Владика Богдан Дзюрах: «Де Божий дух, там — свобода»

11 вересня 2024

Що означає справжня свобода і чому гріхи лише її заперечують? Відповідь на це запитання дає владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, у своїй духовній рубриці «Слово на дорогу».

Владика Богдан Дзюрах: «Де Божий дух, там — свобода»

«І ви були мертві вашими провинами й гріхами, в яких ви колись звичаєм цього світу жили, згідно з владою князя повітря, духа, що діє тепер у синах бунту. Між тими і ми всі колись жили в наших похотях тілесних, виконуючи примхи тіла і природних нахилів, і були ми з природи дітьми гніву, як і інші» (Еф. 2, 1–3).

Для християн завжди існує стан «до» і «після» спасіння у Христі. Св. Павло описує цей стан «до» як стан смерті. На біологічному рівні людина ще виявляє ознаки життя, проте перед обличчям Бога, для вічності вона мертва, будучи духовно відділеною від Бога — Джерела життя.

А причиною такої смерті є гріх, який робить нас чужими для Бога, підвладними князеві цього світу — дияволові, який перебуває в смерті і сіє навколо себе тільки смерть. Його дух — це дух непослуху супроти Бога, дух бунту, відкинення Божої волі і Божого закону, який чинить з людини «дитину гніву», в той час, як людина покликана бути дитиною світла і дитиною воскресіння.

Людина інколи думає — цілком помилково, — що, не слухаючи Бога і не слідуючи за Божою волею, вона осягає справжню свободу, не будучи підвладною нікому. Але насправді саме тоді вона попадає у найгірше рабство: поневолення власними похотями, примхами тіла і нахилами своєї зраненої первородним гріхом природи.

Втім, тільки Бог — єдине досконале добро і вічне життя — запевняє людині справжню свободу, бо «де Божий дух, там — свобода» (2 Кор. 3, 7). Кожного разу, коли ми приступаємо до Таїнства сповіді, ми розриваємо кайдани поневолення гріхом і виходимо на свободу Божих дітей, стаємо наново улюбленими синами і доньками Отця Небесного. Тоді для нас також довершується ота чудова переміна: «до» і «після». Тоді у нашому житті реалізується спасіння.

Дякуймо Богові, що кличе нас до справжньої свободи і живімо так, щоб вже ніколи не повертатися до попереднього стану гріховної неволі!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae