос каже, що прийде оздоровить слугу, він розуміє, що будучи поганином, не гідний приймати Спасителя у себе вдома, але вірить у силу Божого слова. Діалог щирості і відкритості серця завжди приносить гарні плоди — переміну у житті. Але все відбувається через переміну серця», — наголосив проповідник, також навівши за приклад нещодавню особисту розмову з нігерійським мігрантом, який сказав, що несправедливість у світі є тому, що Бог дав людям світ безкорисливо, як дар, усім однаково. «Але є люди, які мають лихе і хворе серце, бо привласнюють собі забагато, а інші — навіть не мають необхідних речей для щоденного життя. Тому через людське зіпсуте і хворе серце є багато несправедливості у світі», — поділився архиєрей.

Молитва про дар живої віри

А на завершення свого духовного слова владика Богдан закликав людей до молитви про дар живої віри. «Просіть у Бога дару живої віри, яка довіряє Богові, яка не каже Богові, що Він має робити, бо Він знає про потреби людини ще до того як вона відкриє свої вуста. Молитва потрібне не для того, щоб змінити Божу волю, але, щоб перемінити серце людини для того, щоб вона була здатною прийняти Божу волю у своєму житті. І тоді настає переміна. Просіть про переміну свого серця. Нехай Господь погляне на нас і знайде у нас віру. Нехай ця віра зростає та кріпне», — сказав апостольський екзарх.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae