«Війни роблять люди, які віддалилися від Бога», — владика Богдан Дзюрах у Люрді

11 травня 2023

«Ми сьогодні зібралися як діти української Церкви і приносимо до нашої Небесної Матері наш біль, смуток, нашу молитву і нашу надію». Такими словами розпочав свою проповідь під час Літургії у печері Массабіель в Люрді (Франція), де у 1858 році відбулось об’явлення Пресвятої Богородиці, владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії.

«Війни роблять люди, які віддалилися від Бога», — владика Богдан Дзюрах у Люрді

Єпископ, промовляючи до прочан з України, а також до священників Апостольського екзархату і душпастирів з Єпархії Святого Володимира у Парижі для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії, які були присутні у цьому паломницькому місці у межах спільних духовних реколекцій, наголосив на значенні молитви у житті християнина. Про це розповідає пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.

Кроки до миру: постійна молитва

«Людина, за своєю природою, не може повноцінно жити без єднання зі своїм Творцем», — мовив архиєрей, наголошуючи на потребі молитви, заклик до якої отримала св. Бернадетта під час об’явлень в цьому місці.

Говорячи про війну в Україні, владика Богдан підкреслив те, що молитва є джерелом миру. «Війни роблять люди, які віддалилися від Бога. А мир походить з висоти від Бога. Війна, агресія та конфлікти походять від диявола», — сказав єпископ, вказуючи на важливість витривалої щоденної молитви в осягненні миру.


Кроки до миру: покаяння і покута

Далі проповідник застановився над словами Богородиці до св. Бернадетти щодо заклику до покаяння і покути, які теж є важливими в осягненні миру. «Кожна війна починається в зіпсутому людському серці, яке віддалилося від Бога. І дорога до миру веде через покаяння та покуту», — сказав апостольський екзарх.

«Тільки той може сокрушити сатану під своїми ногами, хто є чистим від гріха. Непорочно зачата Марія стала співучасницею відкуплення, народивши Спасителя світу, який стер голову змієві. Тому що вона була непорочною, чистою від гріха», — мовив єпископ, закликаючи до перемоги над гріхом у власному серці, що неодмінно приведе до перемоги над силами темряви, агресії і зла у нашому народі.

Згадуючи свій останній візит до України, під час якого єпископ двічі відвідав Марсове поле у Львові, на якому захоронені захисники України, владика Богдан оповів про свої розмови з родинами загиблих. «Саме такі чисті, добрі та праведні люди могли зупинити зло. Так як це зробив Христос, прийнявши на себе смертельні рани, Він був у стані зупинити зло, не бравши участь у злі», — підкреслив проповідник.

Кроки до миру: служіння один одному

Третім словом, яке буде провадити до миру є служіння. «Наші захисники виконують своє служіння з любові до кожного з нас, а ми з любові послужімо їм, їхнім рідним, які втратили своїх годувальників», — закликав владика Богдан, кажучи про обов’язок участі кожного в перемозі над злом. «Кожен з нас покликаний до служіння. Ми беремо участь у цій перемозі через допомогу нашим захисникам, яким ми даємо щось від себе, натомість вони дають самих себе — найбільшу жертву, яку людина може дати з любові до своїх ближніх», — підкреслив апостольський екзарх і закликав до служінні одні одним в дусі Христової любові молитвою, ділами милосердя та добрим співчутливим словом.

Звертаючись до усіх священників, владика Богдан сказав наступне: «Ми покликані до служіння допомагати Ісусові годувати Божий люд. Стоячи сьогодні у стіп Богородиці, просимо у Неї материнського заступництва і помочі, щоб ми були добрими служителями і давали самих себе. А разом із собою давали людям Бога — Христа Ісуса. Коли проголошуємо Боже Слово, як той хліб, яким людина живе на щодень, коли роздаємо Пресвята Євхаристію, несемо Його до спраглих людських душ. Коли організовуємо в наших громадах дияконію, ми також об’являємо материнське обличчя Церкви Христової, а власне — обличчя самого Христа, який не тільки годує людей хлібом свого Слова чи хлібом свого Тіла, але також хлібом милосердної любові».

«Пречисту Діву називаємо служебницею Святої гостини. Нехай Вона всім нам допоможе витривало молитися, змагатися зі злом у нашому житті, жертовно служити одні одним. І молімося сьогодні про небесний дар миру і Боже благословення», — сказав на завершення своєї проповіді владика Богдан.

Варто також зазначити, що напередодні, 9 травня, духовенство Апостольського екзархату для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії на чолі з владикою Богданом Дзюрахом взяли участь у процесійній молитві вервиці. Цю молитву українські душпастирі заносили в наміренні миру в Україні. В часі моління владика Богдан підніс до стіп Богородиці усі намірення прочан, що були подані ними цього дня. Після молитви апостольський екзарх уділив паломникам архиєрейське благословення українською і латинською мовами.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae