«Тепер завжди, коли я думаю про святих, мені перед очима постає Євген», — владика Степан Сус про командира, що віддав життя за інших

12 червня 2023

Проповідуючи в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві в неділю Всіх святих, 11 червня, владика Степан Сус розповів історію зростання у духовному житті молодого захисника України, який віддав життя, захищаючи Луганський аеропорт.

«Тепер завжди, коли я думаю про святих, мені перед очима постає Євген», — владика Степан Сус про командира, що віддав життя за інших

У проповіді єпископ зауважив, що неділя Всіх святих — це дуже особливе свято, тому що в цей день ми згадуємо всіх святих, які є святими перед престолом Всевишнього, які прожили життя і старалися здобувати святість у буднях. Вони були звичайними людьми, як і ми. Через свою віру прагнули до святості в повсякденному житті та покладали все життя на Божу волю. Навіть серед наших батьків, дідусів, бабусів, друзів є приклади святості, які зігрівають наші серця добротою та любов’ю. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Владика Степан розповів історію із життя одного військовогослужбовця.

«Одного вечора, ще будучи військовим капеланом у Національній академії сухопутних військ у Львові, я почув, що хтось ходить по храмі Святого Михаїла, який був завжди відкритий. Я побачив, що біля іконостасу ходить курсант 1-го курсу з Луганської області. Підійшовши до нього, привітався і запитав, що він тут робить? Він відповів: „Я прийшов знайомитися з Господом Богом“. Також хлопець сказав, що це вперше за життя прийшов до храму і вирішив зробити це саме тоді, коли в ньому нікого не буде, бо йому так легше. Курсант не знав Бога, не був знайомий із Церквою, не знав ні одної молитви, тому я дав йому текст молитви „Отче наш“», — розповів архиєрей.

«Мені було дуже приємно спостерігати, як він зростав духовно, — продовжив він. — Хлопець приходив на Літургії щонеділі та подавав прохання на листочку за всіх курсантів свого взводу. Він це робив щонеділі протягом чотирьох років. Навіть не маючи змоги прийти на Службу Божу, Євген все одно писав листочок і передавав через когось. Він пішов перший раз до Сповіді, до Причастя. Будучи командиром, завжди молився за своїх товаришів і був прикладом для них».

Захищаючи Луганський аеропорт, прикриваючи групу військових, Євген загинув, давши іншим можливість відступити.

«Тепер завжди, коли я думаю про святих, мені перед очима постає Євген, — сказав владика Степан Сус. — Я думаю, що курсант, який при житті молився за своїх друзів по службі, однозначно, молиться за всіх у вічності, як і всі наші рідні, які моляться та пам’ятають про нас, навіть якщо їх вже немає в живих».

Отже, неділя Всіх святих, за словами архиєрея, — це час, коли ми пам’ятаємо тих, хто молиться за нас, навіть коли ми самі оправдано не маємо часу для молитви. Відчуваючи цю підтримку від молитов, навіть у такий складний воєнний час, ми розуміємо, що не самотні.

«Стараймося й самі бути тими, хто практикує Євангеліє у власному житті! Господь нам сьогодні нагадує, що той, хто залишає життєві клопоти і присвячує час Йому, той ніколи не залишиться без Його уваги. Бог завжди у свій спосіб і вчасно нам віддячить», — запевнив єпископ.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae