Папа: не витрачати час і свободу на дрібниці та розпізнати справжнє добро

31 липня 2023

Шукати, знайти та придбати: три жести персонажа однієї з Ісусових притч про Боже царство були в центрі уваги роздумів, якими поділився Папа Франциск під час молитовної зустрічі з вірними в останню неділю липня.

Папа: не витрачати час і свободу на дрібниці та розпізнати справжнє добро

Серед притч, якими Ісус пояснював Боже царство, є також притча про купця, який розшукував цінні перлини. Христос порівнює Боже Царство з тим купцем, який «знайшовши одну дорогоцінну перлину, йде, продає все, що має, і купує її». Зупинившись на цій розповіді з 13-глави Євангелії від Матея, Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 30 липня 2023 року, заохотив вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, замислитися над трьома жестами цього купця, який спочатку «шукає», далі «знаходить» і врешті «купує» цінну перлину. Про це зазначає українська редакція «VaticanNews».

Оживляти прагнення

Як зауважив Святіший Отець, йдеться про «підприємливого купця», який не сидить на місці, а пускається на пошуки. Він не каже, що йому достатньо тих перлин, які він має, а шукає ще кращих. «І це є для нас заохоченням не замикатися в звичках, в посередності тих, хто вдоволений, але оживляти прагнення, щоб не гасло бажання шукати, прямувати вперед, плекати мрії про добро, шукати Господньої новизни, бо Господь не повторюється, Він завжди приносить новизну, новизну Святого Духа, Він завжди робить життєву дійсність новою», — підкреслив він.

Розпізнавати вартісне

Ісус говорить, що купець «знаходить» те, що шукає. За словами Папи, йдеться про особу, що є проникливою, яка «має набите око», вміючи розпізнавати те що, має величезну вартість. А це, як зауважив він, не є легко. Вистачить згадати про «чарівні східні базари», де повні товарів ятки стоять уздовж стін вулиць, переповнених людьми, чи про деякі ятки, які можна побачити в багатьох містах, повні книжок і різних предметів. Іноді там, якщо добре придивитися, «можна виявити скарби»: дорогоцінні речі, рідкісні томи, які змішані з усім іншим, і їх можна не помітити. Але купець з притчі має «гостре око» і знає, як «розпізнати» потрібну перлину.


«Це також є уроком для нас: кожного дня, вдома, в дорозі, на роботі, у відпустці, ми маємо можливість помічати щось хороше. І важливо вміти знаходити те, що є цінним: тренуватися розпізнавати коштовне каміння в житті та відрізняти його від непотребу. Не марнуймо час і свободу на дрібниці, на розваги, які залишають нас порожніми всередині, тоді як життя щодня дарує нам дорогоцінну перлину зустрічі з Богом та з іншими людьми!» — закликав Святіший Отець.

Готовність до радикальних кроків

Врешті, купець «купує перлину». Усвідомивши її безмірну цінність, він «продає все, приносить все в жертву, щоб її отримати». Наступник святого Петра підкреслив, що це також є заохоченням для нас. «Але що це за перлина, задля якої можна зректися всього, про яку нам говорить Господь? Він Сам є цією перлиною, Господь. Шукати та знаходити Господа, зустріти Господа, жити з Господом. Перлиною є Ісус! Він є дорогоцінною перлиною життя, яку треба шукати, знайти і зробити своєю. Варто вкласти в Нього все, бо коли зустрічаємо Христа, життя змінюється», — наголосив Папа, заохочуючи слухачів відповісти собі на кілька запитань. Чи я шукаю чогось у житті, а чи почуваюся вже в пункті призначення і вдоволеним? Чи треную своє прагнення добра, а чи перебуваю на «духовній пенсії»? Чи вправляюся в тому щоби розпізнавати те, що є добрим і походить від Бога, вміючи відрікатися від того, що є маловартісним? Чи спроможні ми повністю віддатися Ісусові, чи Він на першому місці в нашому житті?

«Було би добре сказати Йому сьогодні: Ісусе, Ти моє найбільше добро», — підсумував Святіший Отець, заохотивши кожного повторити ці слова в своєму серці, та побажав: «Нехай же Марія допоможе нам шукати, знайти і прийняти Ісуса всім своїм єством».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae