Священники Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії і Паризької єпархії Святого Володимира провели спільні реколекції у Люрді (Франція)

12 травня 2023

8–11 травня 2023 року у Люрді (Франція) проходили реколекції для священників Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії і душпастирів з Єпархії Святого Володимира у Парижі для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

Священники Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії і Паризької єпархії Святого Володимира провели спільні реколекції у Люрді (Франція)

Минулого року ця подія відбувалася на території Апостольського екзархату у Мюнхені (Німеччина), а цьогоріч у паломницькому серці Франції – у Люрді. Про це зазначає пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії та Паризької єпархії Святого Володимира Великого.

Священничі реколекції

Перед початком реколекцій до священників звернувся апостольський екзарх владика Богдан Дзюрах, який передав душпастирям вітання від Блаженнішого Святослава з проханням про молитву за українське військо. У свою чергу, 59 священників на чолі з двома архиєреями у ці дні заносили свої молитви до Господа у намірі миру в Україні та за наших захисників. 

Реколектантом цих реколекцій був ієрм. Лука Михайлович, Студійського уставу, який розважав над останнім часом перебування Ісуса на землі. «Ось ідемо в Єрусалим» — таку назву мав цикл духовних наук, в яких реколектант застановляв cвященників до призадуми над своїм служінням.

«Христос будує стосунки і це відрізняло його від равинів», — сказав ієромонах, звертаючи погляд душпастирів на постать Спасителя, беручи до уваги особистий душпастирський досвід, а відтак показуючи важливість стосунків і служіння в Церкві.

«Перед нами є завдання шукати мову, якою відкрити людям Євангеліє, а не будувати мури», — зазначив проповідник. Також ієрм. Лука наголосив на тому, що віра починається там, де нам вірити невигідно, беручи за приклад постаті Йосифа з Ариматеї та Никодима.

«Ми є носіями вістки живого пережиття Христа. Євхаристійний досвід апостолів має в собі Слово Христове і чашу», — сказав реколектант, говорячи про священиче служіння.


Міжнародна процесія вервиці

Поза щоденними науками та часом для роздумів, духовенство мало нагоду вповні скористатися нагодою перебування у святому місці.

На другий день перебування у Люрді, священники взяли участь у щоденній міжнародній процесії вервиці, де зокрема молилися за мир в Україні. Наприкінці вервиці владика Богдан Дзюрах, екзарх Німеччини та країн Скандинавії, уділив усім присутнім прочанам та молільникам благословення.

Після Вервиці та перед основною базилікою духовенство та група паломників з України виконали Духовний гімн України «Боже Великий, Єдиний».

Літургія за мир в Україні у гроті Об'явлення Пресвятої Богородиці

Третього дня вранці усі отці та єпископи відслужили Божественну Літургію у ґроті Об’явлення Пресвятої Богородиці. Богослужіння очолив владика Богдан Дзюрах, а співом супроводжували сестра Марта та сестра Антонія, що разом з о. Михайлом Романюком опікуються Українською місією в Люрді.

«Кожна війна починається в зіпсутому людському серці, в серці, яке віддалилося від Бога. І дорога до миру веде через покаяння, через покуту, в першу чергу, через віддалення від гріха у нашому особистому житті. Тільки той може сокрушити сатану під своїми ногами, котрий є чистий від гріха». – зазначив екзарх Німеччини та країн Скандинавії у проповіді, наголошуючи, що саме молитва та покаяння є ключем до миру та до гідного щоденного християнського життя.

Літургія у Базиліці Вервиці

Останнього дня реколекцій священнослужителі відслужили Літургію у Базиліці Вервиці. Боослужіння очолив владика Гліб Лончина.

У своїй проповіді апостольський адміністратор Паризької єпархії наголосив на тому, що важливо розуміти, що людина покликана прагнути до досконалості і для цього необхідно працювати над собою та не знеохочуватися своїми немочами.

Після богослужіння відбулася остання наука для отців. «Бути живими носіями Воскресної вістки» – таким заохоченням завершив чотириденну зустріч ієрм. Лука.

Після закінчення реколекцій владика Богдан подякував Апостольському адміністратору владиці Глібу за організацію цих реколекцій і братерське прийняття, а реколектанту ієрм. Луці за особисті свідчення свого служіння та духовний провід для священнослужителів в часі цих днів у Люрді.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae